用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 好開心今晚同時收到 Wycombe Abbey 和 CLC Sixth Form o ...
樓主: ym403
go

[英國] 好開心今晚同時收到 Wycombe Abbey 和 CLC Sixth Form offer   [複製鏈接]

回覆樓主:

《分享二》
我選校的兩項要求分别是要學校成績好和能夠讓阿女享受傳統英式寄宿生活,最好是女校。
根據GCE ranking 撇除了A工廠後,選了三間較好成績的女校。細讀每間學校的網頁和收集其他人對他們的評價。
後電郵每間學校查詢入學詳情,看看要否考UKiset 或 IELTS 等。
CLC 香港有agent 所以可以在香港考筆試和面試。
Wycombe Abbey 和另一間學校要求我們飛到當地參加考試,但最後因為疫情在10月時通知改為網上面試,筆試也在香港。

請問第三間是什麼學校?

LuLuciaMa 發表於 20-12-6 15:18
可否分享多一點?如點步處,點揀地區等。我未去過英國,毫無頭緒(emoji)
...

參考排名榜再從中揀選適合
考慮成績/宿生比例/課外活動······

https://www.theguardian.com/education/2020/nov/26/private-schools-record-biggest-rise-top-a-level-grades-england

A total of 60.9% of grades issued to pupils in independent schools were an A* or an A, up 16.6 percentage points on last year’s figure of 44.3%. In state schools the proportion of top grades increased by 12.7 percentage points, up from 23% in 2019 to 35.7% this year

AL1987 發表於 20-12-7 10:50
請問第三間是什麼學校?

第三間學校是 St Mary’s School Ascot 。它是一間富宗教氣氛和成績好的細校。

學校網頁沒有註明 registration deadline,我就一月底入表,聽說不久之後便不再接受申請。

它的面試非常嚴謹,共有六場。分別要見各學科主任、Head of 6th Form 和校長。
因為較遲面試,所以現在還未公佈結果。但相信取錄的機會不大,因Sixth Form 只收 5 個學生。

St Mary Ascot 只收天主教女仔

請問可以分享一下CLC 的認識嗎?
summerbb :-P :-P

回覆 summerbb 的帖子

傳統英式寄宿Selective齋女校,大校高寄宿比例(~840人,~670full boarders)。讀書/運動/音樂都比較平衡。

Town school,啲班房同boarding house分佈喺Cheltenham市中心,同普通民居撈埋一齊(都有人怕危險唔喜歡)。Cheltenham係相對大啲嘅town,要有嘅都有,啲女仔出town好方便(又係有人鍾意有人麻麻)。

Sixth form同時開辦A level同IB課程,兩樣成績都唔錯(所以資源分配公平亦充足)。

回覆 beastiebistro 的帖子

thanks, Beastiebistro.  
同民居混在一起真係有D擔心,但係去到 Sixth form 都16歲了。CLC 很著重ECA,要同時應付學業和ECA, 怕會影響學業。
summerbb :-P :-P

回覆 summerbb 的帖子

各人有各人考慮啦,我自己就唔驚(亦唔驚得咁多,始終小朋友都係要長大面對唔同situation)。如果真係有問題,都無人會去讀啦。

至於ECA嗰方面,CLC係encourage嘅,因為全人發展係需要balance嘅。佢哋亦都believe啲女應該學識分配時間,始終又係出嚟社會必要嘅技能。

如果有懷疑咁可能唔適合。

恭喜恭喜妳啊

恭喜!
請問你及阿囡如何預備考CLC 及 WA? 因這兩間學校入學筆試及口試要求很高,請問你們怎樣預備呢?

WA 和 CLC 都沒有提供sample papers 所以只下載了別校的試卷給阿女做。主要都是她自己重溫學過的,及做些筆記來準備。有些未學到的便要速讀一下,阿女話考試題目唔深,但範圍廣。

面試方面都是她自己寫稿準備一些常會被問到的問題,再由我和一位是native speaker 的朋友各跟她預演一次。

回覆 ym403 的帖子

我直覺你的囡囡都會拿下這個offer!

Already registered  for year 12 ,會唔會好大機會申請成功

回覆樓主:

恭喜樓主。我都諗緊安排女兒中四後到外國升學,但佢一去到就yr12, 讀2年要考公開試,要適應環境及課程,會唔會影響公開試成績
想請問下香港中一至三課程(band 1英中)去到 銜接A-level 12-13課程,會很困難嗎?還是香港中一至三的課程內容都可以是英國A-level的基礎?

回覆 XDXD3 的帖子

一般都係香港讀完中四升英國Y12。英國入學係計年齡,而大部分香港學生讀完中四年齡剛好適合入讀Y12(計入讀嗰年,9月1日足16歲入讀Y12)。讀完中三跳Y12(如果你小朋友係超大B),個gap係比較大,銜接好可能會有問題。

ym403 發表於 20-12-1 19:30
準備了一年 主要拿網上資料
包括在這裏得到大家無私的分享
多謝大家

請問讀寄宿嗎?

回覆樓主:

對是寄宿學校,現準備開學

beastiebistro 發表於 21-8-20 21:50
回覆 XDXD3 的帖子

一般都係香港讀完中四升英國Y12。英國入學係計年齡,而大部分香港學生讀完中四年齡剛好 ...

請問如果10月出世嘅細仔(即完成Form 4時只係15歲),係香港考埋GCSE 先過去讀Sixth Form, 又點樣安排好呢?

回覆 Lindytiger 的帖子

我唔sure你話點安排嘅意思係:點安排考GCSE?
或者
點安排入學?

首先,香港係冇得考GCSE嘅。GCSE係英國本土學生考嘅試,香港可以安排考嘅係iGCSE,係俾英國以外嘅人考嘅試(唯一例外係Edexcel GCSE中文好似可以喺香港考)。iGCSE嘅syllabus同GCSE唔一樣,喺香港可以經HKEAA報考。不過如果你係諗住入Y12,其實冇乜需要考咗iGCSE先。一般boarding school Y12收生都係睇interview同校本試(或者部分要Ukiset)。考大學又未必睇iGCSE成績,就算睇嘅比重都唔會高。而且iGCSE英文有啲大學未必承認,所以到頭來可能要再考IELTS。(我個仔當年9歲都喺香港經HKEAA考咗iGCSE數攞埋A*,所以我係試過個process。不過佢而家喺boarding school,出年Y11都係要超考返GCSE數,因為學校話兩個試唔一樣。)

至於如果你話15歲入學點安排入Y12,咁其實每間independent school嘅校長都有收生酌情權。而且好似求先講,係睇interview同校本入學試(或者少部分可能睇Ukiset)。你搞得掂呢兩樣,就算未足歲數佢都有機會收。但係邊間會收,或者某間會唔會就真係要逐間問問喇。你可以直接email俾心儀學校嘅registrar或者admin office去問。我就建議唔好揾agent,自己同學校聯絡。

唔知幫唔幫到你,歡迎PM我繼續討論。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊