用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢、聖若望、德雅、培道、音小問意見 ...
go

禮賢、聖若望、德雅、培道、音小問意見 [複製鏈接]

男仔,英文流利,喜閱讀,中文正常,數感不錯,大家有何意見?謝謝

仍有其它等2nd / 3rd in
   2    0    0    1

男仔深水埗區升中校網麻麻, 禮
我係德雅用家,學術方面英文工作紙有系統; 中文正常程度, 數學題目刁轉; 而禮賢係好學校, 男仔去返男女校好啲。 二㨂一, 投禮賢一票。 其他三間唔清楚。

HamoBaby 發表於 20-12-1 22:38
男仔深水埗區升中校網麻麻, 禮
我係德雅用家,學術方面英文工作紙有系統; 中文正常程度, 數學題目刁轉; ...

多謝分享,德雅校風純樸,非常吸引,禮賢愉快學習,亦屬難得,感謝分享,謝謝

kidwithlove 發表於 20-12-1 22:54
多謝分享,德雅校風純樸,非常吸引,禮賢愉快學習,亦屬難得,感謝分享,謝謝
...
你都話等緊2nd / 3rd in, 可能呢d學校仲吸引你, 還有德雅和禮賢屬深水埗區, 升中對男仔無著數

mechanics10 發表於 20-12-2 00:40
你都話等緊2nd / 3rd in, 可能呢d學校仲吸引你, 還有德雅和禮賢屬深水埗區, 升中對男仔無著數 ...

各有各好,但2nd同3rd難度又高左(emoji)(emoji)

鐘唔鐘意男仔係女多男少的環境下成長? 如果唔鐘意,可以out 左德雅and 培道先。
男仔深水埗校網亦麻麻

所以唸下音小vs sjc
兩間相比,音小一條龍又讀得輕鬆

2013skc 發表於 20-12-3 22:26
鐘唔鐘意男仔係女多男少的環境下成長? 如果唔鐘意,可以out 左德雅and 培道先。
男仔深水埗校網亦麻麻

謝謝分享(emoji)(emoji)

回覆樓主:

親戚個大女都讀音小,小朋友都開心,學術算淺。一條龍太心煩升中,細女明年升小,亦已有音小offer, 但親戚都想報間谷d或排名高d的。一年前全家搬了去41區博抽獎。

聖若望英小,何校長是前油天校長。樓主所提及的其他學校,我兒没考也没有offer. 我只有聖若望並巳註冊。我孩子的英文比中文好太多,所以少報中英雙語學校。聖吸引我:小班教學,爬文说小一20人一班,老師有質素,言之有物(我自己仔細翻看facebook的故事分享), 九龍城升中校網,環境寧靜優美。聖若望小學列出升中offer. 內裡分4種: Band 1, 2, 3 和國際。我不知道比例。我不才,解讀為谷得起有九華,真光; 也可走國際路線,澳洲国際,美國國際(同一校監); 不然也可選直私英中顏寶鈴,福建中學。最起碼讀完六年,英文不會差了。

兒子英比中好,現有小學多數中英並重,我為他報學校辛苦得很。但捱過小學後,我估計升中後便有大量EMI中學可選,大學課程更是EMI多。另外,現在大學學位普及了,早年若中文不及格,便不入大學。但近年,我知道有些私立大學,即使中文成績不預期,也可以在面試時考一份中文卷,考過了也有offer。有很多学生首年讀私立大學,次年跳船返8大或去外國,整件事没变得那麼一刀切。

不過如果條件配合,小學階段,中英並重是最好的。

以上意見笨拙,謹是個人觀點。有錯多包涵。

kidwithlove 發表於 20-11-23 14:40
男仔,英文流利,喜閱讀,中文正常,數感不錯,大家有何意見?謝謝

聖若望

回覆樓主:

一定唔會去 SJC

iamamama 發表於 20-12-23 14:37
一定唔會去 SJC

想聽吓SJC 有咩唔好?
唔係話轉左校長好好多?

回覆樓主:

SJC學術麻麻,升中校網好都唔夠競爭。

lovelovebabe 發表於 20-12-24 13:06
SJC學術麻麻,升中校網好都唔夠競爭。

仲以為SJC語境好幫到升中

abc1021 發表於 20-12-24 20:45
仲以為SJC語境好幫到升中

升中interview 一定有幫助, 講左六年全英文, 點會無幫助?

簽名被屏蔽

kidwithlove 發表於 20-11-23 14:40

聖若望
原因九龍塘,語境好(我小朋友讀緊sjc幼稚園,英文完全唔洗擔心,以我所知,呢個英普語境一直keep住)小班小人小煩惱。
同埋之前我小朋友有"小小煩惱"想請老師"幫手教"&了解。老師指點過後好effective,小朋友即刻變咗仲係keep住。由於幼小中同一校長,所以我而家對學校有信心。

回覆 kelok 的帖子

妳好, 在這裡𢔽知妳小朋友曾讀禮小, 之後升上B1的中學, 相信妳小朋友應該很聰明和學術很好的,
想請問一下妳小朋友是否自行分配考入呢? 其他小朋友情況是否差不多, 因見結果是很多同學入讀不同地區B1學校, 未知是自行或是統一入到較多呢? 小兒有幸考入禮小, 但他說話現在不算流利, 担心如小六考學校考不到 , 而SHAM SHUI PO升中本身不利男仔, 所以想多加以了解禮小的學生出外考學校的能力, 謝謝!

回覆樓主:

簽名被屏蔽

回覆 kelok 的帖子

謝謝妳寶貴的分享和意見!

Mrscatcatfung 發表於 20-12-4 09:00
親戚個大女都讀音小,小朋友都開心,學術算淺。一條龍太心煩升中,細女明年升小,亦已有音小offer, 但 ...

請問聖若望小學係用咩教材?適唔適合中學升國際學校或者出國讀書?
‹ 上一主題|下一主題