用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光自行收咩學生
go

九龍真光自行收咩學生 [複製鏈接]

代朋友問,佢囡想讀九真,佢囡Band1C,無獎,有機會嗎?佢想知道九真住年收咩學生,作參考,大家有資料嗎?萬分感激!
   1    0    0    0

KathyTung 發表於 20-12-7 08:03
代朋友問,佢囡想讀九真,佢囡Band1C,無獎,有機會嗎?佢想知道九真住年收咩學生,作參考,大家有資料嗎? ...
收女生,應該唔會變

回覆 KathyTung 的帖子

九龍塘那間?如果是九龍城區的 Band 1c,好大機會自行入。

medicine 發表於 20-12-7 08:14
收女生,應該唔會變
這個一定不變

Dianamomo 發表於 20-12-7 08:17
回覆 KathyTung 的帖子

九龍塘那間?如果是九龍城區的 Band 1c,好大機會自行入。 ...
是他區的1C

代朋友問,佢囡想讀九真,佢囡Band1C,無獎,有機會嗎?佢想知道九真住年收咩學生,作參考,大家有資料嗎? ...
如果單靠成績B1C未必十拿九穩可以自行入到九真, 你要知道呢間學校好受區內外B1尾B2頭既女生歡迎, 而近年九真好想收啲"才藝兼備"既女生 - 即係要讀書成績好 (特別係英文好), 品德好 (Conduct要B級以上, 有品行獎就仲好), 體藝方面有天份 (例如有學樂器, 畫畫公開賽攞過獎或者小學Art有A級, 田徑公開賽攞過獎或者係小學校隊).  以上係我女同佢啲同學既背景, 俾你作為參考.
你朋友邊區?  如果係外區而又有派少量位俾該區既 (例如黃大仙) 咁可以o係大抽獎搏一搏, 將九真放前少少 (例如乙四) 咁可能搏到ga, 我女有同學就係咁樣入到.

咁當然, 有人又會問, 如果個學生有咁既背景又駛乜報九真吖, 大把神校收啦! 咁... 人人都想讀神校, 你估人人都讀到神校咩...

PuffyBobby 發表於 20-12-7 12:12
如果單靠成績B1C未必十拿九穩可以自行入到九真, 你要知道呢間學校好受區內外B1尾B2頭既女生歡迎, 而近年九 ...
請問往年自行位是否已收了部份真小,留给校外生不多? 上年自行主要收Band幾成绩?

mall 發表於 20-12-8 10:17
請問往年自行位是否已收了部份真小,留给校外生不多? 上年自行主要收Band幾成绩? ...
Want to know also

回覆 mall 的帖子

上年在自行階段只是收了唔太多真小, 真小級頭唔太多唔填回真中
而且收的大多是填自2..

最後自行+大抽獎+叩門, 收回2x個
真小學生 !

mall 發表於 20-12-8 10:17
請問往年自行位是否已收了部份真小,留给校外生不多? 上年自行主要收Band幾成绩? ...
我只知道呢屆中一 (2020-21) 收左大約27-30位九真小既學生, 但係咪自行入就唔清楚.
仲有, 呢間學校既學生來自五湖四海, 全部都係該區一線小學既B1生, 大部份學生都有"一技之長"而學校亦都好鼓勵學生參與唔同類型既課外活動.

其實1C培道都未必可以自行入到,九真更加難。

PuffyBobby 發表於 20-12-7 12:12
如果單靠成績B1C未必十拿九穩可以自行入到九真, 你要知道呢間學校好受區內外B1尾B2頭既女生歡迎, 而近年九 ...
女兒是1B/C 生,深水埗近一線小學,沒有任何体藝和過往也沒有收過小學的師姐,但英文强(KET Distinction),請問自行成功機會高嗎? 想自行離場。

九龍城區b1位係足夠地區
1C生報番培道九真中里D 1C-2A 女校中學好正常,
足夠B1學校地區, 無埋由自行已經投降去B2A校

HK-MAN    發表於 20-12-9 15:42

回覆 mall 的帖子

好大機會入到的。其實這成績也可試博油真的。直資德望也有機。

Dianamomo 發表於 20-12-9 10:09
回覆 mall 的帖子

好大機會入到的。其實這成績也可試博油真的。直資德望也有機。 ...
確定B1b/c生有機會博油真?唔好誤導人家浪費一個自行名額啦,人家想自行離場哦。直資卻是但報無妨,並不是指有沒機會成功,而是指無需浪費報名的機會。

JojoDad    發表於 20-12-11 22:57

回覆樓主:

如果油真,自行真系要b1a先大機

JojoDad    發表於 20-12-11 22:58

medicine 發表於 20-12-9 10:41
確定B1b/c生有機會博油真?唔好誤導人家浪費一個自行名額啦,人家想自行離場哦。直資卻是但報無妨,並不是 ...
同意呀! 油真收B1A學生, 如果B1C又乜野特異功能都無, 咁真係唔好浪費左個自行名額, 寧願穩陣啲報培道或者九真仲好, 又或者德雅.
聽聞今年油天有啲級十內既女仔都入唔到油真, 咁... B1C生真係唔好諗呢間喇.

mall 發表於 20-12-8 17:44
女兒是1B/C 生,深水埗近一線小學,沒有任何体藝和過往也沒有收過小學的師姐,但英文强(KET Distinction), ...
或者咁講啦, 自行分配大家都要交報名表同埋portfolio, 成績佔60%, 如果你個女只有成績好而無其他野加分, 咁你認為入到呢間學校既機會率高嗎?
你唔好怪我講得直接, 其實中一派位係一場搏奕, 你要評估自己既實力之餘亦都要諗諗對手既實力, 咁先至可以穩操勝算.  加油呀!

女孩子屬B1c揀"九真"有機,不一定要有獎才大機會,過去jm啲囡囡被取錄嘅大多數沒有獎項,若然覺得合適嘅話就不要放過報讀機會。

PuffyBobby 發表於 20-12-9 13:31
同意呀! 油真收B1A學生, 如果B1C又乜野特異功能都無, 咁真係唔好浪費左個自行名額, 寧願穩陣啲報培道或者九 ...

咁!想問問,B1b成績沒特異功能,自行"油真"機會有嗎?thx.thx
‹ 上一主題|下一主題