用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 l hotel check in 後不能先幫小朋友整理隔離時日用品 ...
樓主: ALICE908
go

[英國] l hotel check in 後不能先幫小朋友整理隔離時日用品 [複製鏈接]

醒目開學勳章

ALICE908 發表於 20-12-7 18:10
回覆 3b 的帖子

是的,我都有問到為何會入房探熱?佢話探一探熱,唔會逗留好耐=_=,所以我教我個仔一開 ...

一定要酒店職員探熱? 可否自己探完再報數?我唔會想其他人入房, 企喺門口都唔好, 就算有職員送嘢上房, 我都叫阿仔等他們離開後, 戴上口罩才開門取件

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 20-12-7 18:20
你阿仔已回港?都係住L Hotel ?

返左嚟, 住另一間酒店

回覆 3b 的帖子

我一陣問下酒店可否自己探熱報數先?我仔由細到大返學前學校有張紙係check體溫,佢由幼稚園開始巳喜歡自己探,不會比姐姐幫手,送餐我都試下問下,因明天開始午餐是我仔打去前台可以送餐佢就會放在門口,我再問下早及晚餐可否按門鐘,食物放在門口,阿仔先開門羅,謝謝建議。

ALICE908 發表於 20-12-7 18:25
回覆 SmileSmileSmile 的帖子

我巳經忍住,我老公話同左酒店講明天開始只係門口探熱就算了,因為第一晚入 ...

對於小朋友都係一個難忘嘅成長經歷,加油,我之前會係酒店樓下,好似個傻婆咁向上面揮手,我女會見到我,當同佢打打氣

阿仔佢又冇乜野,佢未接觸過,所以要話佢知點樣做會好d,避免有問題或如有問題應該怎處理?(都係打比我先),今天開始佢食包就瞓,瞓包就上on line lesson,都算ok,自動自覺。

回覆 ALICE908 的帖子

懂得自動自覺,你仔仔真係懂事喎。

回覆 JoannMok 的帖子

星期六接機時,見到佢行出黎既時侯佢同以前既佢真係好大分別,佢獨立左,有交戴左,佢叫點做(如送餐後影相給我),唔會EE哦哦,沖涼自覺去及會話我知換左d污蔑衫佢放在一邊了,英國既boarding school真是很好。

小朋友學習及適應能力強啊!

ALICE908 發表於 20-12-7 22:46

星期六接機時,見到佢行出黎既時侯佢同以前既佢真係好大分別,佢獨立左,有交戴左, ...

你將會每一次見到他回來,都會一次一次更進步,一次比一次成長 。 慢慢看到他們有自己時間安排 。

對於我來說, 我都忘記了幾時開始,食完飯她就會執碗去廚房。呢年幾我和她的床都是她換床單被袋。

是的,多謝妳之前給了很多寶貴意見及監護人比我呀!我先可以咁順利及堅定送阿仔留學。

回覆 katrinafu 的帖子

太好了,我都希望每次見到阿仔回港我都有驚喜呀!妳女女好乖呀!阿仔是否可能還小?year 5,佢還未同我講過換床單,定還是開學到現在未換過?還是matron 幫佢換?等佢上完堂問下佢先,tks。

剛問左阿仔,佢話佢每個星期都要自己換床單架,我話點解冇聽你講過既?佢話我都冇問?=_=,原來係我問題,我同佢講回家後幫我一齊換床單,佢話換床單仲要換枕頭套架喎,每次都係一次過換架,我話唔好意思,講漏左添!原來阿仔真係識架*__*

ALICE908 發表於 20-12-8 00:35
剛問左阿仔,佢話佢每個星期都要自己換床單架,我話點解冇聽你講過既?佢過我都冇問?=_=,原來係我問題 ...

叫阿仔在家幫忙換床單,會唔會搶了工人姐姐工作呀

慢慢你會發現他們會識好多野令你意想不到的 。

現在沒有再請姐姐了,當初決定送阿仔讀寄宿是冇錯,在家叫佢十萬次都唔會聽一次,叫過萬聲未必有心想應我,確實給專業老師教導係好既選擇,我會好期待阿仔既轉變,我頂得住的。

ALICE908 發表於 20-12-8 00:53

現在沒有再請姐姐了,當初決定送阿仔讀寄宿是冇錯,在家叫佢十萬次都唔會聽一次, ...

認同呀, 以前有工人姐姐,任何野都有姐姐幫手執。 我女小四時沒請工人姐姐,因為姐姐太懶,又忘記接放學, 又忘記補習班時間, 連飯都忘記煮, 所以算啦, 辛苦d 自己做又可教個女獨立, 小四小五呢兩年 學懂做些家務,完成小五後都飛了英國讀書 。

去英國讀書除了第一次 陪她開學是我幫她收拾行李,之後都是她自己收拾,但都有甩漏的,有時返到學校先說忘記帶某D書 , 但都好正常的,畢竟還是個小孩子。

是的,不能完全依賴姐姐,我個仔今次返黎,佢著既T shirt不是他的,佢個背包不是他的,我在機場問他,佢話佢唔知道,但隔一陣佢講左句下次人地比我,我都要睇清楚先。佢上機前係老師家中隔離,因同級但不同bubbles 既同學確診,校長立即安排緊急方案,同級既都隔離離開學校,我仔安排到老師家中,可能個背包是老師比佢用,隔離完就去機場沒有先回校替換,始終還仲細,起碼佢懂得表達和之後應該怎樣應對,阿仔就黎生日,剛剛監護人話學校想阿仔生日當日安排同佢zoom見面及要給他讚揚,原先阿仔係12月16日機的會係學校渡過生日,但後來改早左返黎會在香港隔離期間渡過生日,開頭11月時我叫監護人幫忙問下學校阿仔生日當日須要預備什麼到學校?蛋糕?禮物?監護人話學校回覆,蛋糕和糖果學校當天會準備好的.....。令我真係好感動,可惜阿仔最後回港渡過人生第一個“雙數位”生日。

ALICE908 發表於 20-12-8 02:46

是的,不能完全依賴姐姐,我個仔今次返黎,佢著既T shirt不是他的,佢個背包不是他 ...

你仔讀邊間,學校真好   

PM妳,監護人都話暫未見過咁照顧小朋友的小學。

真心的替你及兒子開心,見到你兒子開始慢慢的長大及獨立,又講得頭頭是道,真係高興。

多謝妳!

‹ 上一主題|下一主題