用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 FIS RC vs HIllside K2
go

[其他] FIS RC vs HIllside K2 [複製鏈接]

Hi 各位媽咪,
小朋友今日收到 RC@ JL offer, 我宜家心情好忐忑, 因終於要做決定, 雖然只係影響小朋友頭幾年教育, 但我都盡量想安排最好。

背景:
FIS 以前係我第一/唯一選擇(主要係地點、culture上), 小朋友1歲半已經報咗。 當初考HS係因為小朋友3 歲都要搵書讀,同埋就算今年考唔到FIS, ESF 都係一個好嘅backup。

但問題嚟喇...

自從開學後越嚟越發覺HS/ESF 其實幾好。 以前都有嫌佢似學店, 但宜家覺得大集團有大集團嘅好, economies of scale 令資源多/豐富, 從zoom 可體會。 幾個月前起令我萌生留喺度嘅念頭。

原本打算小朋友10歲時回流, 如喺FIS 可以有solid 法文根基。 但宜家可能Y2就要走,UK prep school 如冇法文無以為繼, 咁佢只讀得兩年, 到中學再讀, 呢個優勢都唔存在。留喺ESF 可以讀得幾多得幾多中文, 反正以後未必有機會再掂。

仲有我係幾想小朋友從小行 IB, 雖然以佢「太」活潑性格可能BC嘅較有規範模式會令我唔使付出額外精力, 但我都想放膽一試。

其實一直都同老公為ESF debenture 爭拗, 因上ESF PS會冇晒,  但我覺得現時應該以小朋友嘅interest 爲討論重點, 呢啲可以之後再諗

Thx

7    0    0    0

回覆 Swithunite 的帖子

Sorry what is HS?

回覆 Cheeky18 的帖子

Hillside

如果我係你會㨂留喺ESF, 一來小朋友已經適應咗ESF的culture 又讀得幾好(而且你地又鐘意),加上你地prefer IB, 咁ESF 應該適合一點。而且ESF的中文會比FIS 多 (FIS
每星期只得一堂中文)

你老公係指ESF的capital levy 係non refundable 所以會到時中途離校會「冇晒」? 定係你地買咗NR? 唔係好明呢點

回覆 blueaqua 的帖子

Kindergarten debenture. Will be converted into NR if we choose to take up a place in one of the primaries

So what will happen to the kindergarten debenture if you completed the kindergarten and go to other primary sch? Can get the full refund of it?

如果都幾肯定Year 2會走,加上你同小朋友都滿意而家hillside,咁就一動不如一靜。

不過FIS本身都算大規模,感覺上資源都會豐富。法文方面睇你追唔追求口音,因為native 口音係要從小培養,細個讀到2、3年其實幫助好大,有啲音大左係點都唔會再發到,grammar 反而可以大個學。而FIS其實係行IEYC   IPC,只係英文同數學會跟BC,唔係完全行BC。

回覆 blueaqua 的帖子

Yes, there’ll be a full refund if we don’t exercise the nomination right, ie, leave ESF altogether after K2

回覆 melobi12 的帖子

Thx!我都覺得一動不如一靜。 但唔去FIS 又驚會miss out 啲乜嘢咁。
法文我唔使佢好叻, 做second lang 得喇,口音都冇乜追求。 好似 FIS 係 Y1 先開始有法文, RC未有? 請指正。如果係, 咁我小朋友又會讀少一年法文, 呢方面要衡量值唔值

雖然我唔知咩係 IEYC, IPC, 但其實諗真就算係 BC 都ok 嘅,只係頭幾年啫, 不過多謝告知

Swithunite 發表於 20-12-7 21:39

Thx!我都覺得一動不如一靜。 但唔去FIS 又驚會miss out 啲乜嘢咁。

我1st priority 係FIS, 已經去咗school tour.
RC 一星期4堂法文,1堂中文

回覆 chima_pigpig 的帖子

Thx, 好有用, 我嗰school tour 因疫情被取消。 你覺得 4 歲小朋友番近全日有冇難度? 呢個位我好糾結, 因我想佢hea 多一年, 畢竟太細個, 以後好彩嘅話仲有20年書要讀

回覆 Swithunite 的帖子

四歲返全日冇難度。

Swithunite 發表於 20-12-7 22:07

Thx, 好有用, 我嗰school tour 因疫情被取消。 你覺得 4 歲小朋友番近全日有冇 ...
樓上share的應該係TKO campus timetable.
我去JL sch tour 佢地show過佢地的timetable係有d唔同, 星期一二四放學時間係3點幾,逢星期三同星期五會放早少少大概1點,total school hour per week 同TKO 係一樣。

Swithunite 發表於 20-12-7 18:02
Hi 各位媽咪,
小朋友今日收到 RC@ JL offer, 我宜家心情好忐忑, 因終於要做決定, 雖然只係影響小朋友頭 ...

我以前都轉過校,每次轉都覺得好忐忑,走時傷心到不得了, 每間學校本身都讀好開心,不過每次轉完睇番都覺得冇轉錯。
FIS相信都一樣會讀得好開心,課程會貼近UK少少,例如ESF Y1先教phonics, ESF好多小朋友K2自己出面補phonics, British Curriculum K2已教, 跟學校學反而不用補。
ESF頭幾年的中文,其實只是很簡單聊勝於無,你有心學都要自己補,不過你Y2走,沒有語境下,保得住佢會講中文都好好了。
另外重要原因其實係,50萬debenture攞番先如果不是debenture, 可能我都費事轉,反正只讀二年。

Swithunite 發表於 20-12-7 21:39

From their website:

Our new immersive programme is currently implemented in RC to Year 3 at TKO, and in RC/Y1 at JL. In this programme, all classes benefit from the immersive pedagogy, offering co-teaching in IEYC and shared projects with the French stream classes.

All the children in Lower Primary benefit from 4 lessons of French a week, in small groups, adapted to the IEYC/ IPC curriculum.

照計而家JL campus 係RC 已經開始行緊 immersive programme。如果係嘅話喺喺French class 同埋同French stream 做shared project 嘅安排應該同TKO差唔多。

IEYC (early years) / IPC (primary) 俾我感覺係介乎IB同 traditional curriculum之間。inquiry based 得嚟又會注重基本功(英文同數學係跟BC 上堂),我女幼稚園都係用IEYC,so far我都好鍾意。

不過講返都係嗰句,如果Year 2 走就冇咩所謂了~

964000 發表於 20-12-8 08:37

我以前都轉過校,每次轉都覺得好忐忑,走時傷心到不得了, 每 ...

原來50萬 debenture 攞得返!咁俾我就一定轉喇!

樓主本身都心儀 FIS,加上FIS 口碑好,最多都係得返「適應」問題姐。但既然樓主小朋友都係外向型,我估轉校問題都不大。

學呢位jm 話齋,讀到ESF Year 2 嘅中文其實都冇咩特別作為。自己課外努力下相信都唔差好遠。50萬攞返嚟做咩都好啦!

melobi12 發表於 20-12-8 11:03
From their website:

Our new immersive programme is currently implemented in RC to Year 3 at TKO, a ...

而家IS如果高中會考IB的,幼小就算British curriculum, 都不會太傳統,一般都加入D IB元素,我小朋友現在小學,雖然話British curriculum, 但都已經好多自學和reflection等IB元素了。

話雖如此,不過都睇下小朋友意願,我當年小朋友佢in完新學校之後係自己都想轉。
另外小朋友大b定細b? 如果女仔大b一般成熟D,FIS cut off 9月,可能會適合D。

964000 發表於 20-12-8 11:34
話雖如此,不過都睇下小朋友意願,我當年小朋友佢in完新學校之後係自己都想轉。
另外小朋友大b定細b? 如果 ...

點解成熟啲好啲?學校一般多收大b?

我女係10月b,啱啱收到FIS offer,我都心大心細緊。

Swithunite 發表於 20-12-7 22:07

Thx, 好有用, 我嗰school tour 因疫情被取消。 你覺得 4 歲小朋友番近全日有冇 ...

我呢個係TKO timetable
我覺得4歲返全日(emoji)(emoji)佢地都係放2點多我估應該冇問題
我住好遠,入到要全家搬屋。
我自己想行GCSE而且想equip BB法文做second language,所以FIS中文唔focus我完全冇問題。

我personally 鍾意FIS多過ESF

‹ 上一主題|下一主題