用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 祟真(英文部)
樓主: Leetabo
go

SFA vs 祟真(英文部) [複製鏈接]

回覆樓主:

一方面係細路仔受唔受谷,另一方面係大人受唔受谷。你會交個小朋友俾工人主力湊嗎?还是每日每小時都教書追進度,捉住手仔学寫字嗎?

曾有個朋友在聚會說,她target最好的最好:spcc的IB課程。但係她本人只交個女俾工人姐姐主力凑。現在b女三歲,一大一小無無聊聊又一日,工人喂個飯仔喂1個半鐘。朋友自己坐埋一邊玩手機,追劇。話放養個女,俾佢獨立d。小朋友是聰明,但日子久了,慢慢变得温吞被動。長久下去,不要說成績,日後待人接物也會出問題。

成績要好,便要同班上同學鬥,要同自己鬥。學業是長知識,但升學也是個大戰場。要谷大人細路一齊谷,先公平。小寶貝們受谷不谷不是第一問。我覺得是,作為家長的我地谷唔谷得起自己先。

JojoDad    發表於 21-1-14 13:30
RWKT    發表於 21-1-13 11:14

回覆樓主:

6年前簡了SFA, 其實當時有擔心小朋友和我們可否應付,讀讀下又OK,現P6,幸運地現在已有中學offer,唔駛可煩

ivypooh 發表於 21-1-13 13:05
6年前簡了SFA, 現P6, 幸運地現在已有中學offer,唔駛可煩
你個小朋友讀得辛唔辛苦一日嘅功課幾 多分或者要做幾耐?
你覺得老師有冇耐性同內心?
Thanks

最重要小朋友要自動自覺,SFA程度預較快半級,其實我個人覺得不是太多,因低年級大部分在會在小息時做D

回覆樓主

其實崇真都谷,咁都係揀sfa,同埋考得入sfa可能小朋友都谷得

有朋友的仔仔由地區一線學校插班入sfa,佢話回想起系SFA 幾年,真係媽咪和仔都辛苦,仔入左band1C男校,個仔話簡直系放監一樣,由地獄走返出來,佢而家唔洗點努力都考得唔錯,但媽咪就話,人就懶散曬,中學生媽咪又管唔到甘多,所以都幾頭痛

LeeCC 發表於 21-1-13 14:07
有朋友的仔仔由地區一線學校插班入sfa,佢話回想起系SFA 幾年,真係媽咪和仔都辛苦,仔入左band1C男校,個 ...

調返轉頭睇,就是當年入了少林寺受訓(emoji),現在内功深厚,所以現在才可輕輕鬆鬆

JojoDad    發表於 21-1-14 13:31

RWKT 發表於 21-1-13 10:06
回覆 TONG0720 的帖子

想問下小朋友幾年級?
需要外補嗎?

我小朋友讀輕鬆私幼,怕要好多外補先可追上進度。

請問疫情下上網課,學校如何安排考試?

hoada 發表於 21-1-14 06:57
想問下小朋友幾年級?
需要外補嗎?

小一每天上網課約4小時, 2-3份功課及需按時完成一些網上練習/看短片.

暫時冇上外補班 :)

ivypooh 發表於 21-1-13 14:26
調返轉頭睇,就是當年入了少林寺受訓(emoji),現在内功深厚,所以現在才可輕輕鬆鬆
...

但媽咪就覺得因為個幾年嚇怕左小朋友,初中幾年懶懶閒,無咩上進心,唔肯出D力,過到骨就算,現在剛剛高中,dse都唔知點算

LeeCC 發表於 21-1-14 13:05
但媽咪就覺得因為個幾年嚇怕左小朋友,初中幾年懶懶閒,無咩上進心,唔肯出D力,過到骨就算,現在剛剛高中 ...
我自己SFA,後來中學聖芳濟,真係少林"苦學"功力足,中一、二較軽鬆,但中三已沒優勢了。另一朋友,個女又係SFA後派入聖母玫瑰,又係中一超班,又就輕敵懶散左,一直中三~六無心機了。所以SFA家長小孩係好辛苦嘅,但個底尤其英文唔錯。

JojoDad 發表於 21-1-14 13:39
我自己SFA,後來中學聖芳濟,真係少林"苦學"功力足,中一、二較軽鬆,但中三已沒優勢了。另一朋友,個女又 ...

朋友個仔咪就係變左懶散果種,而家網課,更加懶散
當年媽咪俾盡心機,千辛萬苦幫佢谷,插入Sfa,讀左四年,只能入band1C男校,其實當年佢唔轉,系地區一線學校keep到頭幾名,應該入到

轉左校,點知上到中學,媽咪的幾年心血乜都無曬

所以最重要系心態,小學辛苦了幾年,上到中學變得鬆散,家長都有責任去幫小朋友調整心態,唔係課程輕鬆應付就大人細路一起放大假甘,到中三四家長發現唔可以再繼續鬆落去,,但發現小朋友已經鬆慣左,加上青春期,好難返到轉頭

這情況也見過在程度高私幼升happy小學,小一吃老本,小朋友大人都開心度過,升上二三年級,老本吃完,要出力,小朋友就不願出力,但幸好小朋友還小,家長可以管得到,慢慢調整,小朋友到四年級追返上游成績,但如果系中學生就好難搞

ivypooh 發表於 21-1-13 13:27
最重要小朋友要自動自覺⋯因低年級大部分在會在小息時做D
...
重點
‹ 上一主題|下一主題