用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Harrow 同YCIS 唔係都係行英制嘅咩?
go

[其他] Harrow 同YCIS 唔係都係行英制嘅咩?

女女係07年嘅,由細到大都讀local,最近打算轉去Harrow ,雖然截止咗,但係我地都照問Harrow可唔可以20-21入學,一開始佢話我地情況特殊,叫我哋send email去向校長求情,點知遲遲都未覆,就係琴日我哋再打電話過去問,佢先同我哋講話唔可以讀year9 ,我就唔明啦英制唔係year10-11先考igose 咩?佢直情叫我等到16-17 先去in year 12 ,諗住再去試YCIS 。。。希望各位俾啲意見

lamlamsum 發表於 20-12-3 08:46
女女係07年嘅,由細到大都讀local,最近打算轉去Harrow ,雖然截止咗,但係我地都照問Harrow可唔可以20-21 ...

2007.08.31或之前出世 現在Y9
2007.09.01或之後出世 現在Y10

https://www.schoolwix.com/uk

lamlamsum 發表於 20-12-3 08:46
女女係07年嘅,由細到大都讀local,最近打算轉去Harrow ,雖然截止咗,但係我地都照問Harrow可唔可以20-21 ...

其實講完一大輪都係想話你知呢幾年都冇位,因為Y9入得都會考埋IGCSE, Y10很難有插班位,考完Y12先會再有批人走。即本試吓YCIS, 收得比較多LS.

964000 發表於 20-12-3 11:21
其實講完一大輪都係想話你知呢幾年都冇位,因為Y9入得都會考埋IGCSE, Y10很難有插班位,考完Y12先會再有批 ...

原來如此!thx

964000 發表於 20-12-3 11:21
其實講完一大輪都係想話你知呢幾年都冇位,因為Y9入得都會考埋IGCSE, Y10很難有插班位,考完Y12先會再有批 ...

咁你覺得Ycis 呢一間is 點?見坊間對佢嘅評價都唔係好好(emoji)

lamlamsum 發表於 20-12-3 12:01
咁你覺得Ycis 呢一間is 點?見坊間對佢嘅評價都唔係好好(emoji)

你咁高班轉,考慮點又不同,都係睇下易不易適應,公開試成績,大學派位等是否符合你期望,學校網上會有資料,耀中多local 生,culture shock應該少,易適應。

964000 發表於 20-12-3 14:38
你咁高班轉,考慮點又不同,都係睇下易不易適應,公開試成績,大學派位等是否符合你期望,學校網上會有資 ...

唔該晒你!

可以考慮埋KIS。都係行英制。