用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2021 Sep - Wellington School / Royal Russell / Royal ...
go

[英國] 2021 Sep - Wellington School / Royal Russell / Royal Hospital/ Queen’s Taunton [複製鏈接]

大家好!
仔仔有這四間學校的Year 10 offer, 請問有沒有人讀過,可提供意見!🙏

Wellington School
Royal Russell
Royal Hospital School
Queen’s College, Taunton

如果從體驗寄宿生活、關愛和學術方面作比較,那間較好,謝謝🙏

3    0    0    0

3Idragon 發表於 20-11-24 10:41
大家好!
仔仔有這四間學校的Year 10 offer, 請問有沒有人讀過,可提供意見!🙏

A level 成績 2. ≃ 4. > 1. > 3.

謝謝🙏
除了成績,體驗英國寄宿生活方面有沒有意見可提供。

3Idragon 發表於 20-11-24 16:45
謝謝🙏
除了成績,體驗英國寄宿生活方面有沒有意見可提供。

不用客氣
Royal Hospital 寄宿比例最高
BSA/ISC 網站有各校人數供參考

https://www.boarding.org.uk/schools/details/234/The-Royal-Hospital-School

https://www.isc.co.uk/schools/england/suffolk/ipswich/royal-hospital-school/

回覆 3Idragon 的帖子

係啦,唔好成日淨係睇成績排行榜,根本去英國呢樣都唔應該係最重要嘅考慮。

講返你嗰幾間學校,先假設你都想搵間俾到比較傳統英式寄宿體驗嘅學校,咁大間啲,多啲Full Boarders,少啲香港/中國人嘅會好啲。
- Wellington School(~800人,~160寄宿生包weekly/flexi boarders)
- Royal Russell(~1000人連小學,~170寄宿生包weekly/flexi boarders)
- Royal Hospital(~750人,~400寄宿生包weekly/flexi boarders)
- Queen's College(~470人,~170寄宿生包weekly/flexi boarders)
好明顯WWellington同Royal Russell個寄宿比例超低,唔會俾到一個好全面嘅寄宿體驗。Royal Hospital比例比較可以接受但都有唔少嘅weekly同flexi boarders。而QCT就size比較細啲喇。如果你小朋友係比較需要關顧嘅,咁細啲嘅學校可能Pastoral care會做得好少少。

Wellington嘅boarders裏面都應該有唔少嘅中國人,Non-selective,要運動但唔太動態嘅學校,都算down to earth嘅學校(not to be confused with Wellington College!)。學校應該喺正Wellington town入面,比較城市啲。

Royal Russell喺同區裡面比較低調亦non-selective(同區係Whitgift同Caterham)。學術同運動都唔算chur。學校最近嘅town係Croydon,嗰區本身就比較雜。

Royal Hospital都係non-selective school,應該喺ditigal learning(即係用ipad上堂嗰隻比較先導)。水上運動好似比較強少少。學校附近比較山旮旯,少啲distraction。

QCT都係non-selective school,運動設施選擇都多不過唔會好chur,學校會encourage學生參加戶外活動(Duke of Edinburgh Awards)。學校細所以Pastoral care做得比較好啲啲。學校喺正Taunton入面,Taunton較大,城市啲。

唔知幫唔幫到你,希望有用。我個人認為成績排行榜唔應該係首要考慮。

感激網友們的意見,我決定選Queen’s Taunton, 謝謝🙏

請問Non-selective是甚麼?

回覆 tsangv 的帖子

即是收生無學術程度要求或要求不高。

beastiebistro 發表於 20-11-24 17:41
回覆 3Idragon 的帖子

係啦,唔好成日淨係睇成績排行榜,根本去英國呢樣都唔應該係最重要嘅考慮。
唔好意思, 我的agent話Wellington College 的boarding ratio係大約75%—80%之間, 點解你呢度話800個學生, 得160個宿生呢?請問你的資料何處得來呢?因為宿生比例的而且確會影響我做決定, 所以想問清楚。謝謝你。

回覆 Naughtymom 的帖子

你講緊嘅係Wellington College,樓主問嘅係Wellington School,兩間唔同學校。

Wellington College有成~1,100人,超過850個boarders。

beastiebistro 發表於 21-1-21 16:42

你講緊嘅係Wellington College,樓主問嘅係Wellington School,兩間唔同學校。

哦,恍然大悟。係我搞錯左。唔好意思。原來係兩間不同學校。(emoji) 真係抱歉。搞錯左。

完全無問題

Naughtymom 發表於 21-1-21 16:51
哦,恍然大悟。係我搞錯左。唔好意思。原來係兩間不同學校。(emoji) 真係抱歉。搞錯左。
...

我一開頭都以為係Wellington College, 睇睇吓先發現唔對路。You are not alone

emmaek 發表於 21-1-21 18:52
我一開頭都以為係Wellington College, 睇睇吓先發現唔對路。You are not alone
...

咁真係提醒左我上網做research都要打醒十二分精神。呢兩間應該級數爭都幾遠。我一陣以為wellington 係好嘢,結果報左去wellington school 就真係無眼睇了 (emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題