用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 基榮小學,好唔好?
go

基榮小學,好唔好? [複製鏈接]

請問現在的基榮小學,好唔好?
   0    0    0    0

回覆 flyer2003 的帖子

傳說中比較多功課,有分精英班

flyer2003 發表於 20-11-23 17:00
請問現在的基榮小學,好唔好?

今年(即2020年)又神奇地一改過去幾年的合並(三年)做法,單獨公佈了2020年的升中派位校名&人數。唔知咩原因令校方有尼個改變呢?無論如何,簡單直接的公佈先係最有説服力。至於好唔好,好睇家長的取態,有人認爲升中係重點,有人認爲輕鬆學習最緊要,求學不是求分數……

medicine 發表於 20-11-24 08:18
今年(即2020年)又神奇地一改過去幾年的合並(三年)做法,單獨公佈了2020年的升中派位校名&人數。唔知咩 ...

是有公佈嗎?怎麼我在網站找不到呵?

flyer2003 發表於 20-11-24 08:27
是有公佈嗎?怎麼我在網站找不到呵?
在學校門口,去睇睇就清楚了。印象中,校網一直都沒。

medicine 發表於 20-11-24 09:11

Ok thanks

medicine 發表於 20-11-24 08:18
今年(即2020年)又神奇地一改過去幾年的合並(三年)做法,單獨公佈了2020年的升中派位校名&人數。唔知咩 ...

基榮2020年校務報告寫過半升B1
可能因為績優由合併改為單獨公布
請問有無2020年升中校名/人數分享

1920學校報告 (p.16)
https://www.skhkwps.edu.hk/images/annual_report/1920

「5.1.2 升中派位
本年度共有 120 名學生參與升中派位,約 85%學生獲派首三志願的中學,其中約 35%(以本區計)或約 37%(以全港計),而在升中放榜結果中,超過 50%學生能升讀第一組別 (Band 1) 的中學。」

回覆樓主:

請問是否32網?

KumamonJ 發表於 21-6-23 23:33
請問是否32網?

基榮屬32網

medicine 發表於 20-11-24 09:11

基榮2020年51.7%升B1/B2A-1C中學
(升B1 42.5% + B2A-1C 9.2% = 51.7%)
校務報告B1%起碼包銘基及瑪/郭其一

2020年
Band^ 官津本區+他區+直資
B1 官津 33+8=41 (34.17%)
B1 直資 10 (8.33%)
------------------------------------------------------
B1 33+8+10=51 (42.50%)
B2A-1C 9+2+0=11 (9.17%)
------------------------------------------------------
B1/近B1 42+10+10=62 (51.67%)
B2 0+5+0=5 (4.17%)
名單上 42+15+10=67 (55.83%)
無公布 53 (44.17%)
總數: 120人 (100%)

1920學校報告 (p.16)
https://www.skhkwps.edu.hk/images/annual_report/1920

學校門口
https://goo.gl/maps/QdUyh1yyAvjzf6Bb6

聖公會基榮小學
成績好 派位好

2020年度
升中派位摘要

學校名稱 派位人數 (Band^)
嘉諾撒聖瑪利書院 3 (B1)
華仁書院 7 (B1)
伊利沙伯中學 5 (B1)
真光女書院 12 (B1)
協恩中學 1 (B1)#
英華書院 1 (B1)#
聖芳濟書院 5 (B1)
中華基督教會銘基書院 9 (B2A-1C)
循道中學 1 (B1)
聖母玫瑰書院 1 (B1)
東華三院黃笏南中學 2 (B1)
中華基督教會銘賢書院 2 (B1)
瑪利諾神父教會學校 1 (B2A-1C)
香島中學 7 (B1)#
何文田官立中學 1 (B2)
新生命教育協會呂郭碧鳳中學 2 (B2)
東華三院伍若瑜夫人紀念中學 1 (B2)
四邑商工總會黃棣珊紀念中學 1 (B1)
德雅中學 1 (B1)
保良局顏寶鈴書院 1 (B1)#
荃灣公立何傳耀紀念中學 1 (B1)
荃灣聖芳濟書院 1 (B2)
天主教郭得勝中學 1 (B2A-1C)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資
‹ 上一主題|下一主題