用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國搵監護人 邊間好?
go

[英國] 英國搵監護人 邊間好? [複製鏈接]

請問有冇人識anglo guardian? 請問好唔好..?
仲有冇其他介紹?
   10    0    0    0

Anglo Chinese guardian?
好似幾多負評 我有朋友轉走 尤其covid期間

kiwang 發表於 20-11-27 17:07
請問有冇人識anglo guardian? 請問好唔好..?
仲有冇其他介紹?
睇下你要咩程度嘅service啦掛名就無所謂。

想service好 我聽過 pippas 同埋 belgavia

係咪如果果邊有朋友肯做監護人都OK, 但有無限監護人地址同學校最多相距幾遠?

o000o 發表於 20-11-27 17:20
Anglo Chinese guardian?
好似幾多負評 我有朋友轉走 尤其covid期間
知道有咩唔好嗎?

Care_Bears2009 發表於 20-11-27 17:28
係咪如果果邊有朋友肯做監護人都OK, 但有無限監護人地址同學校最多相距幾遠? ...
There are certain requirements of being a legal guardian. Your friend has to be a BC. Some schools also have distance requirements. (1.5-2hr i guess) If your friend has a full time job or always travel, better not to appoint friend (from personal experience)
Better check with the school or agent. Some schools have preferred guardian company

kiwang 發表於 20-11-27 17:32
知道有咩唔好嗎?
有咩事叫你自己搵學校問 反應慢啲。UK嘅情況好似乜都唔知

不覺得有問題
他們好熱心, 是否只遇上個別case

我會推介他們的

Care_Bears2009 發表於 20-11-27 17:28
係咪如果果邊有朋友肯做監護人都OK, 但有無限監護人地址同學校最多相距幾遠? ...

我早幾年睇過資料,監護人要英國藉,好似係年滿25。至於地址與學校的距離,我相信要睇學校有無特別要求。我孩子學校無要求,只提供名,地址和聯絡電話即可。如果你有親友可以幫你做監護人,可以慳好多。但留意,當孩子生病要去監護人家,你要諗定交通安排。

kiwang 發表於 20-11-27 17:07
仲有冇其他介紹?

你在EK可以搵到好多舊post講監護人,一定要勤力做功課。小心新會員又或者10年都唔分享一句的人,自己要醒目去分析資料。

回覆樓主:

其實而家住監護人屋企係唔係好易中武肺?

doggy2013 發表於 20-11-28 01:12
其實而家住監護人屋企係唔係好易中武肺?

唔會,仲安全過返香港。因為又要坐飛機,我阿仔返香港會周圍去玩,約朋友出街食飯,仲危險。
Btw it is Coronavirus (COVID-19) 唔係武肺。

TTEE1819 發表於 20-11-27 21:42
你在EK可以搵到好多舊post講監護人,一定要勤力做功課。小心新會員又或者10年都唔分享一句的人,自己要醒 ...
謝謝提醒! 會做多功課

回覆樓主:

我用Crown Guardian

回覆 doggy2013 的帖子

去機場然後再係飛機咁多個鐘,似乎仲危險,不過最後都係個人選擇?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

I have been used ‘Trusted Guardianship’ for my son’s guardian for more than 4 years.  It’s a good Guardianship especially response my queries quickly and good take care of my son.  Just for parents here consideration and information only.

回覆 dorame 的帖子

Can you pm the contact to me please?

比我一定唔會揾呢D個人開既監護人,有咩事無人幫忙,況且負評太多,無需要冒險。Pippas 有信譽系可靠,跟得好好,不過貴,我用過一年,加上我仔學校附近無咩好既host family,好多服務自己用唔著,所以之後轉左另外一間都出名但平D既。
因為我仔啱啱夠16歲而好多野我自己搞掂,我join 既係basic plan,除左搵host family 同緊急野之外,無咩可以提供,一年£750好平,但未必啱每個人。

回覆 yuyueng 的帖子

你好,可以pm我你現在用邊間嗎?女兒明年去讀寄宿學校,謝謝
‹ 上一主題|下一主題