用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有大埔番基崇嗎?
go

請問有大埔番基崇嗎? [複製鏈接]

番學辛苦嗎?
   0    0    0    0

可能真係有啲吃力㗎!

高達紅色 發表於 20-11-24 11:12
番學辛苦嗎?
滙基(東九龍) 可能好些少

elbar 發表於 20-11-24 11:29
滙基(東九龍) 可能好些少

好似仲遠,妳知道滙基有校巴嗎?

高達紅色 發表於 20-11-24 11:37
好似仲遠,妳知道滙基有校巴嗎?

校巴: https://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/ 現時,本校設有三條校巴路線:一條港島區的校巴路線 (港島中西區線) 以及兩條新界區的校巴路線 (荃灣線、將軍澳線) 。
1.港島中西區線以堅尼地城為起點,途經皇后大道西、西邊街、般含道、柏道、羅便臣道及金鐘;
2.荃灣線以海濱花園為起點,途經麗城花園一期、愉景新城及綠楊坊;
3.將軍澳線以康城站為起點,途經清水灣半島、將軍澳站、都會駅、東港城及新都城。

九巴: 搭74X (觀塘碼頭) 去大老山隧道轉車站, 轉巴士88 (中秀茂坪)  係基順學校巴士站落車, 行~10分返到學校

小時了了 發表於 20-11-24 12:30
校巴: https://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/ 現時,本校設有三條校巴路線:一條港島區的校 ...

都okay 喎,不過匯基感覺好似難過基崇,因為較受歡迎,而收生又小啲

高達紅色 發表於 20-11-24 11:12
番學辛苦嗎?

匯基(東九龍)是Band 1B。在順利邨幾遠吓。

津貼匯基在深水埗校網,Band 2C。

基督教崇真是Band 2A,不值得由大埔出去咁遠返間Band 2。

tpmon 發表於 20-11-24 13:33
匯基(東九龍)是Band 1B。在順利邨幾遠吓。
津貼匯基在深水埗校網,Band 2C。
基督教崇真是Band 2A,不值得由大埔出去咁遠返間Band 2。

純個人感受及喜好, 如果自己孩子成績係 B2 , 我會選基督教崇真都唔選大埔 B2 津中中及羅定邦直資.

另外, 聞說基督教崇真明年 S5 開 IAL 課程 (Phy, Chem , Bio 理科)

青少年期年輕人選校風好及同學正面價值觀係非常非常緊要

小時了了 發表於 20-11-24 13:56
純個人感受及喜好, 如果自己孩子成績係 B2 , 我會選基督教崇真都唔選大埔 B2 津中中及羅定邦直資.

另外,  ...

我見那位樓主是找不同區的Band 1C校,他應該去報直資沙田培基較合適。

tpmon 發表於 20-11-24 14:02
我見那位樓主是找不同區的Band 1C校,他應該去報直資沙田培基較合適。

培基會報,其實我手快快報左基崇第一階段,後尾睇番佢地都早公佈,而家擔心到時兩頭唔到岸
基崇和培基都係好學校,但基崇相對大埔比較遠,而培基似乎競爭很大

小時了了 發表於 20-11-24 13:56

另外,  ...
基崇比恩主教更好添,不過地理位置真係好麻煩。

荔枝角站十分鐘內路程,都算不錯了

九巴72,車程較長;或,港鐵荔枝角站,行15分鐘左右。

Fanny_ma 發表於 20-11-24 15:02
基崇比恩主教更好添,不過地理位置真係好麻煩。

基崇好有潛力,沙崇前校長主政,佢話上年都收到一半band one 學生,而且校園很有規模,可能過一兩年已經上band 1 中學

高達紅色 發表於 20-11-24 15:34
基崇好有潛力,沙崇前校長主政,佢話上年都收到一半band one 學生,而且校園很有規模,可能過一兩年已經上 ...
除非搬屋,每天來回2個多小時,在中學繁忙的生涯其實都辛苦的。另校長是退休過來,要考慮未來六年咁長可能未必同一個校長。

高達紅色 發表於 20-11-24 15:34
基崇好有潛力,沙崇前校長主政,佢話上年都收到一半band one 學生,而且校園很有規模,可能過一兩年已經上 ...

其實基督教崇真中學的創校校長是大埔沐恩中學的創校校長丘頌云。

基崇的創校也是由前大埔校長帶領。

回覆樓主:

高達紅色的小孩如入了沙田/九龍的中學讀,會否搬屋?

tpmon 發表於 20-11-25 09:06
高達紅色的小孩如入了沙田/九龍的中學讀,會否搬屋?

不會啦,所以先煩,可能長期做柴可夫!
妳意思如解決到交通問題,不值1C 報1C-2A?

高達紅色 發表於 20-11-25 09:31
不會啦,所以先煩,可能長期做柴可夫!
妳意思如解決到交通問題,不值1C 報1C-2A?
...

如不搬屋,我會最遠去沙田。
‹ 上一主題|下一主題