用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生? ...
樓主: boyboy_mama
go

自行階段華仁喇沙聖約瑟等津校會考慮不參加呈分的學生? [複製鏈接]

losoco 發表於 21-3-13 17:40
當然,這類同學還有一個較進可攻退可守的途徑
就係等放榜後叩門和開學後插班
...

多成功例子?

Monchichi110 發表於 21-4-15 17:59
多成功例子?

叩門/插班比自行難 不過有成功例子

Poyau 發表於 21-4-15 18:24
叩門/插班比自行難 不過有成功例子

謝謝你 咁自行多唔多中學一定要你有呈分成績呢?

Monchichi110 發表於 21-4-15 17:59
多成功例子?.

位始終有限
今年喇沙中一有英華小學生係叩門入
我是護書簿

jaycee_mami 發表於 20-11-28 20:12
我去過 St Joe 的簡介會, 有家長在 Q&A環節問了你這個問題, 當時姓程的校長說未曾試過收不呈分的學生.
...

請問簡介會有沒有提叩門的要求?謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

LSC叩門係另一條"隊",要筆試,仲有一批有介紹信人士,本身學校就預咗會收,但自行收唔到,留返叩門收

所以除非你已知筆試係強項,否則,如果無介紹人,機會好微

FYI 朋友仔仔話係考中3數學,同一年去叩,成績應該比較好嘅無收,應該無超前學習嘅收咗,有介紹人、有特別樂器

恐龍家

理論上2×7=14個留班位
但最終開學名單可能冇十幾人的名字在叩門試名單出現過
咁當然有機會係叻仔叩幾間都收,最後揀左其他校
但我傾向相信學位有很多分配方法
包括留給小學部特別人士

我是護書簿

醒目開學勳章 貢獻勳章

喇小近年肯放LSC 响乙一嘅band 1 + 2 學生,都會經統一派位入得到LSC,學校明言:所有band 2 學生都會收,就算抽唔到,叩門時都會收返,除非操行特別差,但band 3 收唔收呢? 聽聞就講到明唔收

其實唔少喇小畢業生升中時另有去向
恐龍家

阿媽咪,令郎在車頭,梗係唔洗徬徨直過啦
人地企二卡尾三卡邊的,自然有好多盤算,瞌埋眼去抽,萬一唔中咁點算?咪走左去報間二線直資求安心
好喇,放左榜見到平時後個仔好多的人都過到馬路,咪返去問下有冇偈傾
我知係有人咁的,不過唔一定返到來也是真的
我是護書簿

醒目開學勳章 貢獻勳章

losoco 發表於 21-5-2 18:10
阿媽咪,令郎在車頭,梗係唔洗徬徨直過啦
人地企二卡尾三卡邊的,自然有好多盤算,瞌埋眼去抽,萬一唔中咁 ...

上天好公平,你睇到係我嘅一個身份,你有點知我無其他身份?

其實好多不安嘅家長都係擔心太多,或者太想直升 (俾你入到,又真係好事?),學校好好,其實已經講到好明,叫家長唔好揀書院,咁嘅情況下,仲有幻想?

有無偈傾,我唔知
但校長講得話統一派位填嘅都經統一派位收返,唔通校長講大話?

講到底,呢間學校係唔適合想讀書嘅band 2 - 3 學生,勉強亦無幸福,你可以話我葡萄入到合適學校嘅家庭

孩子各自有自己嘅路要走,小學成績好,上到中學亦未必一樣,我兒成績上到書院成績都好一般,點解?

恐龍家

iceberg222 發表於 20-11-29 10:46
揾一些「全部interview」及面試分數較高的中學,冇呈分試成績一樣可以,例如喇沙、林護。SPCC亦會收沒呈分 ...
SPCC 會收無呈分?係咪級一校長提名果D?

boyboy_mama 發表於 20-11-28 15:33
我仔小六,學校係一條龍唔呈分,去津中學校website睇話教育局rank order會計分,咁係咪即係冇考呈分就唔會收 ...
我見曾經有外國回流既學生入到,我估佢哋點都唔會有呈分。

醒目開學勳章

小曳人 發表於 21-5-3 06:53
上天好公平,你睇到係我嘅一個身份,你有點知我無其他身份?

其實好多不安嘅家長都係擔心太多,或者太想 ...
既然大仔讀得咁唔開心,而且又唔適合傳統敎學,點解唔轉間有另類學制嘅學校?

losoco 發表於 21-4-25 15:12
位始終有限
今年喇沙中一有英華小學生係叩門入
喇沙既叩門主要考筆試,只要入到閘就有得考,而英華小唔弱,所以英華小有學生入到唔奇怪。

‹ 上一主題|下一主題