用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真or崇真
go

九真or崇真 [複製鏈接]

大家好,囡囡暫時留位九真&崇真英文小學部囡囡性格比較活潑,興趣也多,學業可谷得
真誠求問大家,若你們選會選哪所學校呢?
   6    0    0    1

同路人.. 好頭痛!問過多名前線小學及中學老師, 10個10個 0秒即答真光.!
原因. 校網 品德培育. 升中條件都好好.
其實以上條件我都明白..但要搵野黎換!
因我真係好驚會勁谷. 另外祟真好似有好多課外活動..好有童年!
重有7個月慢慢唸..可能大抽獎有意外驚喜!

一齊繼續唸多7月個啦.!!哈哈! 到時小女同你個女可能一齊做6年同學!

jimying 發表於 20-11-27 09:11
同路人.. 好頭痛!問過多名前線小學及中學老師, 10個10個 0秒即答真光.!
原因. 校網 品德培育. 升中條件都好 ...

同路人 有資訊我們互相分享

真光升中煩少好多~.1。70人裏40個升真中,多過一半,其他學校未必得
2。學校於九龍城中學網,勁嘅十幾二十人出去考名校,餘下的也半龍升真中。升中冇難度,唔使再煎熬!
3。 少人數,老師同學家長也易D熟,百幾人嘅學校難做到

Gdhopebb 發表於 20-11-27 12:33
真光升中煩少好多~.1。70人裏40個升真中,多過一半,其他學校未必得
2。學校於九龍城中學網,勁嘅十幾二十 ...

九真中學現在是否已到band1ne?網上信息很多,不知道如何判斷

回覆 Nancy871015 的帖子

1b 至1a, 全港rank35-41 out of 446.

崇真谷唔谷架 係咪活動教學

Gdhopebb 發表於 20-11-27 12:44

1b 至1a, 全港rank35-41 out of 446.
係穩步上揚中,雖然應該未算1A-1B,中文尤其好,補底功夫亦好。

請問你是否知道九真小學的英文環境如何?

很好,從真幼,小,到中學,課程無縫接軌,程度亦不算淺,底子會打得好

回覆 pretty0 的帖子

唔谷, 唔多功課

kobe1414 發表於 20-11-27 16:26

唔谷, 唔多功課

你係咪用家
崇真仲有d咩好

睇番DSE 數據.. 應屬B1B 級數.. 我自己真係唔想中學再玩過搵學校遊戲.因為今次升小學我已經覺得戰線好漫長!
其實當日九真收左小女.. 我已經好開心.. 但祟真竟然又俾OFFER.
通常祟真好受家長歡迎. 所以入黎睇睇大家看法..
利申.. 9成揀真光.. !

英文小學.. 除左中文 同普通話.. 大部份英文教學.. 我唸.. 真係英文語境!面試時老師已問.. 阿女英文好似好D..中文是否弱D? 我答係.. 佢問如果收左邊個跟佢D 中文功課..
我答我自己.. 其實果時已經FEEL 到學校係戰鬥格.. 俾定心理準備. 爸爸..唔該你STANDBY !
ANYWAY 我又覺得佢地係坦承.. 所以其實主觀好緊要.. 你LIKE 佢.就覺佢坦承. 唔LIKE 佢就覺佢CHUR!

我唸我最後都會報.. 除非大抽獎有驚喜!

Nancy871015 發表於 20-11-27 07:46
大家好,囡囡暫時留位九真&崇真英文小學部囡囡性格比較活潑,興趣也多,學業可谷得
真誠求問大家,若你們選 ...

九真  

elbar 發表於 20-11-27 19:27
九真

大部分的建議是九真 不知道我會不會跟的很辛苦

Nancy871015 發表於 20-11-27 22:25
大部分的建議是九真  不知道我會不會跟的很辛苦

以下是今年九真小一用家回覆,上年她同樣崇真英文部 vs 九真,最後選了九真:

"讀著幾個月,我個女都OK,功課最開始唔多,慢慢越來越多,但還OK.測驗默書比較多,幾乎沒停過.”

"今個星期考完試後跟住又開始下一輪的模式考試溫習,有啲辛苦”

"中文幾乎教一,兩課就開始默書”

"我班啲班主任話如果全日返學,功課量和測驗會更多,你可以俾你朋友參考下”

我覺得如小朋友受谷,乖巧,我覺得選九真係正確。

junnieip 發表於 20-11-28 09:02

以下是今年九真小一用家回覆,上年她同樣崇真英文部 vs  ...

感謝分享

學術係九真較好

我仔係小二轉咗去崇真.我覺得好既地方係佢既語境, 呢個我覺得你出去要比好多錢才會買到咁長時間既native environment.
中文和英文都是native speaker教.班主任是鬼佬
普教中, 因我仔以前學校係廣東話教中文, 所以佢開頭上堂係唔係好明.
但老師都會好鼓勵佢, 叫佢多d講, 唔洗怕, 慢慢會習慣, 咁佢宜家上堂都聽得明.

學校又有不同種類既課後輔導班, 而又唔貴.

我自己重英文同唔鍾意谷, 所以呢間學校幾啱我.

‹ 上一主題|下一主題