用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華VS SJC
樓主: yatyat0701
go

九華VS SJC   [複製鏈接]

回覆樓主:

上年學校約10幾人入九華,又有5人入SJC。就算係九龍人入SJC當然開心,佢自行收好少自己區,每年自行收50幾個位,有約十個位畀咗sfa,大部份同份知道每年得好少位放出嚟又有自己小學,所以考的人不是有真材實料都不敢試。所以話考到當然開心。

睇今年兩校成績,不相伯仲,上落幾個%

SJC for sure

manmanchubb 發表於 21-1-23 06:19
SJC for sure
why?
九華比較自由,大球場也適合男仔,我覺得如果住九龍,真係唔使過海去SJC喎

我諗樓下主當初是要煩腦自一自二吾知點選,宜家已塵埃落定,兩間是但一間收都應該好開心啦。九華的環境就真係好舒服。

joycechanwy 發表於 21-1-23 09:02
我諗樓下主當初是要煩腦自一自二吾知點選,宜家已塵埃落定,兩間是但一間收都應該好開心啦。九華的環境就真 ...

係吖,兩間都是好學校

回覆 yatyat0701 的帖子

兩間都係好學校

SJC每年自行收生約54人其中一半給自己人及有個學校, 其實相對其他傳統名校自行收生最少, 可能因為佢有直屬小學(收70-80人)加上校舍相對地較細, 所以差不多在僧多粥少的情況下不是1A學生都不敢申請, 在港島區除了QCSPCC, 相信一般學生都難以抗拒其吸引力, 如果男生在全港選擇, 可以與神校級SPCC,DBS, QC, 齊名,(呢個係個人意見) , 至於LSC因為大家都係喇沙會所以比較喜歡SJC, 至於一級傳統名校WYK, WYHK, KC, SPC都緊隨其後.

當然九華(WYK)亦係一級傳統名校, 由於早十多年前成績有點落後, 但最近五年來校方改革嘗試加入不同的測考以應付變幻無常的制度及不同時代的學生, 可見近幾年成績有所進步,當然WYK亦都係很多九龍所有官津學校1A學生的首選, 相信在眾多傳統名校中只有WYK在沒有直屬或聯繫小學的情況下,可以保持成績亦收到很多1A學生

明白喜好各有不同, 唔好意思, 上述只係純屬個人意見, 得罪之處敬請原諒

awaiq 發表於 21-2-12 22:20
回覆 yatyat0701 的帖子

兩間都係好學校 SJC每年自行收生約54人其中一半給自己人及有個學校, 其實相對其他 ...
我相信現在的 SJC 同 QC / LSC 已有一段距離, 如同 SPCC 比較, 距離更遠。

SJC 的 English 及 Physics 成績依然亮麗, 但其他科目必需要加把勁才可追近 QC / LSC。

回覆 IYY 的帖子

多謝意見,只係對SJC情之所在,如果要揀最多係揀DBS或QC因為大家差唔多咁勁, 老實講SJC好LSC少少。你問大部份SJPS仔都係咁講。

回覆 IYY 的帖子

但如果過九龍讀書,寧願先揀DBS或者九華。兩間鋪比較四平八穩及品德比較好。

IYY 發表於 21-2-14 17:19
我相信現在的 SJC 同 QC / LSC 已有一段距離, 如同 SPCC 比較, 距離更遠。

SJC 的 English 及 Physics 成 ...

分析正確 。 SJC 某些科目係出色,但同spcc 比就更大距離。亦未追上 QC / LSC

awaiq 發表於 21-2-14 22:48
回覆 IYY 的帖子

多謝意見,只係對SJC情之所在,如果要揀最多係揀DBS或QC因為大家差唔多咁勁, 老實講SJC ...
好奇一問, 請問 SJC 比 LSC 好少少是指哪一方面 ??

回覆 awaiq 的帖子

分析正確, 十分認同, 我都係喜歡SJC, WYK, DBS, QC........, LSC真係麻麻地

醒目開學勳章

IYY 發表於 21-2-15 00:05
好奇一問, 請問 SJC 比 LSC 好少少是指哪一方面 ??
我都想知
唔知點解近排見多人咗話lsc麻麻,所以網友最好自己用資料分析,唔好亂信網上流言

jacknetpass    發表於 21-2-16 19:46
medicine    發表於 21-2-15 21:21
IYY    發表於 21-2-15 13:00

mamana 發表於 21-2-15 11:46

分析正確, 十分認同, 我都係喜歡SJC, WYK, DBS, QC........, LSC真係麻麻地 ...

請問是那一方面?我想了解SJC 多啲

bobbob 發表於 21-2-15 12:57
我都想知
唔知點解近排見多人咗話lsc麻麻,所以網友最好自己用資料分析,唔好亂信網上流言
...

可能係選 喇叭 會員 擾敵  

bobbob 發表於 21-2-15 12:57
我都想知
...

我都好奇想知 x 3

medicine    發表於 21-2-15 21:22

elbar 發表於 21-2-15 13:25
可能係選 喇叭 會員 擾敵

所以精明的家長應該自己睇多幾年學校的數據去判斷和作比較。

mamana 發表於 21-2-15 11:46

分析正確, 十分認同, 我都係喜歡SJC, WYK, DBS, QC........, LSC真係麻麻地 ...

想請教您LSC係點樣麻麻呢?謝謝!

pharaoh 發表於 21-2-14 23:53
分析正確 。 SJC 某些科目係出色,但同spcc 比就更大距離。亦未追上 QC / LSC
...

SJC近幾年DSE成績,部份科目確係陰 d陰 d咁跌,其實唔使同人比,同以前比都係遜色咗!

‹ 上一主題|下一主題