用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好開心,通識科改革
樓主: calendula
go

好開心,通識科改革   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 20-11-30 21:15
但始终通识教育都要合格,才睇数理,不要过份乐观。

現有情況,91.4%考生係考到2(合格)以上。基本上,有認真答題嘅都幾難肥佬
所以我話希望改革後,呢個數字唔好變,否則學生為求合格,又係要辛苦一大餐

Charlotte_mom 發表於 20-12-1 23:01
現有情況,91.4%考生係考到2(合格)以上。基本上,有認真答題嘅都幾難肥佬
所以我話希望改革後,呢個數字 ...

正確,LS 合格率一向都高,入大學亦只要求要2,好多理科生都係衰中文科多,衰 LS 嘅查實好少。

jaycee_mami 發表於 20-11-30 10:09
政府的新聞網站有講, "現正修讀高中通識教育科的學生會繼續沿用原有學習和考試安排",

今日講又話唔刻意趕明年改喎,又想拖

改革後的新通識科內容, 唔知會否比舊制的更難讀

Charlotte_mom 發表於 20-12-1 23:01
所以我話希望改革後,呢個數字 ...

你哋假設條cut off 一樣,邊個講一樣㗎?只係講咗 pass or fail。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我都懷疑會唔會刻意令考生不易合格,所以可能合格變得不易

我覺得無必要難為學生,LS合格率係應該差不多, 但多左課時,其他科的入學得分應該會提高就真。

akys 發表於 20-11-27 20:14
主要班商界老頂覺得香港畢業大學生在分析,解難和表達能力上一面倒輸哂俾國際學校和外國畢業學生,所以參 ...
IB都比較DSE靈活, 有得選, DSE 4 Core無得選才是困局. 難為了香港學生.

planetearth 發表於 20-12-3 00:01
IB都比較DSE靈活, 有得選, DSE 4 Core無得選才是困局. 難為了香港學生.

ib 6科 subject choice 較 dse 靈活,ib 也有 core, fail 咗 core, 6科取42分也取不到diploma

IloveJJ 發表於 20-12-3 17:59
贊成!點解有人會認為係專登留難DSE考生呢?而家乜都有陰謀論

當你心中充滿政治意識,別人所講的感受與政策批評就會變成政治。
有冇『專登』留難考生? 唔知。但教育政策有冇實際上留難部分考生? 我覺得有。

1)評核級別-5+用百分比分級,水平評核5後頭10% 5**(大概所有考生嘅1-2%), 跟住30% 5*, 有5**水平都有可能攞5* 或5, 因為唔夠人高分。IB和AL頂級7 或A*大概10-20%, SAT直接俾分。
所以每一分都好重要,唔係水平高就得,要比對手高,所以求學當然是求分數。

2)文理兼備係好事,但大學早期要4 cores做膽就玩死一班語文能力比較弱的考生,估唔到連理學院和工程學院都一齊咁樣玩。好彩幾年後作出少少修正,改為Best 5 或Best 6, 但諗深一層,要保障就最好讀多幾科X,好啲但咪又係玩班學生。對一啲能力偏向數理嘅學生,要保持競爭力,要放很多時間在語文上,其實是很痛苦的。早期讀醫要4+2x 37分,如果英中通都攞5,其他數+PHYCHEMBIO 攻到頂攞7都入唔到,但通識,中文攞 6,7對做醫生有乜用?錯配囉。要知道好多偉人,科學家都有多多少少嘅溝通困難問題。

3)對部份考生來說,勁個啲要花大量時間讀語文,以攻6,7。中間個啲要花時間要讀語文,為求保3322。

IloveJJ 發表於 20-12-4 14:45
你既第一句,似乎更適用於你自己。

DSE個制度係唔好,但點解會解讀成留難呢?
我都有潛意識的政治意識.

回覆樓主:

科研人才可以在工作上同其他人合作,例如sales marketing由語言能力好的人做,科技人才好多語言能力麻麻,他們做technical 同研究工作,都可以成功,工作上都要分工合作。

pass or fail 學生更輕鬆

回覆樓主:

有Ls先好易攞分,正常都有4,
思维好一定5或高分
取消唔計分,best five要靠其他科了

pooh仔 發表於 20-12-2 12:16

今日講又話唔刻意趕明年改喎,又想拖

唔係化?!           
洗唔洗等到2046先改呀?    

回覆 mfwan 的帖子

yes yes 都有呢個問題。另外, 將來又話可能會加多一科半科,欸! 是好是壞都真難説!

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 20-12-2 19:49
你哋假設條cut off 一樣,邊個講一樣㗎?只係講咗 pass or fail。

「數字」係「合格數字」呀,得pass and fail,重要嘅當然係合格率啦
合唔合格咪就係all depend on cut off 囉,我當然知唔一樣,就係驚佢set到唔一樣,影響合格率
‹ 上一主題|下一主題