用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試時怕醜
go

面試時怕醜 [複製鏈接]

小朋友面試時怕醜,幾乎不肯講野或者講野好細聲。但系玩玩具時可以玩到。後尾老師問平時邊個湊,我答平時返工主要系工人同婆婆湊,weekend先兩公婆自己。學校是不是鐘意父母親自湊得多啲?
另外我感覺小朋友同工人一起明顯放松啲不緊張,但又無可能俾工人帶去面試。

0    0    0    0

aiyayaya 發表於 20-11-21 18:52
小朋友面試時怕醜,幾乎不肯講野或者講野好細聲。但系玩玩具時可以玩到。後尾老師問平時邊個湊,我答平時返 ...
唔關事啦, 我都係工人湊, 係平時你點訓練佢自信心, 做得岩時要多D讚佢仲有平時邊個湊, 你除左講有工人之外,應該要補充自己放工後會主力照顧佢, 唔係靠晒個人工.
佢見N 定K? 如果有返開PLAYGROUP 或者 N班係會好D.

回覆 jayk_1030 的帖子

見K,年尾細B,今年當練習啦,明年再試

請教下訓練小朋友自信心有咩方法呢

aiyayaya 發表於 20-11-22 08:54

見K,年尾細B,今年當練習啦,明年再試
哦... 咁練習下啦, 出年再黎, 會差好遠架

aiyayaya 發表於 20-11-22 08:55

請教下訓練小朋友自信心有咩方法呢
平時比多D機會佢幫你手, 例如我會比佢幫我炒蛋, 話好好食.超市買野幫我拎比姨姨比錢, 之後讚佢好幫到手...

Thank you

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

我女2歲前都好怕醜,in N班完全唔so人。 多d帶佢出街,俾d task佢做,例如去超市叫佢幫手拎d野俾收公姐姐,經過樓下保安就停一停低同保安員傾下計,好快就有進步。我地in K時佢同老師傾計傾唔停呀~

回覆 nanawho 的帖子

多謝,真要多練習

回覆 aiyayaya 的帖子

好似我個仔,佢好慢熱,N, K1 interview 唔講野,只做動作。上興趣班唔出聲,但一熟左就超多嘴,表現好好,d老師成日以為個仔好有進步,N 時下學期攞獎,K1 時又係咁,上學期老師又係話好shy, 但一到下學期又係攞奬。
佢性格係咁,我都無法,到而家仲係咁,最近報新興趣班,,第一堂又係唔出聲,但上其他佢熟悉既老師堂,d 老師都話佢表現好好,講野完整句子又愛發問。

Jasmine1012 發表於 21-3-9 09:23
回覆 aiyayaya 的帖子

好似我個仔,佢好慢熱,N, K1 interview 唔講野,只做動作。上興趣班唔出聲,但一熟 ...

想問下而家讀咩幼稚園呀~ 有無做d咩可以訓練多d主動性?我小朋友都係慢熱類...
‹ 上一主題|下一主題