用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學
樓主: yy852
go

九龍塘小學   [複製鏈接]

skb2015 發表於 20-12-5 12:27
佢個guide講明只有一位家長交,而學生毋須出席。如果無人睇住小朋友,一係打俾學校講聲先好啲
...
我全職凑小朋友,所以一定要帶埋佢去,冇人睇。其實上次交報名表都係帶埋佢去學校

swytca 發表於 20-12-5 14:16
之前也有學校也是這樣形式,拍片UsB,碟交學校,也不見家長有反應。悲慘經歷加這個貼子,雙雙頂上來,讓我 ...
唔使太當真,大家發洩下而已。
KTS 屬於三私一直中,相對來講我印象最好的學校。綜合考慮升中成績,課程,谷的程度,校舍環境等等。
利申,我小朋友都已經一早過咗考小一階段,也冇讀過KTS,純粹路人

swytca 發表於 20-12-5 14:16
之前也有學校也是這樣形式,拍片UsB,碟交學校,也不見家長有反應。悲慘經歷加這個貼子,雙雙頂上來,讓我 ...
隔離"悲慘經歷",好明顯"自問自答!沒完沒了⋯何必呢!的確"10分入荔天"都係異曲同弓!
其實只會適得其反!

Hkrazorback 發表於 20-12-5 20:42
隔離"悲慘經歷",好明顯"自問自答!沒完沒了⋯何必呢!的確"10分入荔天"都係異曲同弓!
其實只會適得 ...

可能每逢thanksgiving n 佛誕都會浮上來,可能係,除非唔係
ps, u left out 黑暗

siucheng2000 發表於 20-12-5 15:01
我全職凑小朋友,所以一定要帶埋佢去,冇人睇。其實上次交報名表都係帶埋佢去學校 ...
好理解你,我都係咁

尋日拍其中兩項要求O既片,
其實都唔難O既 ,

不過我仔就拍到喊哂咁,

唉, 情愿面見好過。

回覆樓主:

usb, 光碟可否比番家長?銷毁唔環保,唔通學校之後自用

MrBeast 發表於 20-12-6 08:57
可能每逢thanksgiving n 佛誕都會浮上來,可能係,除非唔係
ps, u left out 黑暗
...
清明應該都會再出現!我唔係隔離回應,就係唔想做幫兇,幫手"頂個post!因芝麻小事⋯⋯怨氣沖天,鍥而不捨!心胸如此…"黑暗"在什麼地方呢?

bonnieleong 發表於 20-12-7 13:11
usb, 光碟可否比番家長?銷毁唔環保,唔通學校之後自用  ?

要問學校先知會唔會俾返
信上面話入晒入公文袋俾學校點收,我估當日應該俾唔返,之後亦難回郵。你當無左好過

Hkrazorback 發表於 20-12-7 15:10
清明應該都會再出現!我唔係隔離回應,就係唔想做幫兇,幫手"頂個post!因芝麻小事⋯⋯怨氣沖天,鍥而不捨 ...

講咩都唔聽,自我中心到一個點。
以後多年都應該會繼續帶住佢果口怨氣。
要放下既應該係我地呢班旁觀者。

bettyay    發表於 20-12-7 16:04

VinJacHay 發表於 20-12-7 11:24
尋日拍其中兩項要求O既片,
其實都唔難O既 ,

我覺得英文show and tell 要自然地講晒佢要求的問題有點難。
我未試拍...先搞左功課影印本先

skb2015 發表於 20-12-7 15:21
要問學校先知會唔會俾返
信上面話入晒入公文袋俾學校點收,我估當日應該俾唔返,之後亦難回郵。你當無左好 ...

又未必喎!可能點收後即場DL,然後將隻USD/碟俾返家長都未定,情況類似第一次交申請表,即場俾返收據你咁。Anyway,當佢沒退回先,咁就唔駛諗咁多

skb2015 發表於 20-12-7 15:23
我覺得英文show and tell 要自然地講晒佢要求的問題有點難。
...
搵樣小朋友喜歡的物品去分享,可以係陪瞓公仔或者喜歡的人既相片,真心喜歡的分享可能會自然啲!加油

Hkrazorback 發表於 20-12-7 15:10
清明應該都會再出現!我唔係隔離回應,就係唔想做幫兇,幫手"頂個post!因芝麻小事⋯⋯怨氣沖天,鍥而不捨 ...
你唔推都會有人推ga la, 侵侵講到某group 市民心底話,所以咁多followers, 總之網路rule of engagement, 認真便輸了

...

Show & tell我都搞唔掂,點緊點算好

bettyay 發表於 20-12-7 16:14
搵樣小朋友喜歡的物品去分享,可以係陪瞓公仔或者喜歡的人既相片,真心喜歡的分享可能會自然啲!加油:fortu ...

多謝。
之前拍其他學校啲片都係拎佢鐘意嘅物品,但係之前係自由講所以今次要預備埋 kts啲必答問題,如is there anything special about it同who do you want to share it with...
今次應該係我最後一間拍片。努力埋果少少就enjoy xmas

pokipoki 發表於 20-12-8 11:25
Show & tell我都搞唔掂,點緊點算好

我會準備定少少講詞同小朋友練習,諗住今個weekend 先拍。佢配合到就最好,唔係都無計,盡左力就算了,知道佢已經厭倦晒拍片

skb2015 發表於 20-12-8 11:52
我會準備定少少講詞同小朋友練習,諗住今個weekend 先拍。佢配合到就最好,唔係都無計,盡左力就算了,知 ...

我小朋友都話唔想再拍,我都唔算太恨入kts,所以就問佢不如唔拍,佢又話想拍,唉,都唔知佢係咪真係想再拍

...
我仔學校D功課好鬼淺,
唔知咁樣過唔過到關。
‹ 上一主題|下一主題