用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問知唔知次第係咪跟學校排?
樓主: 高達紅色
go

請問知唔知次第係咪跟學校排? [複製鏈接]

Hkmama818 發表於 21-2-20 19:19
據我理解,直資學校或官津自行派位收生都可以有自己的準則,可以參考次第,也可以不參考;況且,今年用16/ ...

明白,謝謝!

rsx 發表於 21-2-21 12:26
明白,謝謝!
任何中學, 都可自訂收生準則, 只係大部份官津都會較重視學生既全港次第 (因為如收生不好, 可能會令佢地做唔到全英中)
小學每年收到小六學生大抽獎結果時, 同時會收到由EDB提供, 當屆畢業生以下既資料:

本區B1/B2/B3學生人數
全港B1/B2/B3學生人數

小學只會日後係其它渠道得知上年小六學生既Pre-S1成績, , 而且亦只有以下資料:

該校學生平均Pre-S1成績
該區學生平均Pre-S1成績
全港學生平均Pre-S1成績

如有直中/龍中, 而中學部又肯透露的話, 小學就能取得多些資料

現實中, 所以任何小學, 都無法準確估計當屆小六學生既Banding, 邊緣人誤差, 絕對有可能達10%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-2-22 09:34
任何中學, 都可自訂收生準則, 只係大部份官津都會較重視學生既全港次第 (因為如收生不好, 可能會令佢地做唔 ...

好詳細!謝謝!

‹ 上一主題|下一主題