用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS RC vs HIllside K2
樓主: Swithunite
go

[其他] FIS RC vs HIllside K2 [複製鏈接]

964000 發表於 20-12-8 11:13
而家IS如果高中會考IB的,幼小就算British curriculum, 都不會太傳統,一般都加入D IB元素,我小朋友現在 ...

原來係咁,長知識

我而家都考慮緊FIS同另一間British curriculum 嘅學校。BC 嗰間我見上堂時間表係逐科上,每日上堂時間好長,令我諗起自己細個上堂...

而IEYC我就好滿意,所以對IPC都有信心。

我阿B係10月B, 去到FIS係大B, 而且跟英國curriculum行,所以我會擇FIS

melobi12 發表於 20-12-8 12:17
點解成熟啲好啲?學校一般多收大b?

我女係10月b,啱啱收到FIS offer,我都心大心細緊。
FIS cut off 31/8, 你女係10月b咁即係會係班上的大b, 相反如果喺ESF (或其他cut off 31/12的IS)就會相對係細b, 睇吓你會唔會覺得小朋友的進度係一個concern

blueaqua 發表於 20-12-8 12:29
FIS cut off 31/8, 你女係10月b咁即係會係班上的大b, 相反如果喺ESF (或其他cut off 31/12的IS)就會相對係 ...

我知呀,其實我本身冇咩特別concern,我女喺12月cut off嘅幼稚園讀左年幾(今年K2)我唔覺得佢有落後,我見佢反而係同班入面啲大b 玩多(1、2月嗰啲)。

去FIS變大b,就會多左啲細嘅佢可以幫手「照顧」,各有各好?

回覆 blueaqua 的帖子

Thx! 其實睇到真係有少少滴汗,因小朋友宜家係HS只番緊 3 hrs in-person teaching, 唔知如果下年4歲由8:00-1500 日子係點。 有少少心痛佢咁細個要咁番

melobi12 發表於 20-12-8 11:03
From their website:

Our new immersive programme is currently implemented in RC to Year 3 at TKO, a ...

bilingual immersion真係超正!但係疫情之下因要限制班與班之間的互動,本學年開學後據我所知係冇得同french stream玩…好希望快啲正常番…

964000 發表於 20-12-8 08:37

我以前都轉過校,每次轉都覺得好忐忑,走時傷心到不得了, 每 ...

Thx! 最後嗰句好好, 一切都係由 debenture 而起。其實當初係我反對買嘅, 覺得可以博random no, 如冇去Woodland 讀住先都得。 反而我老公堅持要買, 而我哋當時冇研究debenture 同 NR 嘅分別, 所以攪到今日咁
宜家真係放棄是旦一間都係含淚.

其實如果真係揀得IB我預咗自己喺屋企做多啲嘢同埋出外補, 呢樣唔太擔心. 不過好多謝你嘅資訊, 好有用!

中文係諗住將來睇番, 喺HK 呢幾年叫有盡過力, 我哋會喺屋企自己教少少繁體, 唔知妳有冇經驗? 可行嗎?

dem0cracy 發表於 20-12-8 13:57
bilingual immersion真係超正!但係疫情之下因要限制班與班之間的互動,本學年開學後據我所知係冇得同fren ...
呢樣我正擔心緊, 如果出年8月仲要 zoom, 連呢個特色都冇, 會好揼心

Swithunite 發表於 20-12-8 14:06
呢樣我正擔心緊, 如果出年8月仲要 zoom, 連呢個特色都冇, 會好揼心

我又覺得下個學年應該可以回復正常...

Swithunite 發表於 20-12-8 13:58
Thx! 最後嗰句好好, 一切都係由 debenture 而起。其實當初係我反對買嘅, 覺得可以博random no, 如冇去Woo ...

如果你IB完又要出面補來補去有咩謂,咁同全日冇分別,不如在FIS番長D。
如果去外國學外語是有用的,
其實又唔洗含淚放棄,睇番轉頭冇咩野。
而家IS的local家庭,大部分都會自己在外面學繁體,不用靠學校。

Swithunite 發表於 20-12-8 14:06

如果出月8月仲要zoom, 你在ESF也不會有甚麼IB特色但起碼拿回50萬!

melobi12 發表於 20-12-8 11:03
From their website:

Our new immersive programme is currently implemented in RC to Year 3 at TKO, a ...
原來妳小朋友係IEYC 用家, 咁聽落都ok 喎!

964000 發表於 20-12-8 11:34
話雖如此,不過都睇下小朋友意願,我當年小朋友佢in完新學校之後係自己都想轉。
另外小朋友大b定細b? 如果 ...

咁我都信宜家大多數唔係行純BC...
個囡係3 月出世, 上星期五 in 完我問佢鍾意返HS 定呢度,佢答我Hillside! 雖然真正返學日子唔多, 但佢已經叫得出全班同學嘅名, 成日提起佢哋

Swithunite 發表於 20-12-8 17:13
咁我都信宜家大多數唔係行純BC...
個囡係3 月出世, 上星期五 in 完我問佢鍾意返HS 定呢度,佢答我Hillsid ...

佢地在IS, 日日social, 同D同學仔係好close好close,當然唔捨得。
不過JL campus可能又不是太新太吸引,我女那時係見到D新校有更好玩的設施和玩具,所以話想轉

chima_pigpig 發表於 20-12-8 12:26
我呢個係TKO timetable
我覺得4歲返全日(emoji)(emoji)佢地都係放2點多我估應該冇問題
我住好遠,入到要 ...

搬屋明智, 我覺得小朋友呢個年紀最緊要唔使每日花太多時間返學。 純粹出於自己細個時經歷
以前我都覺識唔識中文冇所謂, 因為眼見喺外國親戚唔識亦生存得好好,又冇諗住要番嚟搵$。但最近覺得中文(廣東話/繁體)係一個legacy, 想傳承(少少都好)

French 做 2nd Lang 都係我一直想要, 只係唔知去 UK prep 後有冇得繼續。 老公為咗說服我琴晚即刻喺網上搵London 嘅French intl schools。但去咗嗰邊就未必想讀 IS

Swithunite 發表於 20-12-8 17:38
搬屋明智, 我覺得小朋友呢個年紀最緊要唔使每日花太多時間返學。 純粹出於自己細個時經歷
以前我都覺識唔 ...

但五十萬夠請個中文私補幾年喎...同埋hillside 都係讀兩年,之後升小學都未必係同一班同學仔

Swithunite 發表於 20-12-8 17:38
以前我都覺識唔 ...

英國second language 德文 or 法文,一定要讀是但一樣架喎
我老公GCSE考德文

usagi3 發表於 20-12-8 17:46
但五十萬夠請個中文私補幾年喎...同埋hillside 都係讀兩年,之後升小學都未必係同一班同學仔
...

係喎,ESF港島咁多間小學,一年後都係分散晒,反而FIS成班同學仔一齊升小咪仲開心
加埋多50萬
有法文

(今次你老公真係要請我地食飯)

964000 發表於 20-12-8 20:02
係喎,ESF港島咁多間小學,一年後都係分散晒,反而FIS成班同學仔一齊升小咪仲開心
加埋多50萬
有法文
係, 最開心係佢,原本佢好反對我將問題攞出嚟呢度, 但我實在太苦惱, 又完全無朋友可以幫到, 所以先斬後奏。宜家佢見咁多人支持FIS, 好開心

Swithunite 發表於 20-12-8 21:22
係, 最開心係佢,原本佢好反對我將問題攞出嚟呢度, 但我實在太苦惱, 又完全無朋友可以幫到, 所以先斬後 ...

我想問收到offer比幾耐時間你地交deposit呀?
因為我地waitlist想知道大約幾時出second batch offer, thanks
‹ 上一主題|下一主題