用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不如講下宜家收到咩offer rejected waiting
樓主: pretty0
go

不如講下宜家收到咩offer rejected waiting   [複製鏈接]

回覆 Kaytechan 的帖子

私有,課外活動唔多,有參加芭蕾舞,圍棋。

Offer 音小,啟思,高主教,優才,St Stephen,培正,Spb

Waiting 真道

2nd in 後reject YW,宣道

Reject spcc 港同 db Tsl

拍片後有second in 但無出席 wkf  播道

普通卷幼
Offer:德雅,九龍灣Stjo,真道(優先後備已經call)
止步2in:YW
Reject :培僑,李宗德

Happy私幼, 學術一般(好多時in完出到黎話有題目唔識答), 性格文靜慢熱, 問一句答一句

Offer: 音小  德雅  聖母  祟真  禮賢  九真

Rejected: 播道  真道  優才  SFA  TSL  WKF

唔記得waiting定冇回音: St. Margaret  聖三一  培道

另外由於已有心儀offer, 所以港同  APS  KTS連in都冇in

Offer: 音小,禮賢,播道,福小,優才,宣小,陳守仁Reject:黃錦輝
到宜家未有消息: St Margaret

lingmon 發表於 21-3-29 20:23
Offer: 音小,禮賢,播道,福小,優才,宣小,陳守仁Reject:黃錦輝
到宜家未有消息: St Margaret
...
我有類似offer,請教下您會take邊間?

回覆 adako728 的帖子

我宜家諗緊播道,福小和陳守仁,福小好全面,二十個小朋友一班,雙班主任,其中一個為外籍老師,但播道同陳守仁我都鐘意,請問大家有何建議??謝謝

回覆 lingmon 的帖子

點解唔諗宣小?

lingmon 發表於 21-3-29 22:34

我宜家諗緊播道,福小和陳守仁,福小好全面,二十個小朋友一班,雙班主任,其中一個 ...
我都認為應該係福小和陳守仁之間二選一,就睇您個人對地理位置,升中方面的考慮了

券幼,無外補,四歲起學畫畫
Offer: 真道,優才,祟小,SFA, 音小, CKY

Waiting: 德望,APS

Rejected: DGJS, WKF

可能係因為我覺得學費貴,而且冇中學backup,如果宣小,我會鐘意陳守仁多D,一來學費平好多,而且語境好D,感覺活動教學多一點,小朋友會開心D,大家認同嗎?還是有其他見解?一齊傾下討論下呀

請問你都有呢兩間學校offer嗎?你最终會如何選擇呢?

lingmon 發表於 21-3-29 23:31

可能係因為我覺得學費貴,而且冇中學backup,如果宣小,我會鐘意陳守仁多D,一來學 ...
您講的啱呀,所以您咁多offer中俾我都應該陳守仁No1

lingmon 發表於 21-3-29 23:33

請問你都有呢兩間學校offer嗎?你最终會如何選擇呢?
我小朋友冇您小朋友咁叻冇陳守仁,其他都類似,所以我目前福小第一

其實我宜家都會偏向福小多D,始終有中學backup,會安心多D

回覆 lingmon 的帖子

而且我睇曬徐校長的訪問談話節目,覺得佢真係一個非常有深度,有遠見的校長,而家世界變了,做家長都係希望小朋友入到一間學校不單單是一味操練學術知識,還有其他創新能力、思維能力方面的發展,福小(還有您手上的陳小)在咁多間中相對係比較有優勢的

係呀,之前聽過校長嘅訪問同埋佢對學校嘅期望,覺得佢好有心攪好間學校,亦令我認識到呢間係一間好學校

小朋友好叻呀,會take邊間offer

回覆 Garfieldbobo 的帖子

猶豫緊CKY 定 SFA, 大家有無意見

Kaytechan 發表於 21-3-30 19:42
回覆 Garfieldbobo 的帖子

猶豫緊CKY 定 SFA, 大家有無意見
第一諗學費,如果冇問題,第二諗是否想讀IB。如果係,CKY

‹ 上一主題|下一主題