用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二
go

呈二 [複製鏈接]

全港其實多唔多學校未考呈二呢? 又有冇學校連呈一都未考? 阿女原本 12 月中考呈二,宜家又停課,好愁呀

如果學校將今年測驗轉做呈二嘅成績就大件事,測得唔係太好

呢個遊戲令我死咗好多細胞
   3    0    0    0

我哋呈完五年級同六年級,五年級嗰一次都好驚會以測驗成績當係呈分成績,但最尾都順利完成,放心吧!唔好比壓力俾小朋友就可以了!我囡成績1-4年級都係Band2A-2B,呈分佢識努力同控制自己嘅情緒,人哋緊張佢唔緊張,放鬆地完成呈一,結果Band1A。所以叫小朋友唔好太緊張輕鬆嘅心情就sure Win!加油!

mayyylai 發表於 20-11-30 12:27
全港其實多唔多學校未考呈二呢? 又有冇學校連呈一都未考? 阿女原本 12 月中考呈二,宜家又停課,好愁呀 : ...

我二女學校雖然已考咗呈二,但考前已講定如因停課考唔到呈二,就將平日評估默書小測呈分

有很多人都問點解我個女成績可以升到咁犀利,想問我拎啲溫書方法,喺呢度講少少啦,睇吓適唔適合自己小朋友!中文:佢自己溫晒書所有內容,背晒啲詞語、造句丶工作紙丶PS1嗰啲,之後佢自己出去買啲練習比自己做,我亦都會叫私人補習老師上嚟又幫佢操下中文
英文:佢會背晒全部要考嘅詞語同language focus (Language focus佢係用筆記模式黎溫)之後背埋verb table,背晒所有嘢之後佢就會讀一次全部要考嘅嘢,之後再搵補習老師幫佢操下英文閱讀理解同埋tense
數學:從來都唔溫書,靠上堂聽,同埋臨尾嗰日考試會拎啲嘢出嚟睇吓明唔明嗰全部題目點解,唔明就同佢解釋,同埋做多一次呢類嘅題目。
常識:佢又係臨尾嗰日先來背!但係我覺得呢個方法盡量唔好學佢
佢會將所有課文要考嘅嘢抄一次之後當係故事咁樣睇一次,之後就會讀一次,讀完之後盡量背晒出嚟,佢淨係會背重點,呢個方法唔知係唔係間間學校都會咁,所以個我覺得常識大家盡量唔好學佢嘅溫習方法!
所有溫習方法只供參考,睇吓適唔適合自己嘅小朋友先好用!

我女啲平均分數次次也被中文拉低(emoji)

BBmamimi2 發表於 20-11-30 13:45
下次加油!

KathyTung 發表於 20-11-30 13:27
我哋呈完五年級同六年級,五年級嗰一次都好驚會以測驗成績當係呈分成績,但最尾都順利完成,放心吧!唔好比 ...
咁自行首選可試 坑真

elbar 發表於 20-11-30 14:08
咁自行首選可試 坑真
你係咪睇過我之前啲post?

醒目開學勳章

mayyylai 發表於 20-11-30 12:27
全港其實多唔多學校未考呈二呢? 又有冇學校連呈一都未考? 阿女原本 12 月中考呈二,宜家又停課,好愁呀 : ...

教育局說學校可以安排六年班返學考呈分試

回覆 puffy0305 的帖子

謝謝! 我剛剛都看到 :)

KathyTung 發表於 20-11-30 13:27
我哋呈完五年級同六年級,五年級嗰一次都好驚會以測驗成績當係呈分成績,但最尾都順利完成,放心吧!唔好比 ...

係呀,小朋友心理質素好重要。我個就無你個咁叻,佢P4時B3A成績,呈一爆咗上1C,你小朋友好叻呀。

little_yolky 發表於 20-11-30 15:39
係呀,小朋友心理質素好重要。我個就無你個咁叻,佢P4時B3A成績,呈一爆咗上1C,你小朋友好叻呀。
...
你過獎喇,你小朋友都好犀利啊,希望大家一齊入到心儀嘅中學啦!

KathyTung 發表於 20-11-30 15:41
你過獎喇,你小朋友都好犀利啊,希望大家一齊入到心儀嘅中學啦!

佢target果間係2A,希望大步攬過入到啦

BBmamimi2 發表於 20-11-30 13:45

Me too

KathyTung 發表於 20-11-30 13:40
有很多人都問點解我個女成績可以升到咁犀利,想問我拎啲溫書方法,喺呢度講少少啦,睇吓適唔適合自己小朋友 ...

我仔仔讀書都係咁 數學係咁操練習,不過都係1C.

Tracykalok 發表於 20-11-30 16:01
我仔仔讀書都係咁 數學係咁操練習,不過都係1C.
我覺得唔好係咁操,你操得太多小朋友會厭,厭就好憎呢一科,憎呢一科佢就唔會擺心機落去!

little_yolky 發表於 20-11-30 15:42
佢target果間係2A,希望大步攬過入到啦
加油!

KathyTung 發表於 20-11-30 16:03
我覺得唔好係咁操,你操得太多小朋友會厭,厭就好憎呢一科,憎呢一科佢就唔會擺心機落去! ...

佢自己鐘意操,佢鐘意文字題,本身數學我唔理,佢強項,但佢1C 係比中文拉底,英文又比作文拉底,所以我話你科科讀法同我仔仔一樣,唯獨數學唔係。你女女可以1A 好勁。仲要之前唔係1A喎。我仔係不嬲1c,無乜退但又唔會進。

Tracykalok 發表於 20-11-30 16:27
佢自己鐘意操,佢鐘意文字題,本身數學我唔理,佢強項,但佢1C 係比中文拉底,英文又比作文拉底,所以我話 ...
考試太緊張?唔夠決心同信心?考試前一晚夜訓唔夠精神?呢啲都有影響㗎!阿囡話佢考試一路諗住要95以上,雖然拎唔到,但分數都有A,仲有阿囡唔緊張!我覺得除咗温得熟,小朋友嘅心理狀態都係考得好成績嘅重要因素!呈三加油!

回覆樓主:

https://www.hk01.com/社會新聞/555509/停課-教育局-學校可安排小六生回校考呈分試-中六生回校上課?utm_source=newsletter_hk01&utm_medium=email&utm_campaign=Monday_EDM_20201130
‹ 上一主題|下一主題