用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 開心兩分鐘?
樓主: today20078
go

開心兩分鐘? [複製鏈接]

today20078 發表於 20-11-28 16:26
我諗你係我利緊既榜樣!
榜樣唔敢當,只係想增加你的信心,名校未必係咁恐佈,只要肯努力冇野係冇可能既
我見有d家長話辛苦,屋企只會用來玩....其實教讀書一d都唔辛苦,肯比錢真係唔難,反而教養品格至最難,我反而覺得而家青春期既孩子至最嘔血

hugub 發表於 20-11-28 16:56
榜樣唔敢當,只係想增加你的信心,名校未必係咁恐佈,只要肯努力冇野係冇可能既
我見有d家長話辛苦,屋企只 ...

我其實就會好努力
所以已經搵緊補習了
每個階段既小朋友都有每個階段既困難⋯

today20078 發表於 20-11-28 17:02
我其實就會好努力
所以已經搵緊補習了
每個階段既小朋友都有每個階段既困難⋯
,其實名校係值得讀,因為好多傳統名校都有英中backup升中呈分試有水泡壓力冇咁大,2線小學呈分試真係痴痴地,d學生會由小四薯仔變左學霸

today20078 發表於 20-11-27 20:40

中左自行既家長

我相信唔會,今時今日讀咩學校都會外補。最重要係外補之餘,爸爸媽媽有冇理!
緊張嘅父母,自己會做好自己嘅角色
相反,佛系,唔理嘅家長,佢地都唔會擔心,順其自然

PTL_L 發表於 20-11-27 21:37
點解反而中咗津校先擔心?一般嚟講,直私會深過津校喎。津校要按教育局指引,內容不能加深改少好多,同學能 ...

津校課程唔夠靈活,抄寫居多。私校活動教學模式,邊學邊玩吸收好好多。私校如果考到愛心學校都非常重要,多鼓勵多關愛多讓小朋友除了成績以外的其他優點得以發揮亦會對小朋友朋友自信好重要。我覺得津校做不到因為無太多資源。

我有私校offer,亦中了算校網好的學校。私校深水埗校網,津校九龍城校網,我果個係仔所以有掙扎。暫時還在考慮中,吖仔心向私校,因為三年幼稚園都在那裡。或許我最後會留翻在私校。
‹ 上一主題|下一主題