用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢、聖若望、德雅、培道、音小問意見 ...
樓主: kidwithlove
go

禮賢、聖若望、德雅、培道、音小問意見 [複製鏈接]

mrs.3845 發表於 21-4-5 19:48
聖若望
原因九龍塘,語境好(我小朋友讀緊sjc幼稚園,英文完全唔洗擔心,以我所知,呢個英普語境一直keep ...

請問幼稚園有冇oxford reading tree會教?中文堂一日幾堂?係咩返學要求只可以講普通話同英文?

kelok 發表於 21-3-30 18:19
仔禮小B2A-B
考到B1校仲入埋英文雞精班(emoji)

請教一下band 2A點解可以考到band 1學校?(唔好意思唔識升中玩法)

回覆樓主:

簽名被屏蔽

chantelle321 發表於 21-6-7 19:21
請教一下band 2A點解可以考到band 1學校?(唔好意思唔識升中玩法)

自行/直資報高一線以面試突圍

Sammi_Yim 發表於 21-6-7 19:03
請問幼稚園有冇oxford reading tree會教?中文堂一日幾堂?係咩返學要求只可以講普通話同英文?
...

我唔清楚我仔喺幼稚園用乜嘢教材,我淨係覺得我仔喺學校吸收得好好,我仔喺學校評估嘅成績亦反映到佢真係吸收到,功課自己做,感覺學校訓練得唔錯。 尤其是將來有機會送佢去外國讀書,我對名幼/名小沒要求,只希望深得嚟小朋友真係吸收到。

我自己屋企都有ort ,平時我仔喺屋企講英文,所以唔知佢喺學校係咪一定要英/普。

(幼稚園)中、英、普、 phonics應該行常地有,班主任係外國人

Btw 呢度講升小。 如果我離題,唔好意思

mrs.3845 發表於 21-6-8 10:38
我唔清楚我仔喺幼稚園用乜嘢教材,我淨係覺得我仔喺學校吸收得好好,我仔喺學校評估嘅成績亦反映到佢真係 ...

我同你一樣,對名校唔強求,只希望小朋友開心同埋發自內心鍾意學,冇強迫學

Sammi_Yim 發表於 21-6-7 19:03
...

幼稚園無ORT

hht-jamie 發表於 21-6-8 14:49
幼稚園無ORT

請問你幼稚園用咩教材?係咪催谷?本身我囡係細b,如果學業壓力好大佢會反抗....

Sammi_Yim 發表於 21-6-7 19:00
請問聖若望小學係用咩教材?適唔適合中學升國際學校或者出國讀書?

呢個同教材無關, 就算讀中文小學都會適合出國讀書。佢年年都有啲同學升去國際學校所以唔會唔適合,全英教學點會唔適合
‹ 上一主題|下一主題