用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 好開心,通識科改革
樓主: calendula
go

好開心,通識科改革   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 20-11-27 12:25
我都赞成通识只分pass/fail. 中文应该分成普通语文(basic level)和语文+文学(advanced level)。理科只需考b ...

超級同意,現在DSE 對理科人好不利,加上M1/M2 只計半科,改革後就希望平衡返。

我反而聽過人講當年開始LS係因為外國大學喜歡這類科目的學生。

我都非常非常同意,科研人才其實好珍貴,經濟及各方面發展都好需要呢啲人才。

GreenMaDad 發表於 20-11-27 18:43
我反而聽過人講當年開始LS係因為外國大學喜歡這類科目的學生。

主要班商界老頂覺得香港畢業大學生在分析,解難和表達能力上一面倒輸哂俾國際學校和外國畢業學生,所以參考國際學校和IB教法,但要來計入大學分就有點不倫不類,合格就得就合理一啲。個人覺得呢科屬於軟實力一種,一般在傳統名校的學生生涯中,例如攪學會,課外活動等可以學到。

今朝睇到新聞 -
通識改革對海外升學影響

https://www.hkcnews.com/article/ ... l1qNUpymznsXHQpI0sc

GreenMaDad 發表於 20-11-27 18:43
英國大學都唔睇

王國會長

calendula 發表於 20-11-26 18:08
不過唔知邊年開始?

早應取消啦

elvisBB 發表於 20-11-27 13:45
超級同意,現在DSE 對理科人好不利,加上M1/M2 只計半科,改革後就希望平衡返。
...

其實除了醫科,好多學系已經當M1/M2係一科咁計,仲有很多科有加分加成。M1/M2之所以叫半科其中一原因是教學時數只有core math一半。不過我也同意有些工科人材是被通識和中文害死。

P1001S 發表於 20-11-29 00:53
其實除了醫科,好多學系已經當M1/M2係一科咁計,仲有很多科有加分加成。M1/M2之所以叫半科其中一原因是教 ...

我見幾個朋友的仔,數理非常好,就係因為中文跟通識的問題要重讀才入讀到自己想要讀的科,入到大學唔難,選到興趣及能力先係最講究。以我仔為例,中三數學超好,但科通識永遠都係合格多小小,我真係舉腳贊成今次的改革。

其實今年考DSE , LS 已經可以轉pass and fail only . I can’t see why . 將LS 帶來的傷害降到最低點

回覆 oasismcmug 的帖子

同意,我都想儘快,只係需要合格就唔洗追星,可以多啲時間溫吓其他的科。至於取消IES ,其實今年嘅中五生都可以開始,之前嗰啲work 當SBA計平時分,唔會浪費,但係起碼唔洗再花時間去完成份IES。既然決定改就儘早,多啲人可以得益。

回覆 calendula 的帖子

Yes, 希望政府看到我們的意願,盡快落實,21年DSE LS 就只出fail and pass , 盡快公布,等唔好再將這科目為害人間,將已做成的傷害降到最低點。

calendula 發表於 20-11-29 15:29
回覆 oasismcmug 的帖子

同意,我都想儘快,只係需要合格就唔洗追星,可以多啲時間溫吓其他的科。至於取消 ...
政府的新聞網站有講, "現正修讀高中通識教育科的學生會繼續沿用原有學習和考試安排",

https://www.news.gov.hk/chi/2020/11/20201126/20201126_183043_016.html

即是現時讀緊中三的, 才會受惠於這新安排.

oasismcmug 發表於 20-11-29 13:38
其實今年考DSE , LS 已經可以轉pass and fail only . I can’t see why . 將LS 帶來的傷害降到最低點 ...

同逪

ok3 發表於 20-11-27 13:29
正解! DSE重文輕理, 令到香港科研人才陪訓落後於亞洲其他競爭對手

回归之后,历任教育局长及特首就是想要这种效果!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

elvisBB 發表於 20-11-29 07:32
我見幾個朋友的仔,數理非常好,就係因為中文跟通識的問題要重讀才入讀到自己想要讀的科,入到大學唔難, ...

但始终通识教育都要合格,才睇数理,不要过份乐观。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-30 21:15
但始终通识教育都要合格,才睇数理,不要过份乐观。

課程減半,溫起上嚟都已經舒服左一半,合格就唔擔心的

elvisBB 發表於 20-12-1 11:14
課程減半,溫起上嚟都已經舒服左一半,合格就唔擔心的

Good.

oasismcmug 發表於 20-11-29 13:38
其實今年考DSE , LS 已經可以轉pass and fail only . I can’t see why . 將LS 帶來的傷害降到最低點 ...

HKU d Best 6計分法,即時令中文弱嘅受益者重回網中,無咗科LS。除非,又改做Best 5~~~

jaycee_mami 發表於 20-11-30 10:09
政府的新聞網站有講, "現正修讀高中通識教育科的學生會繼續沿用原有學習和考試安排",

釋放空間比學生,會吾會一定要揀 3X
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題