用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局莊啟程銅鑼灣幼稚園vs 聖雅各福群會銅鑼灣幼稚園 ...
go

保良局莊啟程銅鑼灣幼稚園vs 聖雅各福群會銅鑼灣幼稚園 [複製鏈接]

請問有冇媽媽知道呢兩間學校既評價?
   0    0    0    0

kankankandy 發表於 20-11-22 19:43
請問有冇媽媽知道呢兩間學校既評價?

我係莊啟程用家,學校有愛,但程度太淺同無 phonics, 至於聖銅只去過面試,遊戲室在地牢,感覺有d'焗蓄', 無戶外環境,學術我不清楚

回覆 happysnowsnow 的帖子

謝謝你

聖雅各N班用家,疫情下仍然可以放全日,老師很有愛心,沒有課程都教到小朋友有進步。學術比預期深,但當然不及私校,疫情有ZOOM有功課和短片,室內遊樂空間是比較少,也沒有室外遊樂場地是比較可惜。

alexiel 發表於 20-12-16 11:16
聖雅各N班用家,疫情下仍然可以放全日,老師很有愛心,沒有課程都教到小朋友有進步。學術比預期深,但當然 ...

請問是否每日都有zoom?另外n班停課期間主要教甚麼為主?謝謝你(emoji)(emoji)

n班一星期2次zoom,二十分鐘,有唱歌跳舞、故事,會問小朋友問題,近排多了家長準備上課的事情,例如認讓家人,就叫家長錄音到zoom播,俾小朋友認聲,嚟緊聖誕party都用zoom開

莊啟程老師有愛心呢點我有少少保留。

之前帶仔仔去過莊啟程個嘉年華,等緊攤位嗰時佢見到前面小朋友架玩具車好奇望下,攤位個老師以為我哋打尖,叫我哋去返後面排隊。輪到我哋嗰時個老師同其他義工完全無介紹個遊戲點玩,全程無笑容唔helpful,我哋玩完到下一個又笑笑口,我同我老公目擊全程最後決定唔in。
呢件事可能只係個別事件,或者係個老師突然心情唔好,又或者係我個小朋友生得唔夠靚,反正我哋就感覺唔到適合自己個小朋友入讀。

我是銅鑼灣的用家,我覺得學校行政有些混亂,小朋友好唔鍾意返學,佢用meet,但見到有些小朋友都很抗拒,整體來講,我不喜歡此學校。老師沒什麼愛心

回覆 armili2010 的帖子

請問即係邊間呢?

armili2010 發表於 20-12-24 04:04
我是銅鑼灣的用家,我覺得學校行政有些混亂,小朋友好唔鍾意返學,佢用meet,但見到有些小朋友都很抗拒,整 ...

想知更多(emoji)(emoji)‍♀️請問行政怎樣混亂?同埋點解話小朋友都很抗拒嘅?
‹ 上一主題|下一主題