用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年收生係咪主要睇成績?
go

今年收生係咪主要睇成績?

一月到現在,好多比賽都取消咗。好似無咩證書喺手(一至四年級都有d比賽得獎證書)。咁今年升中係咪主要睇成績?

已考呈二,成績比呈一退步咗少少,排名未知,希望排名唔好跌咁多。

其實玩過升中就會知道,年年都係成績重要點,哈哈

2jkidsfather    發表於 20-11-27 16:44
LeeCC    發表於 20-11-26 19:19
王家爸爸    發表於 20-11-26 15:22

BC814 發表於 20-11-26 15:21
玩過先會知道

醒目開學勳章 王國長老

BC814 發表於 20-11-26 15:21
我囡讀特殊學校 (體藝中學), 入學時都叫爭餐死, 事關佢要報體育, 點都叫要有係手

之後既......成績啦..........有無 cert............事旦啦.............有成績係手先............

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 happyhome2009 的帖子

冇一年唔係,上年更改加係。

醒目開學勳章 王國長老

opclk99 發表於 20-11-26 16:53
香港特殊學校難入過英中呀
我囡讀體藝丫

WINGYIBB    發表於 20-11-26 17:26
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

opclk99 發表於 20-11-26 18:56
回覆 miriam 的帖子

幾難入呀,當年同事仔本来入依間(游水全港頭幾名),

人各有志啫

我囡好運讀埋今年走頭 lu

opclk99 發表於 20-11-26 16:57
咸豐年張祝x直情唔睇咩證書,
你入申請學校就直入EDB求排名次,
EDB出名次後校長就由上數夠人數,

現在張祝都講明會收「特異功能」啦,總有5個名額添。張Form都要寫各種獎項呀

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-11-26 15:23
玩過先會知道

請問小五上的成績緊要嗎?因我小朋友主科還好,但主要比閒科拉低至排名2x, 呈一及呈二升番上前五名。這樣的成績,地區名中會挑剔嗎?

happyhome2009 發表於 20-11-26 11:17
一月到現在,好多比賽都取消咗。好似無咩證書喺手(一至四年級都有d比賽得獎證書)。咁今年升中係咪主要睇成 ...

永遠都係睇成績先,成績係主菜,證書只係配菜。主菜有番咁上下,搭埋配菜先至掂。

校內成績要睇,教局個成績次第更加會睇得重。

piglet0529 發表於 20-11-26 19:52
請問小五上的成績緊要嗎?因我小朋友主科還好,但主要比閒科拉低至排名2x, 呈一及呈二升番上前五名。這樣 ...

想知

>>>本校將按申請人的教育局成績次第邀請最多400人參與面試。對於次要個案,本校亦考慮有關申請人的課外活動和服務的表現。
申請學生的取錄準則:i. 教育局成績次第 (40%)ii. 參與的課外活動及服務 (10%)iii.參與課外活動所取得的獎項 (20%)iv. 面試表現 (30%)v. 於最近的成績表中獲取乙級操行或以上

以上面的例子為例,成績次第使您能夠進入面試。得到邀請後, 成績次第是總成績的40%.
因此,成績次第是第一個關鍵因素

piglet0529 發表於 20-11-26 19:52
請問小五上的成績緊要嗎?因我小朋友主科還好,但主要比閒科拉低至排名2x, 呈一及呈二升番上前五名。這樣 ...
其實主要係睇呈分次第,差唔多分既先會睇其他野。

notcool 發表於 20-11-26 21:39
>>>本校將按申請人的教育局成績次第邀請最多400人參與面試。對於次要個案,本校亦考慮有關申請人的課外活 ...
成績次第前400人面試,其中300人只係陪跑,只有喺前100人都唔靠普時先有機會。

happyhome2009 發表於 20-11-26 11:17
一月到現在,好多比賽都取消咗。好似無咩證書喺手(一至四年級都有d比賽得獎證書)。咁今年升中係咪主要睇成 ...

主要睇成績就和過去的也是一樣,但,個人認為,各中學有了過去一年的自行經驗,今年的面試亦需要重視DD地面對,有可能佔比分數未必少。

miriam 發表於 20-11-26 17:10
我囡讀體藝丫
其他學校只會比體藝更注重成績。