用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區Band 1B/C(近1B)男仔應該選擇自行退場嗎? ...
go

葵青區Band 1B/C(近1B)男仔應該選擇自行退場嗎? [複製鏈接]

葵青區Band 1B/C(近1B)男仔應該選擇自行退場嗎?

本來想自行善德和保良局83,

但老師不建議選83自行, 認為他的程度可以讀得好善德(成績近1B),選擇自行83會太浪費,

應該留返大抽獎入善德而不要自行83?

葵青區band1男仔入band1校得78%,

又或者自行善德+可風? ,唔得就大抽獎乙一善德,乙二保良局83,

請教各位EK高人意見

2    0    0    0

回覆樓主:

老師建議升中說的話,你不一定全收。

反而你要參加所有心儀中學的簡介會(即使是網上),了解中學的辦學理念、對學生的教學方式,是否與你仔仔夾到。

自行不用局限自己在葵青區。如返學願意出九龍城,也可考慮旅港開平。

大抽獎到4月才考慮吧! 可能你仔仔在自行是正取生,不用參加大抽獎了。

chanaa1 發表於 20-12-5 14:11

讀善德佢會讀得好辛苦,因為間學校真係好讀書。我又覺得讀啲開心啲嘅學校好啲。

建議你自一可風 自二八三 李兆基啱心水嗎

如不介意遠些少,還許自行

1 銘賢
2 83

都很好  

自行旅港開平或銘賢會比較遠,
同埋跨區出九龍成績未必夠勁

但現在最難的難題係是否自行83,
因為老師估計會直入83.
就冇得大抽獎.

李兆基好似成績大跌同埋返學不太方便.

小朋友只係呈分失手,正常平時應該係band 1b中的,
我有信心佢讀得來善德

1.自行善德及可風多數陪跑
2.自行83好大機會入
3. 大抽獎有機入善德
4. 如自行入左83, 考得差過你的b1尾同學入左善德/安柱,你會唔揼心口?
5.如4情況出現唔甘心,咁揀1. 但大抽獎亦有可能連83都入唔到,最後入左伍若瑜
6. 唔好彩派得差,可以叩返83, 但唔一定叩到

衡量風險後,同囝囝商量最心儀中學作決定   
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chanaa1 發表於 20-12-5 15:18

有信心讀善德,不如再望高少少試安柱啦。我覺得除咗位置之外,安柱樣樣比善德好。

試埋可風亦可以。

直接放棄八三啦,比你自行入到八三,你都心有不甘啦,咁不如索性唔好揀

自行可風安柱,你咁鍾意善德都可以揀埋。我冇記錯善德自行完全睇成績,比你in都唔會收你。安柱可風好少少,但操行,課外活動睇多啲,自行入到機會大啲。

chanaa1 發表於 20-12-5 15:18

自行都可以首選 王少清  

回覆樓主:

多謝各位嘅意見

有啲問題想問下:

善德是否淨係讀書冇乜活動?

葵青區band1男仔入band1校只得78%, 最差情況要去band2,

請問八三係咪一定要自行有簡才有得叩門?

另外亦都報咗一啲直資

不過自行駁唔駁呢個問題真係好傷腦筋 因為睇返83嘅成績亦都幾好,差唔多上到band 1B, 所以都好掙扎自行簡唔簡

大抽獎將83放乙1係必入,乙2係8成機會以上入,你認為需唔需要自行揀佢呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chanaa1 發表於 20-12-7 12:43
多謝各位嘅意見

有啲問題想問下:

咁自行或選

1 銘賢 / 王少清
2 83

如直資真的取錄時可作抉擇  

多謝各位嘅意見

有啲問題想問下:

善德係只有讀書,比同區更安柱更讀書。真係好痛苦

填得穩陣但大抽獎隨機號碼唔靚嘅話。最差係去伍若瑜。若太進取填表而失敗,最差會連吳祥川,李賢堯等較好既b2都派唔到,直接碌去b2尾學校。

據我所知唔係,冇揀佢都可以叩

你諗清楚啦,有時1B揀1C,小朋友係讀書上面可以係上游,揀科都可以有自主權,起碼唔使同人爭。做1C我學校嘅頂端其實入大學唔係啲咩難事。值得留意嘅係,保良局學校嘅教法係好催谷,小朋友本身就可以自覺讀書嘅話,其實唔係好使揀呢間。

回覆 mini5765 的帖子

Band1生點會大抽獎去band2尾?連伍若如、全完、吳祥川都唔入?相信呢幾間攪珠一定有band2,除非大抽獎無填佢地,直接填band2尾學校
83成績有進步,自行未必收

回覆樓主:

請問陳兆民好唔好,阿仔都系1b,c
想自己穩入

回覆 hkpapa852 的帖子

83 係咁易入架? 我都想知

jasul 發表於 20-12-14 09:24

B1學生抽就易入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝各位嘅意見

有啲問題想問下:

PLK83 2020年成績回落至B1C

2020年
考生 118人
科次5+ 121
人均5+ 1.03
整體5+ 15.8%^ (^假設人均考6.5科)

中文4+ 51%
英文4+ 46%
數學4+ 62%
通識4+ 33%
主科4+ 48.0%
整體4+ 47.4%

整體2+ 98.4%

jasul 發表於 20-12-14 09:24

葵青區多選擇,b1生乙一通常放林護/安柱/善德/蕭明, 年年乙二放83都有人入到,咁放乙一咪好大機會入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 20-12-14 11:24
B1學生抽就易入

係喎, 我都有D唔明點解, 但真係勁多人 83乙2 入左 !

‹ 上一主題|下一主題