用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問band 1A/B學校係用乜嘢去釐定呢?伊中vs華仁vs旅港 ...
go

請問band 1A/B學校係用乜嘢去釐定呢?伊中vs華仁vs旅港  

各位好, 請問究竟band1A同1B學校係用乜嘢去釐定呢?係味33322%率?話說我仔係旅港開平的小六生,呈分試排級十,老師話可以揀 band 1A-B校,而睇返過去兩屆師兄姐頭20名,除咗入旅港開平中學(b1B)外,其他都係入band 1A中學,(eg皇仁,伊中,保一, 曾肇添,華英,聖保羅,上智,銘賢)我仔排10,我覺得自行開中有校長推薦信可以十拿九穩,但老公話明明级20都能入b1A校,點解唔試吓b1A校?
但我見旅港開平中學雖為b1B,但33322都有88%,但有啲1A校都係89%以上,只係爭少少啫
今年啲學校全部無哂開放日,得資訊會,我仔都無乜喜好校,我老公問旅港有乜好我又答唔出,淨係知唔差,爸爸又勁like華仁同伊中,如果自行伊中+華仁係咪都冒險?定華仁+旅港較穩?

而佢又勁like華仁同伊中,我會自行伊中+華仁

christse1314 發表於 20-11-25 16:12
各位好, 請問究竟band1A同1B學校係用乜嘢去釐定呢?係味33322%率?話說我仔係旅港開平的小六生,呈分試排 ...
可參考一下呢個表, 睇睇前列的學校 (女校除外) 有沒有興趣試試報考:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48689262&fromuid=755748

christse1314 發表於 20-11-25 16:12
各位好, 請問究竟band1A同1B學校係用乜嘢去釐定呢?係味33322%率?話說我仔係旅港開平的小六生,呈分試排 ...

我直覺,1A根本無標準,各施各法去理解~~~

mcl203 發表於 20-11-25 17:19
我直覺,1A根本無標準,各施各法去理解~~~
事實亦都係咁,中學無 banding,所以中學係嘜 banding,其實係無標準。

delete

睇埋 DSE各科摘星率你會明多啲。只可惜不是間間中學會公怖得咁detail 俾人睇,有公怖的你看後會有啟示。

你可以問問囝囝意見,因為你們已經收窄至3所中學揀兩間,相信你囝囝點都有1所揀到,又苦然他對男校不感興趣就更加容易揀了。

Banding 的標準大不同,可能有相當出入。你倒不如問老師,他/她所指的B1A-B學校是指那些學校,你就放心揀啦。
旅港開平論成績不錯吧,你可參考greenapple1093大大的帖:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104&extra=page%3D2

成績以外的,你學校有很多家長有稍長的孩子升讀旅中,他們的經驗更實際吧。

爸爸又勁like華仁同伊中,如果自行伊中+華仁係咪都冒險?定華仁+旅港較穩?

既然有心頭好,應該自行QES+WYK。

至於機會,(個人感覺)麻麻地,同校估計前十不止三五個自行QES甘……
前十有幾個男仔?或華仁機會大少少。可惜望過下,近年甚少入華仁…….

medicine 發表於 20-11-26 08:25
爸爸又勁like華仁同伊中,如果自行伊中+華仁係咪都冒險?定華仁+旅港較穩?
不過,2017-2018,有6個QES(沒得抽,除非個別轉網),樂觀少少睇,似乎又幾好

學校列出最近三年派位結果,頗有參考價值。

17-18有7位入上智、7位入銘賢、6位入伊中看,你囝囝是級10的話,伊中面試機會是有的,視乎面試表現,可是疫情下有沒有面試機會難說了。

你提及華仁,是指港華還是九華呢?如果是指九華,我個人覺入讀機會較伊中高。而港華方面,你可能多看其他大大的帖,他們有相當的討論值不值得去試。

iriscslmak 發表於 20-11-26 08:53

17-18有7位入上智、7位入銘賢、6位入伊中看,你囝囝是級10的話 ...
上智銘賢可抽,唔作得准。舉例,某校QES幾乎年年1X個,九華1X個,以此計算級20是否有QES面試機會?
QES就係個一年特別多,最近兩年兩三個……

iriscslmak 發表於 20-11-26 08:53

17-18有7位入上智、7位入銘賢、6位入伊中看,你囝囝是級10的話 ...

認同九華比伊中機會大DD,加上以樓主小學過往派位結果之牌面計,樓主囝囝級10想去佢3間心儀嘅中學應該不成問題機會也大的呢!

九華,可能仔仔開心過去伊中。不過唔知小朋友是否比較自動自覺?如果唔係,可能還是伊中。

聽旅小家長講開,當年6個入伊中,F.1全考入級50名內,仲有一個男仔考級3,故伊中應鍾意收旅小學生,怪不得年年都有畢業生入讀。

b3410 發表於 20-11-26 09:39
九華,可能仔仔開心過去伊中。不過唔知小朋友是否比較自動自覺?如果唔係,可能還是伊中。 ...

其實官校仲更加要自動自覺

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:34

其實你去吓啲補習社就知,所有名官津直,你都可以假設佢哋靠自動自覺,除咗啲地區名校由學校做領隊~~~

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:34
如果小朋友唔自動自覺,其實地區名校、邊緣學校可能更適合。