用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPB vs TSL
樓主: rkkf
go

SPB vs TSL   [複製鏈接]

fadgare 發表於 20-12-1 16:49
睇今年dse,男仔讀得中學嘅好似得spcc、qc好過spb(唔計ib)

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod= ...

QC今年DSE都係同SPC差唔多~~~

第三者講吓唔難入更好,相對係易事,但事實係~~~

rkkf 發表於 20-12-1 15:13
其實是我的朋友告訴我的,他的兒子今年讀聖保羅書院小學的,我才會有此睇法,我自己是不知道的。
...
其實係咪你朋友個仔係SPCPS讀唔上,所以力有不逮?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

這兩間比緊係SPB啦.

hkpapa852 發表於 20-12-1 17:17
其實係咪你朋友個仔係SPCPS讀唔上,所以力有不逮?

真係唔知道啊,不過聽完你哋這樣解釋,都釋除了我的疑慮。謝謝各位。

rkkf 發表於 20-12-1 17:27
真係唔知道啊,不過聽完你哋這樣解釋,都釋除了我的疑慮。謝謝各位。

讀呢類有中學嘅優勢係,佢哋富有經驗,無論中或英小都好,只要跟住佢哋條track走,人行你行,人補你有需要又補,只要唔好大落後,做咗少數民族,已經有12年後嘅樣辦俾你參考~~~

中文小學不代表英文差,聖保羅男女也是中文小學,SPB本身英文教快半年,而comprehension亦要另考一卷,要求理解能力也不容易,建議樓主對兩校多作深入分析,不要因為朋友一兩句就下結論,朋友講啱講錯不用負責,自己反而對小朋友將來前途負責

建議樓主問朋友拎兩間學校詳細內容、試卷比較一下,不是揀最深而是看那間合適自己小朋友
阿豬媽

rkkf 發表於 20-12-1 11:22
大家好,弱弱一問,如果以上兩間學校選擇,相信大部份人都會選擇SPB, 當然一條龍,名氣各樣。但考慮到英語 ...

https://fb.watch/25RVKUmLaM/

你可以睇下中學部嘅介紹。

如果6年後都係target SPC, 何不由小學讀起?

manmonster 發表於 20-12-1 11:49
回覆 rkkf 的帖子

當年也有這兩個選擇,決定到 SPCPS。我們很喜歡陳守仁,不是因為有家長說的「多元」,學 ...

你好!我們剛剛收到SPCPS offer, 可否分享一下你對這間學校的感覺?大部分人都話小朋友讀得開心,但學術方面是否較弱,到中學如果要考更好的本地或國際學校會否很難?本人都很喜歡SPCPS 的語境,環境和音樂培訓,不過我們住九龍要搬屋,所以要想想是否值得?

Fishy1122 發表於 20-12-1 19:13
你好!我們剛剛收到SPCPS offer, 可否分享一下你對這間學校的感覺?大部分人都話小朋友讀得開心,但學術方 ...

既然完全唔瞭解SPCPS同SPC,不如放棄offer留俾真係喜歡呢間學校既人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

當然系SPB啦…仲使問?

Fishy1122 發表於 20-12-1 19:13
你好!我們剛剛收到SPCPS offer, 可否分享一下你對這間學校的感覺?大部分人都話小朋友讀得開心,但學術方 ...

2nd in都未完,有部份因疫情延期到1月先in,點解你會有offer?

會員 發表於 20-12-1 19:49
2nd in都未完,有部份因疫情延期到1月先in,點解你會有offer?

SPCPS 係赤柱聖士提反,不是聖保羅男女。(emoji)

Fishy1122 發表於 20-12-1 19:50
SPCPS 係赤柱聖士提反,不是聖保羅男女。(emoji)

Spcps 係 st paul college primary sch
赤提係 sscps

Icic, 搭錯線唔好意思!

一鳥在手勝過百鳥在林。何苦為了入一兩間神校的機會,令自己來緊幾年繼續考小mode?

你話TSL學生英文好,當然了,開放日唔通搵個差的去做ambassador咩?有心比較不妨上youtube search下不同學校的學生活動情況,應該會更貼近真實

回覆 Fishy1122 的帖子

請問是怎樣收到通知, 電郵還是有信件? 你2nd in係邊日?

rkkf 發表於 20-12-1 11:22
大家好,弱弱一問,如果以上兩間學校選擇,相信大部份人都會選擇SPB, 當然一條龍,名氣各樣。但考慮到英語 ...

樓主真係要睇清楚現今 SPB嘅實力,唔好聽一D人幾年前嘅感覺!

中學係現任校長主理下,基本上已經脫胎換骨。另外小學部由中學校長邀請原中學副校空降落去做校長後,要求亦已經完全唔同。(提一提,架構上,中學校長係小學校監)

男仔,有一條/半龍學校可以比得上 SPB,現只有 3 /4 間,但絕唔係 3 私 1直 (or 2 直)!

如果地理位置唔洗考慮,一定揀SPB!

其實我住喺九龍區,去南區返學都遠,其他因素不會搬屋。不過未收到Offer,自己發夢諗吓。實在感激各位意見,非常正面!

回覆 rkkf 的帖子

我都心儀SPB,有中學backup , 但個仔2in 完,應該無行,陪跑多
‹ 上一主題|下一主題