用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們有買智能手機給小朋友嗎?
樓主: Hkmama818
go

你們有買智能手機給小朋友嗎? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

retriever 發表於 21-3-2 11:03
我一直懷疑成日講既 "約法三章" 係咪WORK?
太多人追捧某D育兒方法, 卻忽略成效同小朋友特質有非常大關係。約法三章之後的"否則"是否可貫徹執行亦是重點。
舉例:

小朋友1 (自控能力高) : 約法三章完自己自律, "否則"都唔駛用。

小朋友2 (自控能力不大) : 間唔鐘要用"否則", 之後會自律返一段時間, 但耐左又會犯規。

小朋友3 (自控能力低) : 經常唔守規則, 用完"否則"完全無改善, 仲搵方法偷偷地做。

對於小朋友3(似我大個個), 我覺得少比佢玩手機為妙。

execution / enforcement 是難的,首先最好寫明penalties.  另外尊守合約精神是要從小培養,在初〇dum偏期比小朋友知道u mean biz, 去到青春期先開始就難上加難

Hkmama818 發表於 20-12-7 18:07
如題,好似好多小朋友都有手提電話,可以whatsapp、youtube 打機那種,部份更擁有最新型號嘅iphone。。請問 ...
我大仔9歲幾,我都只係俾左nokia一部舊機佢,可以whatsapp、睇youtube,不過佢都好少係咁篤電話,通常乖乖地做哂功課溫哂書,我就俾佢玩一陣手機

qpalzm 發表於 21-3-2 14:07
太多人追捧某D育兒方法, 卻忽略成效同小朋友特質有非常大關係。約法三章之後的"否則"是否可貫徹執行亦是重 ...
呢d techniques 大多came from psycho research/study 但不是exact science, ie, 某% work.  另外soft skill 呢樣野唔係睇編文章/video 就master 到,當然如你所說小朋友性格也是關鍵,但六歲定八十,之前都有機會改

回覆樓主:

高小有比二手電話。但要約法三章用途。

qpalzm 發表於 21-3-2 14:07
太多人追捧某D育兒方法, 卻忽略成效同小朋友特質有非常大關係。約法三章之後的"否則"是否可貫徹執行亦是重 ...

同意,每個小朋友的特質都不同,家長的性格和執行能力也都唔同,沒有一個方法適合所有家庭。經驗告訴我,我小朋友一旦開始做一件事(「有益」或「無益」的事。。。)會容易很投入,相信唔係「約法三章」就會冇問題~我只希望佢比較識分輕重緩急、有自制力、清楚知道現實中有更多值得做嘅嘢之後才俾呢個考驗佢

我都覺得頗大機會唔work 所以才有此一問。
話就話「約法三章」係講信用,孩子亦都要明白咁係對自己好,但最終呢個都係父母站於高處希望存在的規矩,孩子honour 當然是最理想的,否則又可以點。。。

Hkmama818 發表於 21-3-3 18:38
同意,每個小朋友的特質都不同,家長的性格和執行能力也都唔同,沒有一個方法適合所有家庭。經驗告訴我, ...

有人做每樣野都好投入, 但知道幾時需要停。所以沉迷問題的重點並非"投入", 而係"抽離"。
好似我細個個都鐘意睇電視, 但做其他野就做其他野, 唔會個心走左去電視度, 所以我覺得佢唔會沉迷。而大個個無論做乜都成日諗住D玩具卡通, 沉迷機會大好多。

MrBeast 發表於 21-3-3 11:40
呢d techniques 大多came from psycho research/study 但不是exact science, ie, 某% work.  另外soft skil ...
性格係無得改的, 我可以講人的性格細細個已經睇得出。

qpalzm 發表於 21-3-3 22:10
有人做每樣野都好投入, 但知道幾時需要停。所以沉迷問題的重點並非"投入", 而係"抽離"。
好似我細個個都鐘 ...

都可能係,也得看那當事人有幾願意抽離和抽離的意識。。若很投入做一件事,而嗰樣嘢當事人又有控制權,就會相對不願抽離。。
大人看電視時就看電視,看完就走,唔會抽離唔到,不過會煲youtube片

Kim23456 發表於 21-3-3 10:46
我大仔9歲幾,我都只係俾左nokia一部舊機佢,可以whatsapp、睇youtube,不過佢都好少係咁篤電話,通常乖乖 ...
如果要沉迷, 玩蛇仔都可以玩成日的。

qpalzm 發表於 21-3-3 22:27
如果要沉迷, 玩蛇仔都可以玩成日的。

都可以細個時冇興趣玩蛇仔,大個沉迷其他活動

qpalzm 發表於 21-3-3 22:21
性格係無得改的, 我可以講人的性格細細個已經睇得出。
https://www.bloomsbury.com/us/welcome-to-your-childs-brain-9781608199334/

有冇得免費睇?
我見解係, 性格基本上係定左, 環境因素可以改變性格幅度很少。而行為則受性格以及其他環境因素影響。因此同一性格係不同環境可產生不同的行為, 亦環境因素係家長最可控制的範圍。

但掉返轉, 提供同一個環境, 不考慮性格本身的因素, 而期望可產生同一行為係不切實際。

qpalzm 發表於 21-3-4 10:49
有冇得免費睇?
我見解係, 性格基本上係定左, 環境因素可以改變性格幅度很少。而行為則受性格以及其他環境因 ...
library 有哦

如題,好似好多小朋友都有手提電話,可以whatsapp、youtube 打機那種,部份更擁有最新型號嘅iphone。。請問 ...

大仔仲細未有需要買手機俾佢,想玩手機,ipad 就借俾佢,限佢玩10-15分鐘

有,一開始是考試達到一定成績才當獎勵送電話,之後約法三章,成績一差就要收回,而且有限制數據,訓練自律。今次考試成績退步即刻收回,學校需要時才給使用。

adagrape 發表於 21-3-5 23:02
有,一開始是考試達到一定成績才當獎勵送電話,之後約法三章,成績一差就要收回,而且有限制數據,訓練自 ...

我自己就唔係太想用外界物質回饋佢嘅學習。。~

2個都係用返我同老公既舊手機
‹ 上一主題|下一主題