用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋?
樓主: mermaidmama
go

邊間學校圍棋/奧數校隊勁或重視圍棋? [複製鏈接]

mermaidmama 發表於 20-12-8 23:12
完全明白!亦多謝上面圍棋利弊嘅分享!如此睇黎,可能發展奧數更好? 我仔都有學奧數並攞獎~
...

我重點想講,學咩都得,留意咁細個唔好偏食啫。

回覆樓主:

中國香港棋院試過火炭分校,老師不太認真。香港棋院應該是新校?認識不少經常拿獎的,冇聽過在這兩間學的。

ABC-DAD 發表於 20-12-8 23:15
我重點想講,學咩都得,留意咁細個唔好偏食啫。

但人嘅時間精力有限,好難真的唔偏食 我仔原本有畫畫音樂,我仲想如果加圍棋奧數就cut前面兩樣

RunningPig 發表於 20-12-8 23:19
中國香港棋院試過火炭分校,老師不太認真。香港棋院應該是新校?認識不少經常拿獎的,冇聽過在這兩間學的。 ...

據我自己所知,發現中國香港棋院主要大班教學,香港棋院就方式靈活,而且老師熱情有責任心~ 我見香港棋院個老師好勁,帶過好多名校校隊攞獎喎!

回覆樓主:

你是說這間嗎?https://m.facebook.com/hkcga/
它帶過邊間名校?

RunningPig 發表於 20-12-8 23:31
你是說這間嗎?https://m.facebook.com/hkcga/
它帶過邊間名校?

新加坡國際,聖保羅書院

mermaidmama 發表於 20-12-8 23:22
但人嘅時間精力有限,好難真的唔偏食  我仔原本有畫畫音樂,我仲想如果加圍棋奧數就cut前面兩樣 ...
可以 cut架,堅係無問題。

RunningPig 發表於 20-12-8 23:06
喇沙的圍棋隊成績最穩定。你講的是香港棋院或是中國香港棋院?
喇沙長期聘請"弘德"教, 校際比賽, 弘德的老師會帶隊.
YW 不重視圍棋, 只提供興趣班, 星期六上堂, 聊備一格.

YW 重視奧數, 有校隊. 校隊每星期兩日課後培訓班, 由專門老師教授, 費用全免.

ABC-DAD 發表於 20-12-9 00:13
可以 cut架,堅係無問題。

請問你仔去到小六升中一時,keep住幾多項興趣班? 對升中入SPCC作用幾大? Thanks!

mermaidmama 發表於 20-12-9 13:54
請問你仔去到小六升中一時,keep住幾多項興趣班? 對升中入SPCC作用幾大? Thanks!
...

踢足球卦,無時間啦,有無用?應該唔關事。升中後社交就幾有用,容易交朋友。

#加返個英語畫劇(畢業表演)

反既定性別有一點不方便,但是好處多得多
得到大多數特別關照,同性競爭少很多:親身體會。。
簡單來說就是不應該隨波逐流而已

女孩子:足球,籃球(相對),棋類,數學,科學
男孩子:跳舞,語言

把圍棋教育看成一種思考/智慧的培訓還是相當正確的選擇,要不要上段位,就要自己思量取捨一下得失,要投入時間在棋坪博奕尋找趣味,還是把所學到的轉用在學業生涯中實踐,講機緣啦。

最近孩子開始奧數
我也開始看孩子初小奧數的書,一直想不明白為什麼數學和奧數是分開的
兩者同為數學,本為一體
如果沒有學奧數,好似好蝕底
唔覺得要數學好的人才應該學奧數

回覆樓主:

如果你問香港邊間小學重視圍棋,我認為係一間都冇。只可以講名校多叻仔叻囡,邏輯數理方面較强,故圍棋比賽成績亦較好。另香港棋院院長係小囡恩師,係個很有心同耐性教小朋友圍棋既老師。

回覆 mermaidmama 的帖子

沙胡所有小一生要學圍棋, 好似仲有資優培訓

醒目開學勳章 貢獻勳章

全香港最重視圍棋嘅學校:沙胡,小一全級要學,學校有個圍棋角,小息可以捉棋

近年,DB多咗人玩圍棋,穿團體衫比賽,但唔知學校重視程度 (但唔多見攞團體獎)
以往CKY,SFA、港同係家長自組出賽,學校唔多理,但團體成績唔錯
St Paul 成績都OK,TSL我唔清楚,印象中會攞個人獎,好似好少攞團體獎
GT 有強人(已升中學),係校際冠軍常客
LS 都係班家長積極,前任校長有收團棋人插班,但現任校長就.... 唔多覺
通常圍棋叻,數都應該唔錯,加油呀!

呢兩年無咗校際.... 其實無乜獎見到,如果樓主孩子係升小一嘅,可能要等過一兩年先突出到

至於奧數,YW應該係最積極嗰間,成績亦好,但如果去到高小嘅非奧數數學比賽,YW並無稱霸,呢類比賽,SJ/LS/DB/SPCC 都係領獎常客
我唔清楚其他學校會點,但LS係會响校隊習訓時段做一次past paper,睇下邊個高分,然後組隊出賽,有時間的話,會多做一兩次past paper,無的話,就咁出去比賽,試過有同學仔家長會俾佢做past paper 嘅,所以到screening 時,佢滿分出到隊。但另一方面,老師亦會因為學生簽通告話去唔到,致電叫家長放人參賽,所以,亦唔係唔緊張攞獎
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

或者,講少少我呢幾年所接觸過嘅"棋院"
沙胡係妙手棋院教嘅,院長兩個仔女都係沙胡畢業,細嘅都應該高中喇,妙手教過唔少勁人,聽過d case係跟過好多老師/棋院,最終去妙手學,院長棋力唔係好高,但佢睇到缺點,幫到手,另外以往鍾意請韓國高人教

喇沙,上面講過係弘德(九龍)教 ("香港" 係曾sir 首肯借個多出嚟開嘅,同曾sir無直接關係),曾sir 係高人,60+,依家佢仔會幫手教,不過老人家比較長氣,我仔就受唔到,其實曾sir 都頂唔住我仔,話佢成日行嚟行去....

SFA,我仔讀時係香港兒童圍棋學院,上網望過,SPCC/DB/GT/DG/SPB 都係跟佢,我對呢間野有保留,因為聽過妙手院長一番說話 (佢兩個當年網上罵戰,事源妙手院長指蕭院長教學生報低棋力,參加國際賽,而其他國家賽員都對該賽員棋力之高,有異議,但蕭院長話學生報名時的確係該棋力,但進步神速) ,我個人同意妙手教學方針: 教品德 (棋品) 比棋力重要,而我同岑院長相處幾年嘅感覺之下,我相信佢言行一致,所以,家長們如果純為學棋,妙手師資上要研究一下 (仔離開好幾年喇),但我絕對相信蕭院長帶領下,香港兒童圍棋學院係教到高手嘅!

另一位高手我想講係楊士海,身邊幾位高手跟佢,仔响佢仲响中國棋院時,去過試堂,無奈仔唔多鍾意老人家 (楊老師應該都60+)

最後講嘅係韓國老師,朴老師係七段,近年積極參與公開比賽,好多時都係香港冠軍 (班上咗年紀嘅,無乜人出嚟比賽),離開妙手後自己開棋院,主要用英語溝通,會講少少廣東話,我仔鍾意佢,响妙手時已上佢私人班

另外,仲有兩三位廿幾歲嘅香港後生仔,經常响公開賽見到嘅,都有兼職教學,但個人覺得教學技巧有待改善  (香港圍棋協會)

其實我一路好少講我仔係咩專長插班嘅,不過咁啱樓主情況相近... 講少少,我仔當年手上有幾個圍棋賽冠軍,奧數比較 top tier 6-7% 嗰d 一等/金獎,唔係大獎,佢第一個圍棋冠軍係K3 5-6月攞嘅,無助叩門

恐龍家

小曳人 發表於 20-12-30 09:54
沙胡係妙手棋院教嘅,院長兩個仔女都係沙胡畢業,細嘅都應該高中喇 ...

你好勁,識咁多老師,睇到我暈~

小曳人 發表於 20-12-30 09:54
沙胡係妙手棋院教嘅,院長兩個仔女都係沙胡畢業,細嘅都應該高中喇 ...

好多謝前輩無私分享!我已經mark晒你提到嘅所有圍棋大師 我仔初學,暫時大班學住先,上完一兩期再跟資深老師1:1~~我問過老師,佢話我仔上一兩個月就可以參加比賽,不過都系棋院自己組織嘅比賽,唔知會唔會認受性太低

你提到LS新校長唔會專收圍棋特長生,咁會收咩特長呢?定係只睇學術總成績?我仔奧數都係金獎呢d,唔係冠亞季,反而朗誦有兩三個冠軍,不過朗誦好似唔算特長

小曳人 發表於 20-12-30 09:16
全香港最重視圍棋嘅學校:沙胡,小一全級要學,學校有個圍棋角,小息可以捉棋

近年,DB多咗人玩圍棋,穿團 ...

如果提沙胡咁都應該提埋一胡? 不過唔太清楚兩間嘅圍棋隊實力之差你提及對市面上幾間棋院同師資嘅評價我都大致同意..不過感覺上如果小朋友只係新苗/初級組,跟邊間都唔差得遠,有興趣下勤力d同家長/上網對奕,打多d譜記下定式小心數氣諗多幾步,久而久之就會進步...再升上去或者就要小班或私人教授先能再提升層次,話說我小朋友第一個圍棋冠軍都好似係k3, 剛好係參加妙手嘅比賽
‹ 上一主題|下一主題