用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插班一呂vs一胡點揀
go

插班一呂vs一胡點揀 [複製鏈接]

黎緊會搬去沙田,計劃插班呢兩間都心儀,都知兩間重學術,想問多D校園生活
如功課量,課外活動,老師愛心,會點樣協助小朋友盡快適應新環境,有無用家可以分享一下?
另外仲有個小B既跟尾,但做唔到必收生,我地亦無宗教分,所以到時有幸扣得入小B都只有廿分,會唔會因為咁而放棄一呂選擇一胡,令小B到自行大機會些
🙏🙏
   3    0    0    0

只要係官津而兄姐就讀,弟妹自行係必收喔?!!!

回覆樓主:

今年一胡插班,岩岩開學係zoom, 每一科既老師都有特登同成班同學講有新既插班生喎,比佢介紹下自己,完全冇忽略,到早排正式返學,班主任亦特登安排班上同學同佢一齊放小息,所以已經好快識到朋友。
家長層面,我自己有啲唔太熟既地方會email老師問,覆得好快,溝通非常之咁足夠。
課外活動黎緊會參加,但都係zoom形式,平時正常既話我就唔多清楚,因為未正常過XDDD
功課量比我囡之前既happy school comprehensive好多,量係多左,我覺得中文要求較高同深。課程上睇佢地上zoom啲小朋友都好開心,會額外用app互動,返緊學嗰排就有好多實作物件拎返黎,阿囡返得好開心,我自己都好滿意。

aby336 發表於 20-11-29 18:28
今年一胡插班,岩岩開學係zoom, 每一科既老師都有特登同成班同學講有新既插班生喎,比佢介紹下自己,完全冇 ...
咁學校對插班生都照顧得好好轉校最緊要小朋友適應到,讀得開心
係呢,可否請教下插班有咩心得可以分享下
聽朋友講一胡都要見校長,校長大概會傾D咩?

abcccfamily 發表於 20-11-30 16:10
咁學校對插班生都照顧得好好轉校最緊要小朋友適應到,讀得開心
係呢,可否請教下插班有咩心得可以分享下
聽 ...

首先要有張原校亮麗既成績表做入場券,我諗有其他證書都有幫助,不過我囡冇特異功能,我諗一呂會睇多啲,好似一胡咁,有最低要求,亦都唔係報名就有得考試,會揀人去考既。
跟住要prep好小朋友要連考中英數既準備,岩岩呢年考左幾間一線,全部都係一次過考晒中英數,講緊係連考兩三個鐘,小朋友要有心理準備。
過左筆試,一胡係會見校長,不過筆試已試左實力,基本傾下計了解下小朋友咁啫,冇特別問題。

aby336 發表於 20-11-30 20:11
首先要有張原校亮麗既成績表做入場券,我諗有其他證書都有幫助,不過我囡冇特異功能,我諗一呂會睇多啲, ...

你好,請問是否過左筆試後, 面試多數會收嗎?
小朋友同校長傾計會不會怕羞內向? 謝謝回覆

wingwing221 發表於 20-11-30 21:44
你好,請問是否過左筆試後, 面試多數會收嗎?
小朋友同校長傾計會不會怕羞內向? 謝謝回覆
...

我覺得係多數都收架啦,因為揀人考再過埋筆試已經得返好少人。
怕羞內向型,其實都唔太擔心,有禮貌肯答下問題就ok,我小朋友都唔係外向活躍型,校長nice又唔會嚇親小朋友,正正常常咁表現就得啦,加油(emoji)

aby336 發表於 20-11-30 20:11
首先要有張原校亮麗既成績表做入場券,我諗有其他證書都有幫助,不過我囡冇特異功能,我諗一呂會睇多啲, ...

當時你有無交profolio比學校?
一呂考筆試中英數三科,個半鐘
插班本身位少,入一線學校真係好似過關打大佬,你小朋友好叻,入到心儀學校🎉

abcccfamily 發表於 20-12-1 10:30
插班本身位少,入一線學校真係好似過關打大 ...

冇特別整一份,只係成績表copy同啲豬肉獎證書。
一胡好似有得報名下學期插班架啦,加油!

aby336 發表於 20-12-1 14:12
冇特別整一份,只係成績表copy同啲豬肉獎證書。
一胡好似有得報名下學期插班架啦,加油!
...
知道呀,謝謝你呀

abcccfamily 發表於 20-12-1 10:30
插班本身位少,入一線學校真係好似過關打大 ...

一呂過咗筆試還要面試嗎?

回覆 ashu608 的帖子

要的

kathyhokw 發表於 21-5-18 10:31

要的

請問考試內容深嗎?小朋友來緊會去考插班試

中英數筆試1.5小時交卷, 一次過完成, 時間要掌控好, 數學會考深半年, 中英就正常

ashu608 發表於 21-5-21 10:06
請問考試內容深嗎?小朋友來緊會去考插班試

請問你琴日有冇去一呂嗰度考插班?因為我遲咗少少去,小朋友直接上班房,我唔記得問幾時會有通知會唔會有面試各樣。

C9Ma 發表於 21-5-22 10:56
請問你琴日有冇去一呂嗰度考插班?因為我遲咗少少去,小朋友直接上班房,我唔記得問幾時會有通知會唔會有 ...

正常一星期內會通知面試

wingwing221 發表於 21-5-22 11:57
正常一星期內會通知面試

Thank you. (emoji)

kathyhokw 發表於 21-5-21 11:19

中英數筆試1.5小時交卷, 一次過完成, 時間要掌控好, 數學會考深半年, 中英就正常 ...

請問一呂插班中英數是考選擇題,還是正常考試咁中英文考閱讀理解, 短答題?請問要考中,英文作文嗎?

快樂媽媽S 發表於 21-7-27 22:20
請問一呂插班中英數是考選擇題,還是正常考試咁中英文考閱讀理解, 短答題?請問要考中,英文作文嗎?
...
正常插小二中英數筆試都同小一考試程度差唔多,唔會淨係選擇題啦,亦會有幾篇讀理解,最後要預唔會讀卷
‹ 上一主題|下一主題