用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 10 學校
go

[英國] Year 10 學校 [複製鏈接]

囡囡打算去英國讀Year 10。Agent比左如下名單比我。查過網上評語不多,所以唔知邊間好。請問有沒有家長知道? 謝謝!

Ashford School
Bede’s School
Beechwood Sacred Heart School
Bootham School
Gresham’s School
Kent College, Canterbury
Kent College, Pembury
Queen’s College
Sidcot School
St Francis School
Talbot Heath School
Wellington School
Woodbridge School

1    0    0    0

回覆 sixlau 的帖子

就咁俾堆名,好難俾意見你喎。先講講你對學校有咩要求,同篩選條件先啦。例如傳統英式寄宿體驗?齋女校/男女校?運動/音樂?城市啲/鄉村啲?

個agent都幾唔負責任喎,就咁掟十幾個名俾你又無分析。

其實呢個list好多間我都喺唔同嘅帖講過,你爬爬帖先啦。

sixlau 發表於 20-12-5 18:34
囡囡打算去英國讀Year 10。Agent比左如下名單比我。查過網上評語不多,所以唔知邊間好。請問有沒有家長知道 ...
which agent is that ? the popular one A or B ? really not helpful. Just give you a list of schools and didn't discuss with you your needs and requirement  

囡囡打算去英國讀Year 10。Agent比左如下名單比我。查過網上評語不多,所以唔知邊間好。請問有沒有家長知道 ...

如選女校 表中三間成績唔錯
但以日校生為主 宿生比例少

Kent College Pembury
St Francis College
Talbot Heath School

https://www.best-schools.co.uk/uk-school-league-tables/list-of-league-tables/girls-boarding-schools

回覆樓主:

謝謝咁多位意見。agent都有問我有咩要求, 佢會再比建議。我自己有上過學校的website睇,間間都好似唔錯。所以想聽下有無用家意見。或者我再同agent傾下叫佢比d意見。謝謝

Poyau 發表於 20-12-6 17:32
如選女校 表中三間成績唔錯
但以日校生為主 宿生比例少

第三間我見評語唔錯。不過宿生得42位。我個囡話太少佢唔太鐘意。

回覆 sixlau 的帖子

呢樣你個女識揀喇,我個人認為要享受傳統英式寄宿體驗,一定要揀間大校,多Full boarders,少香港/中國人嘅。個list上面無一間寄宿比例高過40%,嚴格嚟講於我就全部唔合格。

如果呢樣你可以接受,咁再講其他配套要求。否則我覺得你應該同個agent講明要高比例full boarders嘅學校。

當然只係我個人意見啦,歡迎PM討論。

sixlau 發表於 20-12-6 19:18
第三間我見評語唔錯。不過宿生得42位。我個囡話太少佢唔太鐘意。

表中其餘為男女校
其中Gresham's 宿生比例相對高
但當中包括weekly boarding

https://www.tatler.com/school/greshams-tatler-school-guide

Hi 我都想仔女過去讀year 10. 你囡是否現在S1? 我都開始了解學校. 你怎樣prépare? I PM u...

試吓同時自己花時間做research自己直接揾學校報,我冇經agent報咗一間,一擊即中
‹ 上一主題|下一主題