用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗轉元朗 banding升跌風險
go

深水埗轉元朗 banding升跌風險

同學仔明年會搬屋,由深水埗搬天水圍,本身而家喺深水埗一線津小b2尾,想請教下轉去元朗會唔會有危機跌band , 老師仲話應該唔會因為深水埗唔算弱區,請教有冇人知道?朋友權限不能在ek發問,所以可能有啲嘢我要問返佢先回答到會比較慢

carmenlook 發表於 20-11-30 12:40
同學仔明年會搬屋,由深水埗搬天水圍,本身而家喺深水埗一線津小b2尾,想請教下轉去元朗會唔會有危機跌band ,  ...

比你參考吓,今年荃灣區一線小學b3生,自行入左天水圍b2中學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-11-30 13:39
比你參考吓,今年荃灣區一線小學b3生,自行入左天水圍b2中學
咁叻,我都估應該係唔跌可能仲有得升,嗰個case係b3頭中尾?thx

carmenlook 發表於 20-11-30 13:45
咁叻,我都估應該係唔跌可能仲有得升,嗰個case係b3頭中尾?thx

應係頭
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

同學仔明年會搬屋,由深水埗搬天水圍,本身而家喺深水埗一線津小b2尾,想請教下轉去元朗會唔會有危機跌band ,  ...
天水圍多Band 2 中學,多選擇. 元朗中心區反而不夠Band 2 位.

tpmon 發表於 20-11-30 16:30
天水圍多Band 2 中學,多選擇. 元朗中心區反而不夠Band 2 位.
唔係同一個校網咩?

carmenlook 發表於 20-11-30 18:01
唔係同一個校網咩?

是同一個校網。

但我識人住元朗,話交通遠,不選天水圍的中學,即使天水圍的Band 2校機會很多。

tpmon 發表於 20-11-30 18:04
是同一個校網。

但我識人住元朗,話交通遠,不選天水圍的中學,即使天水圍的Band 2校機會很多。
但傳聞元朗學校比天水圍的校風好D

carmenlook 發表於 20-12-1 00:31

Band 1校是,因元朗傳統Band 1校比天水圍多。就算天水圍Band 1C 翁佑也不錯,D學生常上報紙取得動畫獎。

https://www.hk01.com/社會新聞/344064/校園天地-翁祐中學於美國迪士尼動畫大賽奪亞軍揚威海外

但Band 2 、3校也不一定。

天水圍Band 2頭/中也有多校風不錯,可惜你朋友是Band 2尾,自行那些較好校風的Band 2未必得。

carmenlook 發表於 20-12-1 00:31
裘錦秋,B2,第一名商科BEST6有36分.前三名都好勁(沒記錯的話35和33),試問,校風不好能有如此勁人?
能有如此尖子,校風至少算幾好吧。

medicine 發表於 20-12-1 00:41
裘錦秋,B2,第一名商科BEST6有36分.前三名都好勁(沒記錯的話35和33),試問,校風不好能有如此勁人?
能 ...

是,這間也是在天水圍。

裘錦秋在天水圍那間是Band 2,比在葵青裘錦秋(Band 3)好得多。

因樓主朋友是Band 2尾 ,自行未必入得到。

選好校風的Band 2頭/中校,可能要等大抽獎碰運氣。

tpmon 發表於 20-12-1 00:50
是,這間也是在天水圍。

裘錦秋在天水圍那間是Band 2,比在葵青裘錦秋(Band 3)好得多。

何必拘泥於自行成功?樓主需要的是校風好,裘錦秋在天水圍中間,輕鐵站邊,相當方便。參觀下校舍(現在停課,無法留意學生放學/午膳),覺得OK的話就自行,然後叠埋心水博大抽獎。

medicine 發表於 20-12-1 00:57
何必拘泥於自行成功?樓主需要的是校風好,裘錦秋在天水圍中間,輕鐵站邊,相當方便。參觀下校舍(現在停 ...

十八鄉公益社,伊中舊生會也是較好的天水圍Band 2校。

樓主朋友若想入這些也是博大柚獎吧!

其實B2尾同B3頭,要身程度合適既都係選手B2尾既中學,最差都係去B3,轉網會唔會跌到B3其實分別唔太大。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 20-12-1 00:50
是,這間也是在天水圍。

不過,純粹個人推測,如果深水埗入天水圍有"升Band"的機會,以樓主B2c的成績,實則去到大抽獎屬該區內的B2b機會都幾大,那麼天水圍的B2b學校會否都會考慮收樓主的朋友的孩子响自行階段,加上屬外來生機會會否大DD。

YmOra 發表於 20-12-1 08:46
不過,純粹個人推測,如果深水埗入天水圍有"升Band"的機會,以樓主B2c的成績,實則去到大抽獎屬該 ...

大家資料已比。

最後自行入表那間由樓主朋友決定。

YmOra    發表於 20-12-1 08:53

多謝咁多位意見,本身唔熟嗰區學校,我會轉告佢,初步咁睇裘錦秋同伊利沙伯唔錯,但佢想考慮埋元朗會唔會有咩好提議,另外見入面有直資,好似係ymca佢都有諗過,我唔知有冇講錯校名,仲有就係佢有諗B3包底有冇兩三間比較好的,元朗天水圍也可,本來佢諗住留返喺深水埗考慮德貞同莫慶堯,但早前德爆咗單欺凌佢又驚驚哋,又諗反正成績唔好走咁遠係咪冇乜價值,所以而家心大心細留喺深水埗定返入元朗

carmenlook 發表於 20-12-1 09:30
多謝咁多位意見,本身唔熟嗰區學校,我會轉告佢,初步咁睇裘錦秋同伊利沙伯唔錯,但佢想考慮埋元朗會唔會有咩好 ...

住天水圍,當然轉返天水圍升中返學比較方便。

在深水埗網你朋友說不考慮德貞。其實莫(Band 3頭)則是陳同佳的母校。我相信你朋友聽到這定會轉網。

自行只可選兩間,叫你朋友不要太多心,又天水圍又元朗,只會令自己在選擇上更煩惱。比晒所有元朗、天水圍合共1x間Band 2 中學list 你也冇用。其實你朋友本身在天水圍的中學識不識晒,有没有親身了解和報它們的升中簡介講座?

天水圍直資如下:-
- 中華基督教青年會中學 (Band 2尾)
- 萬鈞伯裘書院 (Band 3尾)