用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問知唔知次第係咪跟學校排?
go

請問知唔知次第係咪跟學校排? [複製鏈接]

例如A 學校 有70% band1 70個學生,B 學校有30% b1 30個,係B 校考第一都係 次第 71?定溝亂?定跟據公式,B校第一名,次第8?
謝謝
   3    0    1    0

高達紅色 發表於 20-11-29 13:57
例如A 學校 有70% band1 70個學生,B 學校有30% b1 30個,係B 校考第一都係 次第 71?定溝亂?定跟據公式, ...

你的假設是否假定區內只有A和B兩校,或是全港只有A和B兩校,若是的話,簡單而言,B校考第1名有機會比對於A校70名學生的位置為:第1、第2、第3...第70、第71。

YmOra 發表於 20-11-29 16:29
你的假設是否假定區內只有A和B兩校,或是全港只有A和B兩校,若是的話,簡單而言,B校考第1名有機會 ...

咁係點解呢?係以師兄姐嘅pre s1 排?咁其實學校知唔知?

高達紅色 發表於 20-11-29 16:40
咁係點解呢?係以師兄姐嘅pre s1 排?咁其實學校知唔知?

你要更詳細DD假設清楚你條題目,因為只可以以簡單地看,好多嘢無寫清楚,例如你係想問本區吖?還是想問全港嗎?故,就以最後考晒三次呈分試後A校和B校各分別有七成和三成人屬B1組別學生去判斷才有上面的描述。

PreS1只是對應於學兄學姊的分數,取分數後再與全港或本區學生比較,再把前三分一定義為B1組別學生。

醒目開學勳章 貢獻勳章

你上面假設同答案無直接關係

假設:A 校可以平均成績好,但過往pre-S1 都無超人,而B 校總係有超人
如果係咁,就算B校今年第一唔係超人,佢都會係呢個system (A+B)當中排第一
所以,往年派位成績點都有參考作用,e.g. 特別多1A or 1C 學校?
恐龍家

高達紅色 發表於 20-11-29 13:57
例如A 學校 有70% band1 70個學生,B 學校有30% b1 30個,係B 校考第一都係 次第 71?定溝亂?定跟據公式, ...
我諗妳又係未睇EDB隻CD
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

高達紅色 發表於 20-11-29 16:40

學校唔知 只可據往績估算

所以好睇係幾線小學。三線小學就算曉飛都假,輸響起跑線。

如果跟據pre s1 排,其實都幾反智,因為學期初已經試過Down 過D pre s1 做,係非常的淺,要排高可能要接近全部100分!唔怪之得所謂一線小學要猛操功課啦!

高達紅色 發表於 21-1-21 07:36
如果跟據pre s1 排,其實都幾反智,因為學期初已經試過Down 過D pre s1 做,係非常的淺,要排高可能要接近 ...

PS1中英數平均約50分

2018年
中文 51.56
英文 46.01
數學 52.21
平均 49.93

https://www.edb.gov.hk/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Pre-S1-HKAT.html

Poyau 發表於 21-1-21 15:11

2018年

WOW..厲害
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實pre-s1對考生本身無乜影響,所以好多學生也不放在心頭。

joycechanwy 發表於 21-1-21 16:22
其實pre-s1對考生本身無乜影響,所以好多學生也不放在心頭。

好睇小六班小朋友對小學有冇歸屬感,有啲野係學校同老師日積月累付出唔少努力嘅成果。

iriscslmak    發表於 21-2-17 10:07

joycechanwy 發表於 21-1-21 16:22
如果用嚟中學分班用,就會出力考!當然也視乎該中學是否用ps1成績去分班

Poyau 發表於 21-1-21 15:11

2018年
謝謝資料,但咁低嘅?

回覆 bettyay 的帖子

其實呈一,呈二加自一自二的無數面試,之後再來一個呈三,我做家長既也出現考試疲勞,更何況是一個十歲的小朋友。加上疫情,以前可以每星期打乒乓波,打羽毛球,游泳減下壓,宜家乜都無,所以我都同小朋友講,pre s1按自己實力去考便可以,不要太大壓力。剛剛呈二派成績,好多同學仔成績也跌了,疫情下學校配套吾足夠,中文只作過一次抒情一次説明文便上戰場,結果作文成績好差,見到同學仔流晒眼淚,真係好心痛。

joycechanwy 發表於 21-1-21 20:17

其實呈一,呈二加自一自二的無數面試,之後再來一個呈三,我做家長既也出現考試疲勞 ...

完全明白
呈三仲要都係冇嘜上堂

joycechanwy 發表於 21-1-21 20:17

其實呈一,呈二加自一自二的無數面試,之後再來一個呈三,我做家長既也出現考試疲勞 ...

這個當然明白,不過你係話學生不放PS1上心頭,誤以為你話會hea考!但如果係按自己能力用心去做,則已經足夠。
同意少了/沒有了運動減壓,真係孩子家長都辛苦。

gracelam 發表於 21-1-21 18:18
好睇小六班小朋友對小學有冇歸屬感,有啲野係學校同老師日積月累付出唔少努力嘅成果。
...

並非所有小學都會緊張PS1的,亦並非甚麼學生歸屬感出問題~~~

mcl203 發表於 21-1-21 20:57
並非所有小學都會緊張PS1的,亦並非甚麼學生歸屬感出問題~~~

都啱。

好多勁校一D都唔著緊考什麼PS1
‹ 上一主題|下一主題