用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學延伸部份(單元1 & 2)
樓主: PY1
go

數學延伸部份(單元1 & 2)   [複製鏈接]

有間女校如果大學入讀醫科 or 法律會有校友贊助學位學費既奬學金,本地及海外大學都得,仲要冇人數限制,每年都有唔小女女入醫科

hugub 發表於 20-11-26 08:55
有間女校如果大學入讀醫科 or 法律會有校友贊助學位學費既奬學金,本地及海外大學都得,仲要冇人數限制,每 ...
尼一間都幾熱……
唔知係唔係所指同一間尼?

hugub 發表於 20-11-26 07:44
M2 會有d樽頸位,但努力過到就冇難度,讀左M2後M1係完全冇難度,不過選M1 M2首要條件係數學分數高,我屋企 ...

是的,小朋友數感都算比較強吧,我想讀的原因也是因為有d大學會當一科計,將來可以多一個選擇...當然可以讀到先算...

YmOra 發表於 20-11-26 07:50
若是B1中學,應該一定有(M1.or.M2),係就係未必一定有(M1.and.M2),但除著"數延"越來越多大 ...

同感,我也是這樣想的,謝謝。

YmOra    發表於 20-11-26 09:21

PY1 發表於 20-11-26 09:11
是的,小朋友數感都算比較強吧,我想讀的原因也是因為有d大學會當一科計,將來可以多一個選擇...當然可以 ...

小學數同M1M2根本係兩回事,不宜太早在這方面想太多。
初中應集中做好中英語文基礎,各科成績都會順勢提升。
小孩數感強又想入醫科?
入醫科首重Chem Bio兩科,而這類學生大多亦數底好,不要有錯覺M1M2係入醫必然之選。
建議多看科學参考書,可能對入醫更有幫助。

mcl203 發表於 20-11-25 18:21
似乎,只有兩間中學可以有1/1.5班學生人數可以升讀醫科,1班就基本上足夠,又咁估,夠成績讀醫應該選科唔 ...
讀醫基本上要足夠多星星,呢兩年勁人海外升學多咗,醫學院收低咗分,但係要穩入都要全5星;再過三幾年,海外升學點都會穩定落嚟,到時醫學院收生分數又會回復正常,全5星未必穩入,可能需要見5星星。

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:20
讀醫基本上要足夠多星星,呢兩年勁人海外升學多咗,醫學院收低咗分,但係要穩入都要全5星;再過三幾年,海 ...

所以,會唔會有讀醫係被迫,因為成績麻麻地,揀唔到科被迫讀ChemBioM1/M2㗎?~~~

PY1 發表於 20-11-25 15:51
小朋友小六,很快自行選校,真心求教

同屬Band 1 英文中學,有些學校並沒有開M1 or M2, 如果小朋友將來想 ...

香港兩間大學既醫學院, 旗下醫科收生要求係必需修讀 Chem, prefer 有修Bio

數學M1/M2基本上係唔重要

不過要入醫科, 必須要成績好, 基本上係最佳6科都要有5*先得

要去中大GPS, 必須7科至少4科達5**+3科5*
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 20-11-26 10:23

所以,會唔會有讀醫係被迫,因為成績麻麻地,揀唔到科被迫 ...
讀唔到MBBS,改讀同系,收生低好多既BNURS,Best 5 收25分,肯努力點都得嘅。

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:20
讀醫基本上要足夠多星星,呢兩年勁人海外升學多咗,醫學院收低咗分,但係要穩入都要全5星;再過三幾年,海 ...

我反而認為, 幾年後就算學生人數多番, 醫學院收生分數會下跌

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:33
我反而認為, 幾年後就算學生人數多番, 醫學院收生分數會下跌

一定跌啦,都唔計LS,取巧噃!~~

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:33
再跌?正如先前講,未來三年可能係,之後就機會唔大。原因係:
首先,MBBS已經好低,今年已經係LLB同BA&LLB既水平,識得入MBBS既DSE分數仲低過入LLB。跟住讀得LLB既,會唔會轉戰MBBS,多少總會有。
第二,放寬大陸移民似乎係趨勢,國內家長覺得香港既醫學院係兵家必爭之地,而國內學生普遍受谷啲,所以入醫學院既機會可能更高。

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:43
首先,MBBS已經好低,今年已經係LLB同BA&LLB ...

放寬大陸移民似乎係趨勢

不過相信"放寬國內醫生來港執業"亦會係趨勢

LLB收生成績相信只會跌得更快

mcl203 發表於 20-11-26 10:40
一定跌啦,都唔計LS,取巧噃!~~
我估讀MBBS,唔多人 Best 6 包括 LS。

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:43
首先,MBBS已經好低,今年已經係LLB同BA&LLB ...

國內要幾多有幾多幫你填晒佢。醫,不可能大跌吧,始終尖子必爭之地,除非假設尖子可以屈指可數吧~~~

王家爸爸 發表於 20-11-26 10:48
我估讀MBBS,唔多人 Best 6 包括 LS。

你都講咗唔多人啦~~~

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:47
放寬大陸移民似乎係趨勢

今年 BBA&LLB、BA&LLB同 LLB 意外地升咗,LQ 分別係 41、39 同 38。

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:47
放寬大陸移民似乎係趨勢

兩科都受制於專業~~~

mcl203 發表於 20-11-26 10:52
兩科都受制於專業~~~

香港目前既普通法仲可以行幾多年?
如果唔用普通法, 咁大學教授係咪要轉晒用國內專才呢?

hkpapa852 發表於 20-11-26 10:56
香港目前既普通法仲可以行幾多年?
如果唔用普通法, 咁大學教授係咪要轉晒用國內專才呢?

是旦啦,若然如此,並不孤單~~~
‹ 上一主題|下一主題