用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 感覺亞仔有啲委屈,點做好!!
樓主: CYWYBB
go

感覺亞仔有啲委屈,點做好!! [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-11-27 20:40
你仔唔識反擊㗎咩?我就唔担心我女,佢唔系人咁品~心情好就當时运高听唔到睇唔到,心情唔靚就实唔俾面。你 ...
有些人可能性格良善真是唔識要引導下的,我周不時都會和小朋友分享生活上遇到的奇事,有時候我覺得若小朋友經驗唔夠,父母出手亦不是大問題,但intention 只是show how its done

gracelam 發表於 20-11-27 22:35

宜家中學生及朋輩間真係好多互相挖苦,嘲笑,甚至粗口來 ...

可能個男仔覺得自己對住Auntie咁講嘢,係好風趣

對住青春期前後的細路哥,只要佢無惡意,d無傷大雅的廢嘢,唔好會太上心。

Yanamami    發表於 20-11-27 23:38

on the other hand, 父母講得笑,唔噸起個款,更容易和子女溝通

Yanamami    發表於 20-11-28 10:24

Jane1983 發表於 20-11-27 23:08
可能個男仔覺得自己對住Auntie咁講嘢,係好風趣  。

對住青春期前後的細路哥,只要佢無惡意,d無 ...

佢覺得自己好大個,所以講嘢咁串,次次見到我仔都串佢,十句十句都係咁,我仔好蝦啲,家長在旁也是這樣,可能佢啲反叛期極為明顯

MrBeast 發表於 20-11-27 22:58
有些人可能性格良善真是唔識要引導下的,我周不時都會和小朋友分享生活上遇到的奇事,有時候我覺得若小朋友 ...

我已經請教教練,我唔想家長插手,叫教練幫忙落場要聽指示,教練都好好,唔會講邊個啱邊個錯,如果有問題要提出,自己處理唔到,可交教練處理,但在場外就要家長或小朋友自行處理。

Yanamami 發表於 20-11-27 20:40
你仔唔識反擊㗎咩?我就唔担心我女,佢唔系人咁品~心情好就當时运高听唔到睇唔到,心情唔靚就实唔俾面。你 ...

我仔會好嬲,但唔會出手。

回覆 CYWYBB 的帖子

唔使出手。
講真,一係就唔同佢玩。繼續同佢見面,就唔使客氣唔使嬲,直接串番佢。唔好忍。人善被人欺,千古不變定律。

你同你仔講,三人行,必有我師焉。你個同學口舌招搖,幾克人憎,千祈唔好好似佢咁,呈一時之快令人唔開心。

CYWYBB 發表於 20-11-28 09:59
我已經請教教練,我唔想家長插手,叫教練幫忙落場要聽指示,教練都好好,唔會講邊個啱邊個錯,如果有問題 ...
處理事情有好多方法,某程度來說,你已經有插手(只是找教練代勞 which is not a problem).
我老爸分享過一個故事,有次佢遇到排隊黨,於是佢同佢前後的人話要去廁所幫佢留住個位,然後就去打999.

有d野是不需自己直接出手,有些情況,要教子女企硬,有時要知choose the battle

另外可以預先和仔仔討論下若同學仔態度依舊仔仔可以點做

MrBeast 發表於 20-11-28 10:40
處理事情有好多方法,某程度來說,你已經有插手(只是找教練代勞 which is not a problem).
我老爸分享過一 ...
無錯。从小就教仔女要识保護自己,為自己权益企硬。好多野真係有好多方法解決,而唔係寸咀番佢轉头、打番佢-身咁简单。首先个人心理質素要高,即係EQ/AQ要好,然後就係解決方法。果件事值唔值得嬲呢?真係感到唔舒服咁点去应付呢?呢尐从小已開始学。其實唔关善唔善良既事,善良唔代表要忍氣吞声,乖仔乖女唔代表-定会俾人蝦,完全两个concept.

Yanamami 發表於 20-11-28 11:29
無錯。从小就教仔女要识保護自己,為自己权益企硬。好多野真係有好多方法解決,而唔係寸咀番佢轉头、打番佢 ...

好啱聽,善良並唔代表要忍氣吞聲畀人蝦,只係乖同聽話,變左媽宝,就好難發展到正常社交能力。

CYWYBB 發表於 20-11-23 12:31
我仔小學時有個要好嘅同學仔,一齊參加學校冰球校隊,一齊補習,到現在都係一齊,今年升中都同一學校,但六 ...

我覺得你唔可以成日叫個仔讓人囉 特別係男仔 要有反抗能力

回覆樓主:

我覺得你可以分析畀佢聽,但係最後決定權給他自己選擇, 相信很多家長都會遇到的問題包括我, 我會同佢講, 媽媽知你個性格好善良好容易原諒別人, 不過要記住善良只對值得嘅人, 有些對你不好的人你亦不需要善待他, 你是不需要向任何人委曲求全的, 大把品行好嘅小朋友等住同你做朋友唔使擔心, 最後我小朋友決定在遠離這個品很差的朋友, 還認識了不少新朋友

亞仔啱啱派咗成績表,全級第9,亞仔都無同人講,佢知道付出左先有收穫,當上補習班時又見到個位同學,個同學問佢考第幾佢先講,跟著個同學就話佢都唔係好叻啫,我仔都無理佢,因為佢哋同一間學校,好在唔同班

CYWYBB 發表於 20-12-1 11:50
亞仔啱啱派咗成績表,全級第9,亞仔都無同人講,佢知道付出左先有收穫,當上補習班時又見到個位同學,個同 ...
即係果位同學差過你仔,食酸葡萄

b3410 發表於 20-12-1 11:59
即係果位同學差過你仔,食酸葡萄

但亞仔唔會周圍講比人聽,我記得個日佢係好開心返到屋企,校服都未換就要打電話比婆婆公公。

b3410    發表於 20-12-1 12:56

CYWYBB 發表於 20-11-23 12:31
我仔小學時有個要好嘅同學仔,一齊參加學校冰球校隊,一齊補習,到現在都係一齊,今年升中都同一學校,但六 ...

真心講,錯在一開始就忍讓。
漸漸變成老馮,矮化咗個仔。

細路的事,細路自己解決。
你阿仔決定同呢個兒時玩伴割蓆,你就應該尊重。

LittleCS 發表於 20-12-1 13:11
真心講,錯在一開始就忍讓。
漸漸變成老馮,矮化咗個仔。

我仔而家唔會理佢講咩,如果個同學問佢嘢咪答佢,因為成日都會見面,補習同冰球訓練要一齊上堂,佢話做好自己就算。

其實唔係個個人都適合做朋友,合則來不合則去,既然佢做既野都傷害到你個仔,為咩都要成人同佢一齊黎委屈你個仔?
‹ 上一主題|下一主題