用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學考試平均分係0,都係照升班
go

中學考試平均分係0,都係照升班

早前聽朋友說,有間band3中學有學生考試平均分係零,有D學校平均分只是個位數字,佢地都係照升班!請問你們會覺得奇怪嗎?我就會覺得奇怪!佢地個根基唔好,格硬升上到會得好辛苦!

佢係果间学校家長?
平均分係零,超高難度吖~

醒目開學勳章 王國長老

ngkayan55 發表於 20-11-21 18:59
早前聽朋友說,有間band3中學有學生考試平均分係零,有D學校平均分只是個位數字,佢地都係照升班!請問你們 ...
留班有用咩?

知佢地都無心機讀, 俾佢地快快手讀完好過啦

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

但係有D學生平均分只是個位數字,十以下,佢地都係照升班,唔係教署比左D指引學校,成績差的就要留班咩?

回覆樓主:

每間學校每級只有兩個留班位,吾夠位俾留班未唯有照升囉。

ngkayan55 發表於 20-11-21 20:17
但係有D學生平均分只是個位數字,十以下,佢地都係照升班,唔係教署比左D指引學校,成績差的就要留班咩? ...

平均分0或個位數字, 一定係態度問題,我係校長都比佢地照升,留班位係比D有心讀但能力唔夠或底子唔好嘅同學。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

estw 發表於 20-11-21 20:36
每間學校每級只有兩個留班位,吾夠位俾留班未唯有照升囉。
更正,每級每班只有两个留班位~

平均分係零分,真係態度問題居多。程度唔夠,都未至於科科零。

如果學生係咁既態度,你要佢留班,都係簁佢時間,根本幫唔到佢,何必呢!

Yanamami 發表於 20-11-21 21:09
更正,每級每班只有两个留班位~

搞錯左,謝謝更正

請問係band3中學平均分得10以下其實多唔多?係咪通常都係有學障的學生?

ngkayan55 發表於 20-11-22 02:05
請問係band3中學平均分得10以下其實多唔多?係咪通常都係有學障的學生?

唔好講多唔多,平均分0分仲係第-次聽。学障亦唔代表会0分。我確实好想知你朋友係咪該校家長,定係又唔知係边个朋友处听番黎。除非+幾科交白卷,否則系点先考到0分?呢个可能已唔係学障,而係智障。,就算学障总唔会科科都唔掂,亦唔会科科0分吧~

0分係咪放棄?如果係,留班又可以點樣幫到佢呢?

每份卷都會有MC、T or F題、配對......呢d全部寫晒同一個字母,點都會有分吧......

我女同學,有個嚴重弱聽,每次上堂,老師都會掛個儀器响身,佢地connected左就聽得清楚D,嗰位同學有3年响精英班。

ngkayan55 發表於 20-11-21 18:59
早前聽朋友說,有間band3中學有學生考試平均分係零,有D學校平均分只是個位數字,佢地都係照升班!請問你們 ...

咁既成績冇俾學校逼佢走?照升咁呢間應該係寶校當中的XO!  

醒目開學勳章 王國長老

Bigpig_2007 發表於 20-11-22 15:50
咁既成績冇俾學校逼佢走?照升咁呢間應該係寶校當中的XO!

關咩事
朋友教1A校,有d學生係賴死唔走,學校出到聲都唔走,逢二進一磨爛蓆,咁可以點?

回覆 Yanamami 的帖子

我的朋友係該校就讀,聽說呢個平均分0分的同學,佢缺席率好高,應該係佢家庭和行為問題,而且佢沒有參加考試,老師也沒有比平時分佢,所以佢成績表科科也是0分,反而可以升班,聽說當時有一些同班同學會覺得奇怪,而有些同學平均分只是10以下,當然佢地唔係日日返學個D,但係有些同學平均分只是20-30分左右,佢地就要留班,該校是寶校,每年都會遇到收生不足的問題,但我知道教署比了指引學校不能以學生成績問題而開除學生!

ngkayan55 發表於 20-11-22 21:21
回覆 Yanamami 的帖子

我的朋友係該校就讀,聽說呢個平均分0分的同學,佢缺席率好高,應該係佢家庭和行為 ...
呀~你-开头就应該講哂呢尐background啦……事出必有因。Band3学校唔-定间间係咁既,所以通常真係要去到讀band3校, 都要揀校风好嘅学校,咁就算学生天資差都唔會咁離譜。

其實平均分要0分,都幾高難度,我諗佢要逢考試缺席先做得到,仲要佢父母配合先得