用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放棄自行2
go

放棄自行2  

如自1、自2只有自1心儀,自2收咗;但反覆思考後仍然決定放棄自2,而去大抽獎自1。這樣可行嗎?

因有家長説不能放棄,必須讀自2?

mytambb 發表於 20-12-2 09:57
如自1,自2只有自1心儀,自2收咗;但反覆思考後仍然決定放棄自2,而去大抽獎自1。這樣可行嗎?

因有家長説 ...

不可行。

當自2是正取生,已不可以參加大抽獎了。

就算自2是後備生,你在大抽獎要交表。當剛好你孩子後備生補上,教育局最後仍會派自2給你孩子。

如自1,自2只有自1心儀,自2收咗;但反覆思考後仍然決定放棄自2,而去大抽獎自1。這樣可行嗎?

因有家長説 ...

以上情況如果自1 接受叩門可以去叩  

因有家長説 ...

可以只申請自一“一間”,自二張申請表咪唔好用。
但如果交左自二,自一唔入自二收(包括備取入),冇得拒絕唔入,要去大抽獎。

以上情況,
雖然自二是正取
但如果自一是備取, 是有機會最後備取補上自一 !

重點是交左2間無得後悔,唔玩, 一定要自一
除非你只交自一~~~1間

問題係, 如果自2收左也唔想讀, 點解要填這間呢???

kirstyau 發表於 20-12-2 10:22
可以只申請自一“一間”,自二張申請表咪唔好用。
但如果交左自二,自一唔入自二收(包括備取入),冇得拒 ...
對,如果冇心儀的自二,可以留空。或者填一間越級挑戰的學校,入到證明有實力,入唔到也冇所謂。

b3410 發表於 20-12-2 10:34
對,如果冇心儀的自二,可以留空。或者填一間越級挑戰的學校,入到證明有實力,入唔到也冇所謂。
...

絶佳取向~~~

elbar 發表於 20-12-2 10:20
以上情況如果自1 接受叩門可以去叩
好多人忽視一點,同級學校已收,再去叩門差唔多級別學校,又同區,一般都唔收。學校之間有默認規則,唔會搶生源。

JojoDad    發表於 20-12-7 00:20

醒目開學勳章 王國長老

對,自2收咗無得推
除非到7月時發現原來自1waitlist收咗,砌低自2,否則最後結果就係自2,連獎都無得抽

因有家長説 ...

其實除非係一心一意只想入某一間學校(one & only one), 否則無需要放棄自2

只要選一間入咗都唔會後悔既就得

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-12-2 11:03
其實除非係一心一意只想入某一間學校(one & only one), 否則無需要放棄自2

只要選一間入咗都唔會後悔既就 ...

多謝各位不吝指教

因有家長説 ...
自1,揀心儀;自2,揀可以退場,唔去大抽獎。
自行可報可唔報;可報一間或報齊兩間,家長決定。

遊戲收生次序係: 自1正選→→ 自1後備→→自2正選→→自2後備→→大抽獎
自行收左,無論正選定後備,遊戲即停,無得放棄改去抽獎。

BC814 發表於 20-12-2 10:57
好多人忽視一點,同級學校已收,再去叩門差唔多級別學校,又同區,一般都唔收。學校之間有默認規則,唔會搶 ...

你自己想多咗啦, 關鍵反而係該校會否接受叩門

b3410 發表於 20-12-2 10:34
...
同意啊~ 我大女升中時我都係咁做, 如果自二唔係全in, 仲可以用嚟做banding 參考

舊年有個 CASE 幾有趣的,有一學生自一是中西區某歷史悠久的著名男校,自二是將軍澳區一線男女校,結果收到自二電話正取,但就無收到自一電話.......

放榜日,該學生來自二學校質問,為何收到電話是正取,收到的派位結果卻唔係?為何變為唔收?剛好自二學校的校長經過聽到呢件事,看過派位證後,就請佢立即面談,原來該學生收到自二的電話開心左好耐,滿心期待九月來自二學校上學,所以校長用了叩門位收左佢。

其實佢係自一後備補上,所以最終獲派去自一學校,但佢反而返去自二叩門

B.B.BaBa 發表於 20-12-2 14:13
舊年有個 CASE 幾有趣的,有一學生自一是中西區某歷史悠久的著名男校,自二是將軍澳區一線男女校,結果收到 ...
下?! 咁搞笑

因有家長説 ...
如果非君不嫁既話,咁做都無可厚非。

舊年有個 CASE 幾有趣的,有一學生自一是中西區某歷史悠久的著名男校,自二是將軍澳區一線男女校,結果收到 ...

佢係咪擺烏龍, 將自一自二張form掉轉咗

即係由上屆開始,就算31/3收到自二電話,都仍有機會去自一?咁如果31/3收到電話,還要不要填大抽獎?

因有家長説 ...

自2揀間比自1強多DD嘅中學,搏個取錄機會都好呀!