用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 估算學生全港排名
go

估算學生全港排名   [複製鏈接]

請問如何估計一間小學嘅學術能力在全港中嘅排名range?
睇幾多個入到B1A都未必準,如果小學一直走保守路線,朵又唔響,前人未必夠膽報B1A嘅學校,咁當然亦唔會好多個學生有B 1A offer。
而且,小學老師又唔會知道畢業生preS1嘅成績。。極其量知道平時操卷嘅成績。所以,究竟是如何估算的呢?
   7    0    0    0

回覆 Hkmama818 的帖子

其實校長好有經驗啦,咁多年佢大概知自已小學乜位置,自己校內級幾是全港B幾,所以只有信佢。又或者睇番前兩年級十級二十派乜Band 校,你自己大概都可估算到,雖然無學校糸統咁齊全。

JojoDad 發表於 20-12-13 12:49
回覆 Hkmama818 的帖子

其實校長好有經驗啦,咁多年佢大概知自已小學乜位置,自己校內級幾是全港B幾,所以 ...

可能我問得唔夠清楚,我意思係學校老師/主任/校長會否有辦法或資料,令佢哋比收風勁嘅家長更能準確估算,定係大家都只係望著以前嘅派位結果來估計?

醒目開學勳章

Hkmama818 發表於 20-12-7 19:14
請問如何估計一間小學嘅學術能力在全港中嘅排名range?
睇幾多個入到B1A都未必準,如果小學一直走保守路線 ...
小學如果唔知學生pre s1排名又點估計各banding學生人數?

Hkmama818 發表於 20-12-13 13:41
可能我問得唔夠清楚,我意思係學校老師/主任/校長會否有辦法或資料,令佢哋比收風勁嘅家長更能準確估算, ...

學校/老師憑經驗是"估到"學生大約是全港和本區的Banding 的,但他們没有責任同家長講。

如果一間小學同家長講清楚小孩是"本區"Band 幾(頭/中/尾),已算交足了功課。

bobbob 發表於 20-12-13 13:46
小學如果唔知學生pre s1排名又點估計各banding學生人數?

學生是七月在中學做pre S1的,所以小學係照計係唔會知道的,⋯⋯不是嗎?

醒目開學勳章

Hkmama818 發表於 20-12-13 13:51
學生是七月在中學做pre S1的,所以小學係照計係唔會知道的,⋯⋯不是嗎?
...
當年嘅未知,但早2年嘅會知,edb亦係用2個雙數年嘅pre s1做banding reference

JojoDad    發表於 20-12-13 15:58

bobbob 發表於 20-12-13 13:54
當年嘅未知,但早2年嘅會知,edb亦係用2個雙數年嘅pre s1做banding reference

所以小學手上會有畢業生早兩年preS1 成績?我知道EBD係用2個雙數年的preS1做reference 但小學有收到成績或舊生ranking 做指標嗎?

校長會有經驗的,我學校都會預計全港及本區排名

Hkmama818 發表於 20-12-13 13:58
所以小學手上會有畢業生早兩年preS1 成績?我知道EBD係用2個雙數年的preS1做reference 但小學有 ...

小學知畢業生Banding 但無ranking

Poyau 發表於 20-12-13 14:39
小學知畢業生Banding 但無ranking

不要介意我再問,我真係唔太清楚:從派到嘅中學估計,定EDB 有相關cutoff point俾小學?

Hkmama818 發表於 20-12-13 14:43
不要介意我再問,我真係唔太清楚:從派到嘅中學估計,定EDB 有相關cutoff point俾小學?
...

例如幾多名以內係band 1,會知道嗎?中學又知道有幾多個B1,2,3派咗入去嗎?定係考完preS1,甚至開學後見到真人嘅實力先知?

Hkmama818 發表於 20-12-13 14:43
...

不清楚,因不是做小學的高層。

小學的班主任,即使只是講學生區內Banding,都有口述用"估計"的字眼。

小學會收到教育局通知,有幾多band123%。

hkmm888 發表於 20-12-13 15:05
小學會收到教育局通知,有幾多band123%。

教育局從200x 年起已不容許小學對外公佈小學每年度各學生Banding 的實際%

希望樓主明白,學校和老師也要保住份工遵守教育局的規則。正在做教育界的人也有難處不便講。

2jkidsfather    發表於 20-12-13 15:23

回覆樓主:

我地學校永遠話各Banding 佔1/3   

tpmon 發表於 20-12-13 15:15
教育局從200x 年起已不容許小學對外公佈小學每年度各學生Banding 的實際%

希望樓主明白,學校和老師也要 ...

我明白,唔會苛求,只係想搞清楚D究竟大家係點估~

回覆樓主:

其實小學比到足夠口述"估計"學生Banding 的資料給家長在自行和大抽獎選校已足夠。

有些太details 的位要做小學/中學的才知道。問到老師不能對外公佈的details位,我們是否仍要那麼堅持攪到老師飯碗不保追問到底?

Hkmama818 發表於 20-12-13 14:55
例如幾多名以內係band 1,會知道嗎?中學又知道有幾多個B1,2,3派咗入去嗎?定係考完preS1,甚至開學後見到 ...

中學知收生Banding
簡介會有中學會有相關資訊

Hkmama818 發表於 20-12-13 15:26
我明白,唔會苛求,只係想搞清楚D究竟大家係點估~

建議數數上年入肯定band 1,2,3既學生人數,會約略估到
‹ 上一主題|下一主題