用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

......   [複製鏈接]

......
   4    0    0    0

影響一定有,上年自行,有啲學校取消面試,但係我諗今年應該唔會。因為學校已經習慣網上教學模式,今天改由online interview機會較大,唔會見都唔見掛...

王家爸爸    發表於 20-11-24 09:33

kiwi2007 發表於 20-11-24 00:00
新冠肺炎疫情反覆,今日更創近三個月新高,般咸道男官中亦於今午放學後突然宣布由明天起停止回校上課直至12 ...

一月份才交自行表,二、三月才面試(或網上面試)。不是在現在的第四波疫情。

大部份升中簡介今年已轉網上形式,攪得非常成功。

不要想太多,順其自然。

我聽説有的中學是不會網上面試的,因爲網上面試有出貓的可能性。

200904 發表於 20-11-24 08:54
我聽説有的中學是不會網上面試的,因爲網上面試有出貓的可能性。

當然唔係, 上年已有幾間官津直資改為上面試, 或拍片面試

其實講到尾, 收到學生作績已有打算

而且HYS今年都係online面試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tpmon 發表於 20-11-24 08:24

一月份才交自行表,二、三月才面試(或網上面試)。不是在現在 ...
不過部份學校呈二都未考, 亦唔知考唔考到
一月報自行時, 相信係唔會有呈二成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-24 08:58
不過部份學校呈二都未考, 亦唔知考唔考到
一月報自行時, 相信係唔會有呈二成績
...

很多學校今個星期考呈二,希望大家順利完成到。

北區的小學一早決定冇呈二,不關今次第4波的事。

回覆 hkpapa852 的帖子

所以說,是“有的”中學。有的校長已經講明如果疫情嚴重,就會直接取消面試,不會安排網上面試,或拍片形式,直接改變收錄條件的百分比。
不過,我都要等我女心儀中學的簡介會,看看校方會有什麽安排。

上年大家措手不及,臨時臨急唯有取消面試。今年疫情已經持續一年,各種波幅都見慣,我諗學校應該都計劃好plan A/B/C 之類。我自己覺得,Hybrid mode最大機會

網上面試可以點出貓?

hkpapa852 發表於 20-11-24 08:56
當然唔係, 上年已有幾間官津直資改為上面試, 或拍片面試

其實講到尾, 收到學生作績已有打算
我一直都懷疑,八九成中學其實只睇次第收生,面試只係確認個學生正正常常。疫情只係篤破呢個現實。

網上面試, 如何可以避免家長沒有暗暗地寫低 keywords去提水?

回覆 jaycee_mami 的帖子

係呀。就算不提水,都免不了好奇心,想偷聽。一偷聽到,就心急想提水。

王家爸爸 發表於 20-11-24 09:47
網上面試可以點出貓?
用緊Zoom/Google Meet/TEAMS, 但仲戴要住wireless earphone, 咁係咪有D嘢呢?

jaycee_mami 發表於 20-11-24 09:53
網上面試, 如何可以避免家長沒有暗暗地寫低 keywords去提水?
你認為老師是吃素的嗎?其實有經驗既老師睇得出,而且面試只係睇個學生係唔係一切正常。如果個家長暗暗地寫低 keywords去提水,小朋友講野一定唔連貫,咁個小朋友可能俾老師認為有問題而唔收。

jaycee_mami 發表於 20-11-24 09:53

其實都冇得提水,今年我仔自行一間要zoom interview, 話明只in 學生,家長不用在旁,我地安排佢响房閂房門in, 1x分鐘內容只聽到全英語對答,就算家長在旁根本提唔到水,因為眼神離開鏡頭同埋會delay。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

zoom/team/meet interview all good.
拍片就太令人難以理解.

王家爸爸 發表於 20-11-24 10:01
你認為老師是吃素的嗎?其實有經驗既老師睇得出,而且面試只係睇個學生係唔係一切正常。如果個家長暗暗地寫 ...

係考試都有機會有人出貓,出貓提水嘅代價係~~~

hkpapa852 發表於 20-11-24 09:59
用緊Zoom/Google Meet/TEAMS, 但仲戴要住wireless earphone, 咁係咪有D嘢呢?
我以前教MBA既畢業論文時,啲外國學生要用skype做presentation,我都無擔心有高手會係旁邊提示。講真,睇表現一定睇得出;而小朋友無經驗同能力去掩飾,所以更加容易知道。

我認同呀!多多少少都有機會出到貓。
‹ 上一主題|下一主題