用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋?
樓主: mermaidmama
go

邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋? [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 20-12-8 15:23
,講圍棋,機構立意同老師嘅個人修養會好大程度影響到小朋友。
表面去睇,目標為本的話,勝負心,升 ...

請問你小朋友幾歲開始學? 進步速度如何? 是否要小班(1-3人)教學會比較理想?

ABC-DAD 發表於 20-12-8 12:22
猜 小朋友會是女孩子吧「圍棋教育」跟思維方法,跟數學基礎發展得有關係。
看你出文的結構,想必是 ...

我是小文員來的

由於孩子時間和我的金錢都有限
課外班我會考慮
1. 有多大界外效益(收穫)
好像溜冰/ 游水,好像只有有限度界外效益,只對活動本身有用:所以學基礎就算
但是繪畫/ 跳舞(男孩子也一樣)/ 鋼琴 (或其他樂器) 好像有明顯界外效益:有益於五感的視覺/ 觸覺/ 聽覺(籠統劃分啦)

2. 保持所需強度 (付出)
粗略估計一個小學生大概一個星期極限有二十個課外班時間段
星期一到五,每天下課後兩個小時(希望功課佔用時間少一點)
星期六,五個時間段:9am, 11am, 1pm, 3pm, 5pm
星期日:休息
一般來說課外班小朋友都很喜歡(課外班不會趕客。。),安排再多的估計都不會抗拒(之前一個星期六個時間段都沒特別問題)
如果小朋友沒有特別喜歡,就低強度,每個星期一節課就算
如果小朋友喜歡或者有特長,加強強度到每天一節課,甚至多節課都並無不可(例如一個星期七節課)

比較圍棋和奧數的話,如果兩個同樣發展腦筋的話,我覺得圍棋比較實際,因為甚至長大後也可以繼續玩
長大後估計很難繼續玩奧數
但是圍棋和奧數,估計要比繪畫/ 跳舞/ 鋼琴(肌肉記憶),付出多很多:每個星期多幾節課才有平穩進步
所以我在了解圍棋到底有多大好處。。

mermaidmama 發表於 20-12-8 16:00
Thanks for your informantion!
Check佐d過往比賽結果,發現男校來講,LS最好,DBS/SPB都有一定水平,男女 ...
你指嘅「發揮」係咩呢?又,小朋友開始學未?
入咩學校同有無發展真係2回事,好似小一前揸住杯至上段唔係無人,重點真係學校係讀書嘅地方,學棋係有專業棋會/手嘅大方向喎。

mermaidmama 發表於 20-12-8 16:04
請問你小朋友幾歲開始學? 進步速度如何? 是否要小班(1-3人)教學會比較理想?
...
哥4歲,妹妹3歲開始。最初唔使少班教,除非天份奇高加家人係專業棋手。

mermaidmama 發表於 20-12-8 16:00
Thanks for your informantion!
Check佐d過往比賽結果,發現男校來講,LS最好,DBS/SPB都有一定水平,男女 ...

其實唔少學校都有開設圍棋興趣班同校隊,但個人覺得棋力提升主要睇小朋友興趣濃度同悟性,喺棋院學習比較有系統。至於入校隊主要令小朋友接觸到一班志同道合嘅同學一齊捉棋、組隊比賽都幾開心,除左聯誼作用,校隊訓練同加操不大分別。另外我唔太buy 量化興趣班嘅效能,學咩體藝都最好以小朋友興趣行先,有心學就自然會練習事半功倍。補充多點,疫情下無論棋院上堂定校隊訓練都轉晒網上形式進行,兩者之間嘅分別就更少了...(利申: 全家每日都會捉棋&小朋友小一已進圍棋校隊)

我自己培養小朋友能力同興趣,係可以同入校隊或比賽分開嘅。
真係有部分人係唔會抽到時間去跟校隊訓練嘅。

ABC-DAD 發表於 20-12-8 18:32
你指嘅「發揮」係咩呢?又,小朋友開始學未?
入咩學校同有無發展真係2回事,好似小一前揸住杯至上段唔係無 ...

我小朋友自幼對棋牌類展現出濃烈興趣。三歲玩飛行棋,蘋果棋(四子棋)、五子棋,四歲玩跳棋(唔知你地知唔知係咩棋),五歲開始玩圍棋(阿媽覺悟太遲,加上疫情無法外出學習),暫時只俾佢睇youtube教學片段。最近聯繫佐一個棋院老師(5段),佢贊我仔好有潛質,所以我想佢認真跟老師去學,爭取入到小學圍棋校隊。因啱好考緊小一,而咁好彩暫時幾間一線男校都晉級,所以我想提前瞭解下,邊間學校圍棋隊較好。若果第日阿仔有幸入讀,又入到圍棋隊,都可以令佢讀得有信心同開心D。

我明白學棋需要由專門導師去教,就好似學樂器一樣,所以我地一定會咁做。但同時,如果小朋友去到一間重視圍棋嘅學校,而令佢有機會同其他同學一齊切磋,相信佢會更開心。

kisani 發表於 20-12-8 18:44
其實唔少學校都有開設圍棋興趣班同校隊,但個人覺得棋力提升主要睇小朋友興趣濃度同悟性,喺棋院學習比較 ...

非常同意啊!我都係見小朋友專注力好,邏輯推理思維較強,又對捉棋有興趣,所以先想培養佢圍棋。絕對唔係人云亦云,人地話圍棋好,我就俾個仔去學咁嘅心態。

mermaidmama 發表於 20-12-8 19:37
我小朋友自幼對棋牌類展現出濃烈興趣。三歲玩飛行棋,蘋果棋(四子棋)、五子棋,四歲玩跳棋(唔知你地知 ...
有天份的話,真係唔好局限係小學校隊中間,建議你帶出去棋院學下,跟其他小朋友過下手,因為唔同性格有唔同棋風,一間有規模嘅棋院會畀到小朋友嘅視野同發展係立體好多嘅。

ABC-DAD 發表於 20-12-8 19:45
有天份的話,真係唔好局限係小學校隊中間,建議你帶出去棋院學下,跟其他小朋友過下手,因為唔同性格有唔同 ...

多謝意見!已經兩日內快速揀定一位香港棋院老師,會跟佢學

ABC-DAD 發表於 20-12-8 18:36
哥4歲,妹妹3歲開始。最初唔使少班教,除非天份奇高加家人係專業棋手。

好早啊!請問至今學佐幾多年啦?去到咩級數/段數呢?

mermaidmama 發表於 20-12-8 19:58
好早啊!請問至今學佐幾多年啦?去到咩級數/段數呢?
小二二後無再學喎

mermaidmama 發表於 20-12-8 19:56
多謝意見!已經兩日內快速揀定一位香港棋院老師,會跟佢學
好吖,人夾人。

ABC-DAD 發表於 20-12-8 22:33
小二二後無再學喎

哈?點解呢?

轉載,以供參考  弊端?

兒童學圍棋有什麼弊端
  俗話說:棋如人生。每一局圍棋都像是人生的一部分,隨著每一顆棋子的落下,都預示著人生中一次次重要的選擇。很多家長都讓自己的孩子在很小的時候就開始學習圍棋,認為學習圍棋有很多的好處。但學圍棋也存在一些不好的弊端。那麼,兒童學圍棋有什麼弊端?

兒童學圍棋有什麼弊端

@視覺中國

兒童學圍棋的弊端有:花費的時間和金錢比較多,在短時間之內無法看出成效。所以,部分孩子沒有辦法很好地堅持下去。當然,也可能因為經濟的原因,導致孩子沒有辦法有更深層次的學習。有的孩子學習圍棋的時間比較久一些,就會對很多事件過於謹慎,思考問題時也只權衡利弊,全然沒有感情因素,而只是過度的關注這個選擇是否對自己有用。

圍棋的一個最大缺點就是太耗時間,一盤棋最少半小時,多則長達幾小時。這樣的時間投入可能會擠掉孩子發展其他業餘愛好的時間,對一個未成年的孩子來說,這個社會還有很多豐富多彩的見聞,如果在一件事情上花費太多時間,可能會影響孩子全面發展的機會。

下圍棋時,大多數人都是正襟危坐,而且全神貫注。人除了大腦高速運轉以外,身體的其它肌體皆紋絲不動。時間久了人體缺乏運動鍛煉,可能就會影響身體健康。

圍棋的道路如果想要走到高處,這是一件非常難的一條路,頂尖棋手低齡化,大多從小輟學,文化水平並不高。孩子學習圍棋只是一種課余愛好,如果想要通過圍棋改變人生,或者去謀生的話,需要面臨的困境有很多。

看完反方,也來看看正方
「贏」的智慧——提升大局觀,總比別人多看幾步

有話說,格局決定結局。

格局之所以重要,是因為它對一個人的行為,乃至人生走向都有著深刻而長遠的影響。同樣做一件事,有的憑藉智慧、勤奮、資源等先發優勢領先,可是越往後,越發現格局才是最終的競爭力。這也是為什麼眾多有所成的人,都熱衷於下棋的原因。

下圍棋時,棋手不但要考慮到單個棋子的得失,還需要謀篇布局,把盤面上所有棋子聯繫起來思考問題。全局的協調配合、輕重緩急、舍小就大等其他方面。

mermaidmama 發表於 20-12-8 22:49
哈?點解呢?
留時間發展其他能力囉。

回覆樓主:

喇沙的圍棋隊成績最穩定。你講的是香港棋院或是中國香港棋院?

ABC-DAD 發表於 20-12-8 23:04
留時間發展其他能力囉。

完全明白!亦多謝上面圍棋利弊嘅分享!如此睇黎,可能發展奧數更好? 我仔都有學奧數並攞獎~

RunningPig 發表於 20-12-8 23:06
喇沙的圍棋隊成績最穩定。你講的是香港棋院或是中國香港棋院?

我兩間都有問過。你覺得香港棋院vs中國香港棋院,邊間好呢?
‹ 上一主題|下一主題