用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Deleted
樓主: Vickymouse
go

Deleted [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 20-12-2 11:51
一般學校中史成績都唔及Bio好,你女學校係咪呢?

係,因為通常中史少人揀,或"被"揀多。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

中史科(&歷史科)係而家呢个環境真係唔易讀……先前歷史科先取消-條試題,叫努力左两年半既学生情何以堪?再考慮下吧~喜歡歷史可以自己睇書,無謂攞分数教非~

IloveJJ 發表於 20-12-2 11:52
請問Bio係咪中四先開始劏動物呢!?

係呀!不過今年疫情,好多只睇片,阿囡中四只劏過豬肺  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:13
Chem 都要死背很多嘢嗎?
如果將中史改選Bio 係咪將來出路多d呢?

視乎老師點教以及同學能力。
我家兩位叻 chem 嘅人 (一個會考 A, A-level C, 另一位喺5率過 90% 嘅學校一直 keep 頭 40%) 話呢科要記嘅主要係 hard facts (例如 ion colour),  實驗步驟同 exceptional cases, 其他嘢明咗嘅話自然記得或可以推導出嚟。
Bio 就真係多嘢記,畢竟人體器官或植物部位,生物反應嘅名冇得推導出嚟。

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:06
我女都係中三, 剛剛11月尾交了初選, 阿女比較外向, 唔鍾意背書, 數學OK, 佢選了 GEOG / ECON / BAFS / M1
...

thanks

Vickymouse 發表於 20-12-2 12:04
又想問問 ... ECON / BAFS 係咪考得好,將來做會計師 或者 有乜出路 或 糸讀 呢? thx
...
商科可考慮讀BBA工商管理,有好多野可以讀,Accountibg,marketing,finance都已經分好多科可讀

Vickymouse 發表於 20-12-2 11:00
其實佢又唔係愛中史,佢都唔想背,但呢一兩次考得好。但都驚中伏。
地理佢唔想選。佢寧願中史>西史>地理。 ...

係呀!中史有機會中伏架,但你可以了解下貴校高中歷史科老師如何,若果係勁嘅修也未必會伏,但個人認為你囡囡中文差差哋,又不太想背,表面睇未必"適合"讀中史科。另外,是的,Econ比BAFS易讀DD,Chem屬半背半計科目,你可以從三理科中選1科最感興趣嘅嚟讀。個人認為3x中有兩科一定要審慎選擇,最後一科萬一讀唔嚟仲可以drop走唔讀。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-2 13:01

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:28
你依3科, BIO, 中史, CHEM 都係超超超多野要背, 仲要死記, 我女一早已SAY NO 依幾科了
PHY/CHEM/BIO 依3科, ...

其實,你囡囡讀到Phy,可能佢對已初選的三科更有興趣啦!

妹妹頭    發表於 20-12-2 12:44

gracelam 發表於 20-12-2 11:31
呢幾科係最强大腦組合  

應該冇小朋友咁揾自己笨

我反而覺得最強大腦組合係:中史+西史+生物

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:34
我女都係, 雖然依家PHY, CHEM 係好高分 (級12內), 但佢堅持唔會讀醫護, 而且知道依家中三依2科只係學比較淺 ...

嗰陣時,我女中三時PhyChemBio係以級15名或以內做"指標"看看是否適合讀,或者叫做"drop科指標",因為多數中學都會開至少1班,無論係生物或物理或化學至少各1班,若然以(30人/班)計,中三能夠去到該科的級15名,去到高中應該都能夠保持到班上頭20名左右,咁!會drop嘅機會率就應該變得細DD了,中伏也應該細DD了。

妹妹頭 發表於 20-12-2 11:06
我女都係中三, 剛剛11月尾交了初選, 阿女比較外向, 唔鍾意背書, 數學OK, 佢選了 GEOG / ECON / BAFS / M1
...

唔駛諗太多啦,有能力又有興趣嘅自然就能事半功倍。
加油

YmOra    發表於 20-12-2 13:19

gracelam 發表於 20-12-2 11:58
係呀!不過今年疫情,好多只睇片,阿囡中四只劏過豬肺

讀理科課程,有得做實驗好緊要,尤其physics 和Chemistry

回覆樓主:

中史唔好睇分,好大機會中伏,我仔今年中三都最鍾意Phy同中史,2科都好高分,但我都同佢講千奇唔好選中史,最終好難攞星/會中伏

回覆樓主:

我自己本身讀Phy Chem Bio AL. 大學就讀E&F. 我覺得你選M1 Chem + Econ 比較好,大學M1 對Econ 真係有用,會容易上手,餘下一科,選科輕鬆啲的就好,最多Drop 左仲有 2X+M1 已經好多科可以選

elvisBB 發表於 20-12-2 14:46
我自己本身讀Phy Chem Bio AL. 大學就讀E&F. 我覺得你選M1 Chem + Econ 比較好,大學M1 對Econ 真係有用, ...

認同M1對Econ有幫助,對BAFS都會有,如果應付得嚟選修埋係好事。

YmOra 發表於 20-12-2 15:13
認同M1對Econ有幫助,對BAFS都會有,如果應付得嚟選修埋係好事。
...
選 Econ & Bafs ,正路最好加上M1,將來讀上去都會有幫助。呢幾年 M1、M2越來越被重視,有能力嘅最好選修。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 15:30
選 Econ & Bafs ,正路最好加上M1,將來讀上去都會有幫助。呢幾年 M1、M2越來越被重視,有能力嘅最好選修。 ...
我女學校老師都係咁suggest, 如果選 Econ & BAFS 既同學, 數學又係級頭半既, 都建議選修埋M1

洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-2 15:38

洋蔥頭媽咪 發表於 20-12-2 15:30
選 Econ & Bafs ,正路最好加上M1,將來讀上去都會有幫助。呢幾年 M1、M2越來越被重視,有能力嘅最好選修。 ...

無錯,你講得啱!個人認為,香港學生的數學能力算係"強",只是過去M1M2不被重視只計"半科"所影響,與付出時間不相稱才少人修讀,隨著大學課程越嚟越多當為1科,甚至乎有1.5至2倍的加權比例,相信未來會更多人修讀。

‹ 上一主題|下一主題