用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好頭痛
go

好頭痛 [複製鏈接]

而家停課,要上網課,家中電腦冇鏡頭要用Ipad上。咁我返PT,為左阿女自動上網課要解鎖。
咁就造就阿女未上網課甚至上網課後,不停玩iPad,玩遊戲,睇youtube。基本上玩足1日。我返工時當然有玩,到我番到屋企,上緊網課。上完網課,功課都未做曬,繼續玩。
我在家叫佢停,講左幾次都唔停。當我要搶時,佢就按住Ipad,唔俾我。我出力搶,
熄左機,佢就將Ipad掉落地。激到頭都痛。完全唔想讀書,只掛住Ipad

3    0    0    0

幾多歲?

想玩iPad唔願停,可以理解。屢勸不聽,要收機就玉石俱焚,掉部iPad落地,呢個唔可以接受。攞走佢的privilege ,罰無得玩,咁既態度一定要改。

sweetapplebb 發表於 20-11-23 20:19
而家停課,要上網課,家中電腦冇鏡頭要用Ipad上。咁我返PT,為左阿女自動上網課要解鎖。
咁就造就阿女未上網 ...

我裝左parental control app, 叫OurPact, 只control一部唔洗錢

回覆 sweetapplebb 的帖子

電子產品又真係致命的吸引,大人也控制不了,何况小孩。其實ipad又係大人俾佢,叫停的又係大人。小小年紀都不想被人操控,ipad事小,面子事大。尤其父母整起個款,細路委屈難受呢。但唔俾佢玩係非常正確的。

分享經驗,我要返工,4歲仔之前俾長老凑,老人家自己有野做便由佢一日睇89個鐘手機。最後老師個個同我講你仔可能有自閉症,不溝通,,活自己世界又大脾氣。我知一定要救個仔。我收起全屋手機電腦,同小朋友講無左壞左啦。長老和爸爸在他面前也收起手機。仔仔當然大喊大叫,於是我頭幾天,關門關窗開冷氣,不吵鄰居,讓他大叫大哭,我又陪住佢大叫大哭。一邊同佢講,對唔住,係媽媽做錯,害到你。慢慢他看見我哭得太吵,反而收聲不吵了。

我又買了好多圖書智力遊戲,陪讀陪玩。比手機有趣多,經過整整12個月零手機,孩子各方面都進步了。計數寫字现在都好優異。喜歡讀書朗讀中英文章。

不要頭痛,你囡初期,有救的。慢慢說,了解她。不出於責備,
一起想辦法。適當時候服個軟,有時以退為進。孩子心底一定是愛你的。她會聽的。

我細個時遊戲機唔打,唔會出街玩,專心學業。我父母没什麼限制我和教訓我,但他們成日同我傾計和幫我温習,再窮都買參考書俾我。反而,是我自己有個想報答他們的心。

我記得我讀大學當年,有一份研究論文寫極成绩都唔好,教授退回幾次。我媽半夜偷偷喊,同我道歉話佢無本事,既無學識,又唔識人指導我。但她在生活上盡力照顧我和弟,有事陪住我地,開解我地。有什麼事一起面對。

别站在孩子的對面評論她,不如站到她身後,和她一起看向問題,或许有意外收穫。加油呢

giver    發表於 20-11-25 02:29

多謝大家意見。小朋友5年級。
如果唔係要上網課,我係會收Ipad。
可是現在停課,要上網課。

回覆 kimlam953 的帖子

我試試裝

sweetapplebb 發表於 20-11-23 20:19
咁就造就阿女未上網 ...
可以在電腦上安裝鏡頭.

iPad娛樂遊戲太容易

家裏除了iPad 有其他佢喜歡做的事例如玩具圖書?我仔都係小五,講好左上堂以外任何時候用電腦iPad 都要先打比我得到批準,同時我準備左大量玩具圖書Netflix 揀定d佢啱嘅,最最緊要的係把關工人姐姐在非網課時間收起部pad

考慮Reset部iPad. Take out all game app and use parental control app 去控制使用時間。五年班,會比較反叛,慢慢教。

簽名被屏蔽

回覆樓主:

我女都係小五,情況比你更壞,我裝哂parental control apps, 加哂屏幕鎖,佢都會長期揾機會偷睇我解鎖密碼,用指紋鎖,佢會等到半夜偷入我房用我手指解屏幕鎖。手提電腦用密碼鎖, 佢可以由000試到999去開。鎖入櫃桶,佢用螺絲批爆開。搞到我一離開屋企,就一定要帶晒所有可以上網的設備走。上網課只能留低電腦,買咗一個可以遠距離遙控的路由器,遠程開關wifi, 屏幕改用人臉解鎖,所有電話裝screen time呢個apps, 可以預設可使用時間,也可以遙距控制可以用同唔可以用邊個apps,不過要收費,幾百蚊一年。
當個好爸爸

IloveJJ 發表於 20-11-26 22:38
有冇咁誇張?佢好似中毒喎!

未算誇張,只因唔可能用太多篇幅去寫,已經省略好多枝節喇,不過只要我收走晒電話&電腦, 佢又可以每日閱讀五、六小時,總共約300~500頁(每頁约250字)的英文書,佢每樣嘢都有點兒瘋狂。
當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題