用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 專注力不足中學生, 去外國留學,困難嗎?
go

[澳紐] 專注力不足中學生, 去外國留學,困難嗎? [複製鏈接]

仔今年中一, 考慮中三或中四往外國升讀高中, 有專注力不足, 需要食藥, 已向留學中心了解, 佢地表明有呢方面問題, 搵學校會比較困難, 你地有冇呢方面經驗?可以分享下
   0    0    0    0

小肥鴨 發表於 20-11-24 12:17
仔今年中一, 考慮中三或中四往外國升讀高中, 有專注力不足, 需要食藥, 已向留學中心了解, 佢地表明有呢方面 ...
如果找寄宿學校,找英國學校會較困難,澳洲會好少少,跟據澳洲ADHA的組織估計,澳洲每20人有1個係ADHD,所以佢地好多運動性質的活動給學生。

小肥鴨 發表於 20-11-24 12:17
仔今年中一, 考慮中三或中四往外國升讀高中, 有專注力不足, 需要食藥, 已向留學中心了解, 佢地表明有呢方面 ...

英國Wales 有間叫St David,你可以試吓睇睇
8-)

一定要澳紐嗎? 我囡間高中十分包容啊,師生關係很好,同學們有各種的需要,但成績也不錯。不過在美國,會考慮嗎?

諗住去澳紐平D,照咁睇情況,應該安排寄宿,唔建議住HOMESTAY?

小肥鴨 發表於 20-11-26 16:21
諗住去澳紐平D,照咁睇情況,應該安排寄宿,唔建議住HOMESTAY?

如果只係專注力,冇社交問題,住邊應該冇所謂,但佢肯唔肯主動食藥?同埋係咪真有需要食藥?

因為呀仔已經去到高中,佢唔食哩D藥又唔會有生命危險,監護人未必肯監佢食藥,宿舍咁鬼多學生更加管唔到啦!咁情況之下,呀仔未必特登唔食,但唔記得食就未必有人提佢。你最好個別問學校!

另外,澳洲學費唔係同英美差唔多咩?
8-)

佢肯主動食藥,不過佢份人好固執,朋友會覺得佢好麻煩
如果唔食藥,佢話集中唔到精神上堂,因為耳仔太敏感,成日聽到其他聲騷擾到佢
我諗會揀澳洲原因學費問題,天氣,機程,時差都係考慮因素

小肥鴨 發表於 20-11-30 16:57
佢肯主動食藥,不過佢份人好固執,朋友會覺得佢好麻煩
如果唔食藥,佢話集中唔到精神上堂,因為耳仔太敏感 ...

照你咁講,佢係咪有自閉傾向?講真專注力差其實唔太緊要,因為佢越嚟越大,當佢明白學習好緊要,佢係可以克服到,當然佢要付出更多,不過佢肯食藥你可以放心。但固執先大問題,如果你一定要送佢去,你要同間學校好好溝通咗先,講清楚佢有社交障礙
8-)

我覺得有,但醫生話仔冇
固執係堅持唔食菜,只係著死同一款式衣服,應該係執著自己既事

小肥鴨 發表於 20-11-30 22:24
我覺得有,但醫生話仔冇
固執係堅持唔食菜,只係著死同一款式衣服,應該係執著自己既事
...
著死同一款式衣服是質感問題嗎?若是,再加埋有聲音敏感的話,就是感覺統合問題了。至於是否自閉傾向,就要看看社交能力、語言能力、有無狹窄興趣等

anitawong21 發表於 20-11-25 01:59
英國Wales 有間叫St David,你可以試吓睇睇

St David只收英國本土ADHD和自閉症學生,佢地會set關卡要你試讀,我個小朋友報讀過。

回覆 apple000 的帖子

我上網了解下
‹ 上一主題|下一主題