用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 vs 聖家
go

福小 vs 聖家

聖家免費,福小雖然要交學費,但也都應付到,如果女兒專注力比較弱,應該揀邊間好?如果她的成績只是中間,哪一間升中機會大些?

回覆樓主:

如果專注弱,絕對係福小岩您。雙班主任,愛心關注小朋友,12年龍校,點chur都冇non 龍甘chur

聖家,都幾谷,未必適合你哋

回覆 b3410 的帖子

我有朋友讀聖家,我見佢地的程度好淺,所以就算谷都不會太辛苦,因為好容易完成,但我就未睇過福小的功課

回覆 cherie6111 的帖子

補充一下,我女做到聖家功課的,只是以為直資和私校比一般的津貼學校程度深d嗎?所以才驚讀不上福小,二來不清楚福中和聖家書院那間好些

cherie6111 發表於 20-11-22 11:56
回覆 cherie6111 的帖子

補充一下,我女做到聖家功課的,只是以為直資和私校比一般的津貼學校程度深d嗎? ...

讀福小係要勤力的,但小朋友叻嘅都會輕輕鬆鬆。一般能力的肯勤力都會讀得上,如果小朋友比較弱又有家長跟都會可以跟得上。但如果小朋友係被動型,家長又唔想跟,就真係會跟唔上。

cherie6111 發表於 20-11-22 01:43
聖家免費,福小雖然要交學費,但也都應付到,如果女兒專注力比較弱,應該揀邊間好?如果她的成績只是中間, ...

兩間都有offer,我揀左聖家。
其實如果專注力弱,讀聖家都未必咁適合。
福小雖然都好重學術,但無升中壓力。

cherie6111 發表於 20-11-22 11:44

我有朋友讀聖家,我見佢地的程度好淺,所以就算谷都不會太辛苦,因為好容易完成,但我 ...

睇晒聖家全部小一至小六學術科內容嗎?好多津官名校,初小程度都不會太深,但高小就開始突然大轉變!

聖家免費,福小雖然要交學費,但也都應付到,如果女兒專注力比較弱,應該揀邊間好?如果她的成績只是中間, ...
福小福中我見FB EK經常有登廣告招生插班, 相反聖家就無
會唔會讀左聖家先?唔啱再插福小可能易過調轉

聖家出左result?

JN1999 發表於 20-11-22 18:20
聖家出左result?
樓主可能自行手握 20分,諗住聖家在自行必入!

kimlam953 發表於 20-11-22 18:07
...

福小一直插班位非常小,有位都唔唔一定收,高年班一直都見到有空位,報咗名都仲要睇成績先有筆試。有人試過有得考筆試,成二三十人考,但最後一個都冇收前幾年有一個一入來就全級頭三,可以一試挑戰下。

cherie6111 發表於 20-11-22 11:44

我有朋友讀聖家,我見佢地的程度好淺,所以就算谷都不會太辛苦,因為好容易完成,但我 ...

第一次聽,聖家不算谷

kimlam953 發表於 20-11-22 18:07
...

福小有年小一,有個小朋友讀咗2個月移民,學校只係call咗十幾個細佬妹去interview。
高年級唔會為咗填補學位而隨便收學生。

回覆 lovebb2 的帖子

其實真心覺得佢小一程度係吾深,而且佢地用的書也是一般程度,高小未睇,所以覺得不難完成,咁當然阿囡係有補習,如果太差的話也不會考到福小,所以如果想佢更上一層,是否福小會教得多些和深些呢