用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田band 2中學邊間好?
go

請問沙田band 2中學邊間好? [複製鏈接]

如題,因小朋友唔知算band 2定3,唔識計,想問下有經驗媽媽(小朋友中文呈一丶二around 75, 英文 80-85, 數學around 85, 其他都係8字頭)唔知點算,所以問有無好band 2自行選一下
   8    0    0    0

醒目開學勳章

請問呈一、呈二 老師有冇透露全級名次?
全級多少人?
只睇分數,你小朋友似係B2生,頭中尾 唔知。

沙田區 熱門B2有 胡忠、基督 、馬祟、聖若瑟、陳震夏、青年會。
冇咁熱既B2 有梁文燕、楊葛、覺光、馮黃鳳亭。
以上中學校風都唔錯。

自行階段 視乎你想揀間好啲黎博下、定係安安穩穩入一間校風好就夠呢?

conniecheung 發表於 20-12-1 21:24
請問呈一、呈二 老師有冇透露全級名次?
全級多少人?
只睇分數,你小朋友似係B2生,頭中尾 唔知。

請問知唔知馮黃鳳亭係2B還是2C.
band 2頭成績自行選佢可行嗎?因為胡忠講明自行收B1生多。令我1516中。

41009022009 發表於 20-12-4 15:38
band 2頭成績自行選佢可行嗎?因為胡忠講明自行收B1生多。令我1516中。
...

或許自行和派位首選 基督,直資 - 培基、王錦輝 都不錯  

醒目開學勳章

...

馮黃鳳亭 2C,如B2頭報自行好大機會收。

胡忠個自行須知 我有睇過,冇提到自行只收B1生,只說會揀200人面試。

如果冇信心或者怕浪費機會,可以報馬祟、基督 呢類自行可以全in的中學試試。

conniecheung 發表於 20-12-4 15:57
馮黃鳳亭 2C,如B2頭報自行好大機會收。

胡忠個自行須知 我有睇過,冇提到自行只收B1生,只說會揀200人面 ...

今年IN 300個。校長講明B1學生係優先選擇。舊年自行40個位全部收B1生。只收左幾位band2頭較勁既人。

elbar 發表於 20-12-4 15:54
或許自行和派位首選 基督,直資 - 培基、王錦輝 都不錯

補習老師也有推薦基督。我考慮下先。THX

醒目開學勳章

41009022009 發表於 20-12-4 16:02
今年IN 300個。校長講明B1學生係優先選擇。舊年自行40個位全部收B1生。只收左幾位band2頭較勁既人。
...

你幾時去聽? 簡介會在12月12日啊!我都報左名聽。

校網個2021年自行收生須知,仲寫緊揀200人面試,唔通未update?

我鄰居小朋友2020年升中的,讀沙田2線小學,全級40名,自一聖心、自二胡忠,自二收左佢。

conniecheung 發表於 20-12-4 16:08
你幾時去聽? 簡介會在12月12日啊!我都報左名聽。

校網個2021年自行收生須知,仲寫緊揀200人面試,唔通 ...

我哋學校邀請左校長嚟分享。

醒目開學勳章

41009022009 發表於 20-12-4 16:11
我哋學校邀請左校長嚟分享。

哦 原來如此!多謝分享。
我自二 都打算報胡忠,睇埋呈二成績 再決定自一。

conniecheung 發表於 20-12-4 16:13
哦 原來如此!多謝分享。
我自二 都打算報胡忠,睇埋呈二成績 再決定自一。
...

舊年疫情前。我都有去胡忠open day。
個時講既同現在一樣。感覺學校成績理想。欠學生質素。都係想升Banding 。所以自行收生選band 1生多。

醒目開學勳章

41009022009 發表於 20-12-4 16:19
個時講既同現在一樣。感覺學校成績理想。欠學生質素。都係想升Bandin ...

如你小朋友是B2頭,自行唔怕放膽一試啲B2頭中學呀! 唔得 咪最多大抽獎。
定係你想自行搞掂?

...

聽左溤黃鳳亭網上升中簡介感覺吾錯,據聞校風吾差。基督明天有升中簡介,可以聽埋先。若以學校網頁黎睇,我較接受溤。

41009022009 發表於 20-12-4 16:19
個時講既同現在一樣。感覺學校成績理想。欠學生質素。都係想升Bandin ...

欠學生質素?可否講多少少?我吾係對胡忠有興趣,但對保良局嘅學校想知多啲,以前聽過有人話某間好受歡迎嘅保良局中學,對弱嘅學生係置之不理,完全放棄,吾知是否所有保良局都係咁。

estw 發表於 20-12-4 16:29
聽左溤黃鳳亭網上升中簡介感覺吾錯,據聞校風吾差。基督明天有升中簡介,可以聽埋先。若以學校網頁黎睇, ...

我和小朋友都有聽馮黄。小朋友都想試呢間。基督我天日會聽網上。仲有YMCA和 陳震夏末聽。原本想陳震夏。點知普教中。小朋友唔多鍾意。之後再問埋班主任意見。再决定。

conniecheung 發表於 20-12-4 16:26

如你小朋友是B2頭,自行唔怕放膽一試啲B2頭中學呀!  ...

所以好矛盾。自行我都預陪跑多。又擔心大抽獎唔夠運。隨機number唔靚。派band 3。

醒目開學勳章

41009022009 發表於 20-12-4 16:37
我和小朋友都有聽馮黄。小朋友都想試呢間。基督我天日會聽網上。仲有YMCA和 陳震夏末聽。原本想陳震夏。點 ...

梁文燕個簡介會 都放左上YouTube,我睇左 都唔錯 ,有時間去睇下。

conniecheung 發表於 20-12-4 16:42
梁文燕個簡介會 都放左上YouTube,我睇左 都唔錯 ,有時間去睇下。

ok ok 。我有時間去look下。thx

estw 發表於 20-12-4 16:36
欠學生質素?可否講多少少?我吾係對胡忠有興趣,但對保良局嘅學校想知多啲,以前聽過有人話某間好受歡迎 ...

呢點我就唔知。校長分享話DSe成績。入大學個%應該可以再高D.話奈何佢地始終係一間中中。大抽獎收生始終係有參差。一係英文弱一係中文弱。但好小講點輔助較差學生。

41009022009 發表於 20-12-4 16:50

呢點我就唔知。校長分享話DSe成績。入大學個%應該可以 ...

咁樣講都得
‹ 上一主題|下一主題