用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二想改善中文的作文
樓主: 細細粒媽咪
go

中二想改善中文的作文   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 21-4-8 10:07
我都覺得初中ok,其實武俠小說好似fairy tale 咁,教壞細路,散文又幾十年前,呢代小朋友點會對當時情況有 ...

你講得對㗎!要睇得完完全全明白相信係需要年月和閱歷,靜靜話你知,友人响圖書館做書籍館理和書籍借閱量統計分析等等工作,佢話"金庸小說"借閱量很高,很多時,同一位讀者借同一套書籍係經常嘅事,尤其老人家借完又借,亦尤其係"大字版金庸"書籍,所以,我估金庸小說除咗適合"重閱"之外,還適合不同時期不同"心境"的自己收看。

YmOra 發表於 21-4-8 10:24
你講得對㗎!要睇得完完全全明白相信係需要年月和閱歷,靜靜話你知,友人响圖書館做書籍館理和書籍 ...
作為搵畫鳥,我可以堂堂正正講多阿佰嘆冷氣的library, 大字版金庸係非常非常之殘 ,and if u talk to me nicely, i can even tell u which lib has the best condition copy

MrBeast 發表於 21-4-8 11:46
作為搵畫鳥,我可以堂堂正正講多阿佰嘆冷氣的library, 大字版金庸係非常非常之殘 ,and if u talk to me ni ...

我區人口老化問題未算嚴重,大字版金庸未係太殘。我反而去襯圖書館嘅都係我哋哩類C9居多,個個帶子女去嗰樹做功課當遊樂場,jm們則响樹傾過飽,我女細個嗰時也是當圖書館係半個屋企。

zitaeric 發表於 20-12-11 14:13
中文寫作書我都有買比佢,但真正去研究就吾多,可能学校太忙,真正幫到作文真係只有多睇書。如果只為求分數 ...
唔好意思,離題插嘴一問,可否介紹英文老師?阿囡上中學後英作日走低,已去到及格邊緣

MrBeast 發表於 21-4-8 11:46
作為搵畫鳥,我可以堂堂正正講多阿佰嘆冷氣的library, 大字版金庸係非常非常之殘 ,and if u talk to me ni ...

沙田區直頭係慘不忍睹。
每逢暑假,放金庸嗰書櫃空空如也

我都覺得初中ok,其實武俠小說好似fairy tale 咁,教壞細路,散文又幾十年前,呢代小朋友點會對當時情況有 ...

係囉,所以家中年青人唔鍾意睇散文,無共鳴感。

金庸我仔都唔會睇,因為啲字太密,見到好抗拒。

最近鍾意睇衞斯理,不過正常版佢覺得啲字密集,只睇細路版

MrBeast 發表於 21-4-7 18:40
我孩子都被ek 種讀,原本計劃小六呈分後先開始金庸,但搵唔到書看小五暑假便試看射鵰,點知又ok, 但對中文 ...

老師有建議如何睇方可提升中文能力?

小時了了 發表於 21-4-6 18:10
EK 前輩網友教路,中文作文不妨參考其他人嘅文章及範文。以前我係非常抗拒,亦唔認同,因為當時我思想狹隘 ...

仔中文老師都係建議學生睇範文。

我見到Y8(中一)中文reader 有: 青銅葵花,我是馬拉拉

回覆樓主:

其實以前我們讀書边有咁多什麽天書同補習社
首要自已喜歡睇書,以前我會尊揀台灣作者,睇到好有感覺字句同段就抄底去,日子有功,自自然就有好多靚字靚句。至於現在,有朋友仔分享,佢會尊攻某類,例如抒情文去預備DSE, 集中火力練習亦係有效方法。反而最大難題係審題,一離題就失哂分。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

其實我覺得D課文仲好. 買哂各個出版社D中文書, 讀哂D文章

b3410 發表於 21-4-14 08:04
我見到Y8(中一)中文reader 有: 青銅葵花,我是馬拉拉
下, 兩本都唔係好識欣賞添

cafeva 發表於 21-4-14 11:06
下, 兩本都唔係好識欣賞添
青銅葵花好好睇,細女都鐘意,不過睇一次一次。可能佢好鐘意女主角葵花。

仔睇過冇乜反應,可能覺得自己點都唔係青銅

馬拉拉就係頂硬上,唔明講乜。大女學校reader 都係馬拉拉。

曹文軒既《青銅葵花》唔錯,值得睇。

b3410 發表於 21-4-14 11:33
青銅葵花好好睇,細女都鐘意,不過睇一次一次。可能佢好鐘意女主角葵花。

仔睇過冇乜反應,可能覺得 ...
我個最近都睇過幾多本散文, 作文好似真係有D進步.

cafeva 發表於 21-4-14 11:56
我個最近都睇過幾多本散文, 作文好似真係有D進步.
作為進步真係要睇散文㗎,小說可能真係無用

醒目開學勳章

青銅葵花我睇咗覺得好睇之後買咗俾仔睇,點知擺響度封塵
malala阿仔小4自己睇咗,不過係英文版,所以都幫唔到中作

S-Kwok 發表於 21-4-14 07:51
老師有建議如何睇方可提升中文能力?

老生常談:睇多d書。另外有兩個建議大家可參考下:
1)校內課本冇教哂,可以自修其餘冇教的部分
2)看文章讀出聲,其實英文書我之前都有要求read aloud ,自覺死蠢中文冇

3) 看書不能任看,要make sure 理解到文章的含義

b3410 發表於 21-4-14 11:33

仔睇過冇乜反應,可能覺得 ...
細女識咸都好,有次看一篇文:有個仔因吸毒而見住老爸心臟病發都救唔到,我個完全係感受唔到,我跟著問若果有隻貓或狗因你而死,會不會好唔開心,佢話會

S-Kwok 發表於 21-1-23 21:32
議論文如果全篇不以正或反嚟寫,而以某層面寫正反,其實得唔得? 即例如題目係“有人認為擁有的金錢越多, ...
唔一刀切係可以既,不過你既功力要好夠,我唔太建議考試咁做。
‹ 上一主題|下一主題