用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare
樓主: WLFC
go

宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare   [複製鏈接]

HappyCheerBaby 發表於 20-12-30 23:47
選擇如下:1. St Clare 有中學 back up
2. SFA 學術勁,但要面對升中壓力,有D小朋友中途跳船入有backup 的 ...

高主教有直屬中學喎,升中應該無咩壓力

WLFC 發表於 20-12-30 22:03
回覆 apple1990 的帖子

不是,想了解聖家家長如何認為St Clare 女仔無得輸?

聖家家長也可以有親朋戚友讀其他學校。而且St. Clare 中學部 係band 1,進可攻退可守。

請問九龍城聖家及St Clare又應該點揀呢?謝謝!

WinonaBB 發表於 20-12-31 07:36

請問九龍城聖家及St Clare又應該點揀呢?謝謝!
近屋企首選

chiubbbb 發表於 20-12-31 01:54

高記150人,直屬74,估計最多頭100可以直升,升中壓力會比StClares大。StClares只要係Band2生,直升應該無問題~~~

我覺得St Clare 唔算好谷...
比普通小學谷D, 比好谷的小學又輕鬆D

佢係比較多CA, 但程度唔算深..(只不過將所有野換成英文教)

我個囡讀完一年後, 佢英文生字係識多左好多

但整體教學唔算深..(我覺得合理, 因為大深小朋友未必pick up到, 此終英文教學有D小朋友未必明白)

中文特別淺, 可能家長要親自跟進 (同個囡新學校比較)

我覺得係一間唔錯小學...但因為我兩個小朋友都讀私校學費比教高, 阿妹扣到門先轉走, 我都好唔捨得

BTW, 新學校而家係屋企對面真係覺得爽好多.....就近返學都係一個重要考慮因素

住西九,屋企係近九龍城聖家多啲,但校車St Clare反而遲20分鐘上車,因為尾站又行西隧。但淨校車費每月2千六,未計學費。但St Clare英小,升中有比較有保障,好難諗!請問聖家是否真的很谷?謝謝!

WinonaBB 發表於 20-12-31 12:04

住西九,屋企係近九龍城聖家多啲,但校車St Clare反而遲20分鐘上車,因為尾站又行 ...
Yes...功課多

chiubbbb 發表於 20-12-31 01:54
咁確實比出公海爭的壓力是細咗,壓力會在於不甘只升上書院,但成績又未必可以有選擇。

回覆 WinonaBB 的帖子

你也有St Clare primary school offer?

WLFC 發表於 20-12-5 18:13
女孩, 地點不是考慮
點排

wlfc谂掂未 ,我有少少sfa心得,可以比的意見,如需要歡迎p.m給我
:-D :-?

回覆 WinonaBB 的帖子

FYI  St Clare vs 聖家

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2254875

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

WinonaBB 發表於 20-12-31 12:04

住西九,屋企係近九龍城聖家多啲,但校車St Clare反而遲20分鐘上車,因為尾站又行 ...

St. Clare's 直屬位夠收B1/B2生
聖家兩間直小B2生未必上到書院

今日多了宣小offer,
現在宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare,又怎樣排呢?

回覆樓主:

考到咁多學校,實力一定好強,選宣小啦!將來一定更上一層樓

WLFC 發表於 21-1-15 23:06
今日多了宣小offer,
現在宣小 vs 高主教 vs SFA vs St Clare,又怎樣排呢?

宣小可以大抽獎放心博熱門女津

回覆 Poyau 的帖子

SFA都可大抽獎

但如果抽會放棄St Clare 及高主教

WLFC 發表於 21-1-16 17:47

但如果抽會放棄St Clare 及高主教
見你考咁多間,而遲遲未能決定,估計只有考到spcc 或 dgs 先會滿意,又會覺得你係一個進取的家長,又或者小朋友仲細,未經歷升中階段,所以會抱有進取態度。
如果係進取人士又非常有自信,唔好揀有直中又要放棄大抽獎,如st Clare 或高主教,呢啲真係冇咩難道,建議揀SFA(天主教)或宣小(基督教),如有宗教考量。網友話齋「木頭巷打完出嚟,都有返咁上下」。
‹ 上一主題|下一主題