用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋?
樓主: mermaidmama
go

邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

fixedstar99 發表於 20-12-30 18:44
你好勁,識咁多老師,睇到我暈~
交咗唔少學費
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

mermaidmama 發表於 20-12-30 19:08
好多謝前輩無私分享!我已經mark晒你提到嘅所有圍棋大師  我仔初學,暫時大班學住先,上完一兩期再 ...
All rounded 加成績好,應該有機會真心捉唔到路,但眼見就唔多覺純圍棋人,反而前校長唔收嘅,現任校長會收,可能近年位多少少,級幾都收唔少插班
加油呀!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kisani 發表於 20-12-30 19:58
如果提沙胡咁都應該提埋一胡? 不過唔太清楚兩間嘅圍棋隊實力之差你提及對市面上幾間棋院同師資 ...
朋友孩子初學,先跟中國棋院,再轉妙手,當初主要原因係妙手要等開新班,而中國棋院係隨時插班,中朋友聽唔明,就放棄
但呢個應該唔係樓主嘅concern

我仔第一個非自家棋院嘅冠軍係沙胡嘅比賽,我所知沙胡嘅情況,來自妙手嘅家長同院長本人,我唔清楚一胡情況,一胡都要學圍棋?佢地辦學圍體好buy 圍棋
恐龍家

小曳人 發表於 20-12-30 09:16
全香港最重視圍棋嘅學校:沙胡,小一全級要學,學校有個圍棋角,小息可以捉棋

近年,DB多咗人玩圍棋,穿團 ...

Re: DB 圍棋,於香港校際圍棋大賽近兩年某些級別都攞到團體頭三。

RunningPig 發表於 21-1-7 17:55
Re: DB 圍棋,於香港校際圍棋大賽近兩年某些級別都攞到團體頭三。
校際團體賽有時係睇多唔多同一學校生去參賽再計總分,所以參賽嘅學生數目越多都有影響,未能反映學校實力。未有相關經驗,只係印象中見章程提過下計分制度,有錯請指正~

kisani 發表於 21-1-7 17:59
校際團體賽有時係睇多唔多同一學校生去參賽再計總分,所以參賽嘅學生數目越多都有影響,未能反映學校實力。 ...

我講嘅比賽不計參賽分,係分初中高三人團體賽。

mermaidmama 發表於 20-12-8 19:56
多謝意見!已經兩日內快速揀定一位香港棋院老師,會跟佢學

係上門教嗎?
‹ 上一主題|下一主題